Σήμερα τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός παρουσία πλήθους κόσμου, τόσο από τα γύρω χωριά όσο και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Μορφωτικός Σύλλογος Πληκατίου “Ο Γράμμος” έκοψε τη βασιλόπιτα στο ενοριακό κέντρο του χωριού, σε μια ζεστή και εορταστική ατμόσφαιρα.
Το Πληκάτι, ένα από τα πιο ορεινά και όμορφα χωριά της Ηπείρου, τιμά κάθε χρόνο, μέσα στον βαρύ χειμώνα, την Παναγία την Πληκαδίτισσα.
Από την παραμονή της εορτής, οι γυναίκες του χωριού στολίζουν την εικόνα της Παναγίας με λουλούδια, αποδίδοντας τιμή και ευλάβεια. Ανήμερα, μετά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, η εικόνα λιτανεύεται στο χωριό, ενώ ντόπιοι και επισκέπτες συμμετέχουν στο κοινό τραπέζι, τηρώντας ένα έθιμο που κρατά αιώνες.
Η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε πριν από περίπου 250 χρόνια, κατά την Τουρκοκρατία. Βοσκοί που παρατηρούσαν ένα μυστηριώδες φως στο δάσος ακολούθησαν τα σημάδια και ανακάλυψαν την εικόνα κάτω από ένα μεγάλο δέντρο. Τη μετέφεραν στις καλύβες τους και έπειτα την οδήγησαν στο χωριό, όπου οι κάτοικοι την υποδέχθηκαν με λαμπάδες και ψαλμούς.
Αρχικά τοποθετήθηκε στον Ναό του Αγίου Αθανασίου, όμως, σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα μετακινούνταν θαυματουργικά. Μια Κυριακή, στάθηκε στον ώμο του ιερέα, ο οποίος την οδήγησε στο κέντρο του χωριού, όπου κατέληξε σε μια αγριοτριανταφυλλιά. Στο σημείο αυτό, το 1775, ανεγέρθηκε Ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο αρχικός ναός καταστράφηκε το 1948-49, κατά τις μάχες του Γράμμου, και στη θέση του οικοδομήθηκε νέος τη δεκαετία του 1950.
Μέχρι και σήμερα, οι κάτοικοι του Πληκατίου επιστρέφουν στον τόπο τους για να τιμήσουν την Παναγία τους, κρατώντας ζωντανή μια παράδοση αιώνων.
Ακολουθήστε το
στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.