Συνθήκες ήπιας ή μέτριας ξηρασίας του εδάφους παρουσιάζει το 38% του εδάφους της χώρας σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Πιο συγκεκριμένα ο Οκτώβριος του 2023 παρουσίασε απόκλιση σε ότι αφορά το ύψος βροχής για τον αντίστοιχο μήνα της περιόδου 1991-2020 με τις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερο προβλήματα να είναι η Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησος, η Ανατολική Στερεά, η Κεντρική και Νότια Εύβοια, η Μακεδονία και η Θράκη.
Η Ήπειρος βρίσκεται στη ζώνη των φυσιολογικών συνθηκών ωστόσο η ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της παραμένει βασικό ζητούμενο.
Στην ημερίδα όπου παρουσιάστηκαν δεδομένα από τη 2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος της Ηπείρου η οποία διοργανώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ακούστηκαν ενδιαφέρουσες και σημαντικοί παράμετροι για το συγκεκριμένο θέμα.
Στη γεωγραφική περιοχή της αναθεώρησης περιλαμβάνονται 6 Λεκάνες Απορροής Υδάτων (ΛΑΠ) και συγκεκριμένα οι Λεκάνες Αώου, Καλαμά (μαζί με Παμβώτιδα και Τάφρο Λαψίστας), Λούρου, Αχέροντα, Αράχθου, Κέρκυρας-Παξών.
Σύμφωνα με τους μελετητές προβλήματα επαρκών ποσοτήτων πόσιμου νερού διαπιστώνονται σε Κέρκυρα και Πρέβεζα, ενώ πίεση στα υδάτινα οικοσυστήματα προκαλούν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας σε Παμβώτιδα, Αμβρακικό, Λούρο και Θεσπρωτία.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.