Στο επίκεντρο της “ατζέντας” των σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων βρέθηκε τις τελευταίες μέρες η περιοχή της Πρέβεζας με αφορμή το “άνοιγμα” του αρχαίου Θεάτρου της Κασσώπης μετά από 21 αιώνες αλλά και την Γενική Συνέλευση του Σωματείου “Διάζωμα”.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε στη διαδικτυακή της παρέμβαση στη Συνέλευση η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία χαρακτήρισε την περίπτωση της Ηπείρου ως ένα απτό δείγμα για το πόσο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει μια τέτοια αναπτυξιακή στρατηγική αλλά και το πως ο διάλογος και ο κοινός σχεδιασμός μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τη βάση της συνεργασίας των συναρμόδιων κρατικών φορέων με τις τοπικές κοινωνίες.

Η κ. Μενδώνη επεσήμανε μεταξύ άλλων την αύξηση της επισκεψιμότητας στην Ήπειρο μέσω των δράσεων του Διαζώματος υπενθυμίζοντας το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη από το Υπουργείο Πολιτισμού και το “Διάζωμα” στο πλαίσιο του έργου “Λεωφόροι Φύσης και Πολιτισμού” προβλέποντας τη διασύνδεση 30 σημαντικών αρχαιολογικών χώρων γύρω από τρεις βασικούς οδικούς άξονες της χώρας: Το «Μωρέα», την «Ολυμπία Οδό» και την «Ιονία Οδό». Το έργο αποσκοπεί στην ενίσχυση της φυσικής και ψηφιακής προσβασιμότητας των χώρων, την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού και την τοπική ανάπτυξη.

Τέλος σύμφωνα με την κ. Λίνα Μενδώνη υπό επεξεργασία βρίσκεται και Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΟΔΑΠ, της Περιφέρειας Ηπείρου, της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε. και του «Διαζώματος», που στοχεύει στη διαμόρφωση των όρων και των προϋποθέσεων για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας, της βιωσιμότητας και της θέσπισης δεικτών αξιολόγησης της πολιτιστικής διαδρομής των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου και του φορέα λειτουργίας της.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!