Πρόσκληση για τις “Ανοιχτές Πόρτες” στο οινοποιείο της “Ζοίνος” απηύθυνε με δηλώσεις ο πρόεδρος της συνεταιριστικής επιχείρησης Βαγγέλης Αργύρης, το μεσημέρι της Πέμπτης, καλώντας το Σαββατοκύριακο στην Ζίτσα στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου και του βιολογικού αμπελώνα για δυο μέρες ξεχωριστές, όλους τους Γιαννιώτες.

Είναι ένας θεσμός πλέον οι “Ανοιχτές Πόρτες” που ξεκινάνε από την Βόρεια Ελλάδα και καταλήγουν στην Ήπειρο. Είναι ένας θεσμός που φέρνει σε επαφή όλους τους εμπλεκόμενους με την παραγωγική διαδικασία του αμπελιού, στη συνέχεια της μεταποίησης του σταφυλιού και των προϊόντων που όλοι μας γευόμεθα. Θα υπάρχουν στη Ζίτσα το Σαββατοκύριακο διάφορες εκδηλώσεις.

Αναφερόμενος στην περσινή χρονιά και την αντίστοιχη εκδήλωση, ο κ. Αργύρης είπε πως ήταν μια έκπληξη ότι κατακλύστηκε ο χώρος από νέους ανθρώπους. Από παιδιά τα οποία έρχονται σε επαφή με τα προϊόντα και δείχνει ότι τα προϊόντα αυτά έχουν μία ανταπόκριση και στο νεολαιίστικο κοινό.

Είναι σημαντικό ότι τώρα πλέον υπάρχει στη Ζίτσα μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση η οποία δεν έχει μόνο το οινοποιείο και το νέο αποστακτήριο με τη νέα του δομή αλλά εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ένας αμπελώνας που περικλείει τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου. To οινοποιείο πήρε πρώτο το σήμα επισκεψιμότητας στον οινοτουρισμό και έχει αυτή τη στιγμή μια κατακόρυφη άνοδο στην επισκεψιμότητα, αφού μπορούν και το επισκέπτονται και σχολεία.

Ο βιολογικός αμπελώνας

Όλους τους αμπελώνες που έχει η “Ζοίνος” τους έχει μετατρέψει σε βιολογικούς.

“Κάνουμε κάθε προσπάθεια να προσθέσουμε αξία στο προϊόν για να μπορεί ένα μέρος αυτής να επιστρέψει στον αμπελουργό, γιατί ο αμπελουργός έχει πολύ μικρό κλήρο. Δεν μπορεί να πεις κάποιον επαγγελματία αμπελουργό” είπε ο κ. Αργύρης. Οι ποσότητες που καλλιεργεί, τα στρέμματα που καλλιεργεί, είναι λίγα, κάποιοι νέοι άνθρωποι κάνουν μια προσπάθεια και έχουν μεγαλώσει κάπως τα στρέμματα αλλά δεν είναι αρκετά για να πούμε ότι έχουμε επαγγελματίες αμπελουργούς. Για αυτό και η “Ζοίνος” όλες τις εκτάσεις της, τις έδωσε στους αμπελουργούς, δεν τις καλλιεργεί πλέον η ίδια, παροτι είναι ιδιοκτησία της και δοθήκανε σε αμπελουργούς για να μπορέσουν να συμπληρώσουν περισσότερα στρέμματα. Το βιολογικό κερδίζει μια καινούργια αγορά και μια προστιθέμενη αξία.

Αλλά περισσότερο έγινε η προσπάθεια αυτή για περιβαλλοντικούς λόγους. Τώρα η “Ζοίνος” είναι σε φάση που σχεδιάζει να δημιουργήσει και έναν βιολογικό στην Ζίτσα, και τα νερά τα οποία χύνονται με διάφορους τρόπος να μπορούν να πάνε για την χρήση του ποτίσματος του αμπελώνα, γιατί ο αμπελώνας που είναι γύρω από το οινοποιείο είναι αρκετά μεγάλος, ξεπερνά τα 25 στρέμματα.

Παράπονα για την απορρόφηση

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Αργύρης εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει οργανωμένη παρέμβαση των τοπικών φορέων στο σύνολό τους για την σωστή προώθηση των προϊόντων της “Ζοίνος”.

“Είναι αποσπασματική, δεν είναι με σχεδιασμό. Πολλοί επιχειρηματίες παρότι είναι πελάτες μας, δεν έχουνε σαν πρώτη προτεραιότητα στον επισκέπτη να τον μυήσουν και να το πούνε ότι έχουμε εδώ ένα τοπικό προϊόν, είτε λέγεται κοτόπουλο, είτε λέγεται νερό, είτε λέγεται κρασί, είτε λέγεται απόσταγμα, είναι αποσπασματική, δεν υπάρχει” σημείωσε ο πρόεδρος της “Ζοίνος”. “Πράγμα που το βλέπω σε άλλες περιοχές και από την εμπειρία που κουβαλάω χρόνια ολόκληρα, οι τοπικοί φορείς σε άλλες περιοχές έχουν σαν πρώτο σημείο αναφοράς την προώθηση των τοπικών προϊόντων, γιατί αν δεν προωθήσεις την πώληση προϊόντων που παράγονται στην περιοχή σου, δεν παραμένουν τα χρήματα στην περιοχή. Πρέπει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα υπεράσπισης των συμφερόντων του τόπου. Δε λέω να γίνουμε σοβινιστές αλλά πρέπει κάποια στιγμή να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της περιοχής μας. Τι είναι αυτό που θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ευμάρεια σε κάποιους;” σημείωσε.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!