Με αφορμή την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων σήμερα στο Παρίσι, η ΤΑΖ του Βερολίνου αναφέρεται στην Κυνίσκα, αρχαία Σπαρτιάτισσα και μοναδική γυναίκα νικήτρια των Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως γράφει το δημοσίευμα, μόνο λίγα λόγια έχουν διασωθεί από την Κυνίσκα: «Ο πατέρας μου και τα αδέλφια μου είναι βασιλιάδες της Σπάρτης. Εγώ, η Κυνίσκα, νικήτρια με μια ομάδα αλόγων, έδωσα εντολή να στηθεί το άγαλμα. Δηλώνω η μόνη γυναίκα σε όλη την Ελλάδα που κέρδισε αυτό το στέμμα».

Και λίγο παρακάτω το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας αναφέρεται στη θέση των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Ως γνωστόν, οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ένας πατριαρχικός διαγωνισμός. Οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να λάβουν μέρος ενώ ακόμα και η παρακολούθηση των αγώνων από παντρεμένες γυναίκες ήταν απαγορευμένη και τιμωρούνταν με θάνατο. Προβλήθηκε όμως αντίσταση και αρκετές γυναίκες συγγενείς Ολυμπιονικών κατάφεραν να παρακολουθήσουν. Κάποια με το όνομα Καλλιπάτειρα λέγεται ότι μεταμφιέστηκε σε προπονητή για να μπει στο γήπεδο. Ωστόσο η εκδοχή αυτή αμφισβητείται. Σε κάθε περίπτωση και παρόλες τις απαγορεύσεις υπήρξε ένα κενό που εκμεταλλεύτηκε η Κυνίσκα. Στις ιπποδρομίες ως νικητές δεν λογίζονταν οι οδηγοί των αρμάτων, αλλά οι ιδιοκτήτες των αλόγων. Η Κυνίσκα είχε μια ομάδα, εκπαίδευε η ίδια τα άλογά της, αλλά έβαλε έναν άνδρα να οδηγήσει το άρμα και έτσι κέρδισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες δύο φορές. Δεν της επέτρεψαν όμως να δει τον θρίαμβό της».

Την Κυνίσκα αναφέρει πάνω από τετρακόσια χρόνια αργότερα από την εποχή της και ο Πλούταρχος, ο οποίος έγραψε ότι ο Αγησίλαος βλέποντας πολίτες να θεωρούν σπουδαίο τον εαυτό τους επειδή είχαν ιπποτροφεία, έπεισε την αδελφή του την Κυνίσκα να αγωνισθεί στους Ολυμπιακούς, θέλοντας να δείξει στους Έλληνες ότι δεν υπήρχε αρετή σε αυτό, αλλά ότι η νίκη οφείλονταν στον πλούτο και στις δαπάνες βασιζόμενος σε παρόμοιο κείμενο του Ξενοφώντα.

Στην Ολυμπία υπήρχε μπρούτζινο άγαλμά της, το βάθρο του οποίου έχει βρεθεί με την επιγραφή:

Της Σπάρτης βασιλιάδες οι πατέρες και οι αδελφοί μου,
στα άρματα με γρηγορόποδα άλογα αφού νίκησα
η Κυνίσκα το άγαλμα αυτό έστησα,
Μόνη δε εγώ είμαι από τις γυναίκες της Ελλάδος όλες, που έλαβα το στέφανο
ο Απελλής του Καλλικλέους το έφτιαξε.

 

Η Κυνίσκα παρέμεινε η μοναδική Ελληνίδα ολυμπιονίκης μέχρις ότου η επίσης Σπαρτιάτισσα Ευρυλεονίς νίκησε και αυτή στις αρματοδρομίες το 368 π.Χ. Αργότερα, η Βερενίκη Β΄ της Αιγύπτου (267 ή 266 – 221 π.Χ.) νίκησε και αυτή γύρω στα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ. Τη δόξα της Κυνίσκας αναφέρει και ο Ποσείδιππος στο επίγραμμα του Παπύρου του Μιλάνου, στο οποίο εξυμνεί τη Βερενίκη.

 

Πηγή: DW και Wikipedia

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!