Σύμφωνα με διάταξη που ενέταξε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις», ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη διευθέτηση 2.311 θέσεων για την Εκκλησία της Ελλάδος και ακόμη 955 για την Εκκλησία της Κρήτης.

Ουσιαστικά, με την επικαιροποίηση του νόμου 536 του 1945, η κυβέρνηση θέλει να δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν χιλιάδες κληρικοί, οι οποίοι ενώ είχαν προσληφθεί κανονικά από το κράτος, υπηρετούσαν και αμείβονταν, αλλά η οργανική τους θέση ήταν «στον αέρα».

Πλέον με τον νέο νόμο στις ήδη υπάρχουσες 6.000 θέσεις που προέβλεπε ο νόμος του 1945 προστίθενται άλλες 2.311 μόνιμες οργανικές θέσεις, δηλαδή ο πραγματικός αριθμός των κληρικών που υπηρετούν σήμερα στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «αυτό δεν σημαίνει πως θα πραγματοποιηθούν 2.311 και 955 νέες προσλήψεις κληρικών αφού οι συγκεκριμένοι ήδη υπάρχουν, υπηρετούν και αμείβονται από το κράτος και φυσικά δεν θα αλλάξει το παραμικρό στην μισθολογική ή ασφαλιστική τους κατάσταση».

Την ικανοποίησή της για τη ρύθμιση εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «με τις διατάξεις του άρθρου 347 εναρμονίζεται ο αριθμός οργανικών θέσεων που προβλέφθηκε το 1945 με τον πραγματικό αριθμό των διορισμένων και μισθοδοτουμένων εφημερίων σήμερα και προβλέπεται έκδοση διατάγματος, προκειμένου να υπάρχει ένας ενιαίος οργανισμός των Μητροπόλεων ειδικά για τις θέσεις προσωπικού, οι οποίες μισθοδοτούνται από το Κράτος».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!