Μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) που ψευδώς επικαλείται τα ΕΛΤΑ ζητάει στους παραλήπτες να πληκτρολογήσουν τα στοιχεία τους. Δεν πρόκειται για μήνυμα των ΕΛΤΑ και πρόκειται για το γνωστό και σαν ηλεκτρονικό «ψάρεμα» ή αλλιώς phishing .

Ανάλογα μηνύματα έχουν σταλεί και με SMS.

Προειδοποιητικό μήνυμα εξέδωσαν και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία:

“δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να σας ζητήσουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας! Οποιοδήποτε μήνυμα τέτοιου περιεχομένου (π.χ. για χρέωση με σκοπό την παράδοση κάποιου δέματος, μέσω email ή SMS) δεν προέρχεται από τα ΕΛΤΑ, αλλά από κακόβουλους χρήστες οι οποίοι προσπαθούν να σας εξαπατήσουν και να υποκλέψουν δεδομένα σας.

Το Γραφείο Εκτελωνισμού Ταχυδρομικών Αντικειμένων (ΓΕΤΑ) δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να σας ζητήσει κάποιο χρηματικό ποσό με κατάθεση σε τράπεζα ή με χρήση πιστωτικής κάρτας για παραλαβή δέματος, για δασμούς ή τέλη εκτελωνισμού. Οι δασμοί και τα τέλη πληρώνονται αυστηρά και μόνο στα καταστήματα ΕΛΤΑ κατά την παραλαβή του δέματος, με τη φυσική παρουσία του πελάτη.

Οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ δεν επικοινωνούν ποτέ απευθείας με τους καταναλωτές και δεν ζητούν χρήματα ή προσωπικά δεδομένα.

Τα ΕΛΤΑ είναι ενήμερα για περιπτώσεις κακόβουλων επικοινωνιών (email, SMS) προς το κοινό, οι οποίες χρησιμοποιούν παράνομα το λογότυπο των ΕΛΤΑ και με αφορμή δήθεν παράδοση δέματος, παρακολούθηση αποστολής, απλήρωτες χρεώσεις, κλπ., επιχειρούν να αποσπάσουν χρήματα ή/και προσωπικά δεδομένα σας. Η απάτη λειτουργεί ως εξής:

Λαμβάνετε πλαστό μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με θέμα “Ειδοποίηση αποτυχίας παράδοσης”, τα οποία παριστάνουν ότι προέρχονται από τα ΕΛΤΑ και περιλαμβάνουν στοιχεία σχετικά με μια ανεπιτυχή προσπάθεια παράδοσης πακέτου. Το email θα σας ζητήσει να επιβεβαιώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία παράδοσης κάνοντας κλικ σε ένα κουμπί ή κατεβάζοντας ένα συνημμένο αρχείο· ενέργειες οι οποίες θα οδηγήσουν σε ενεργοποίηση ιού ή υποκλοπή των δεδομένων σας.

Να θυμάστε πάντα

Μην χρησιμοποιείτε τους κωδικούς πρόσβασης σας και τα προσωπικά σας δεδομένα (συμπεριλαμβανομένων αριθμών καρτών, λογαριασμών, κλπ.) εκτός αν είστε απολύτως βέβαιοι για την εγκυρότητα του ιστοτόπου που επισκέπτεστε.
Μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία ή συνδέσμους (links) σε email, SMS, social media εκτός αν είστε απολύτως βέβαιοι για την εγκυρότητα του μηνύματος (ακόμα και αν ο αποστολέας σάς είναι γνωστός).

Ενεργείτε με ψυχραιμία σε περιπτώσεις μηνυμάτων (ή και επικοινωνιών ακόμα και μέσω τηλεφώνου) όπου ο αποστολέας προσπαθεί να σας δημιουργήσει καθεστώς εξαιρετικής πίεσης για να σας οδηγήσει σε βιαστικές ενέργειες προκειμένου να εκμαιεύσει από εσάς πληροφορίες ή χρήματα (π.χ. email/SMS τα οποία επισημαίνονται ως κατεπείγοντα για την άμεση αποστολή χρημάτων, πληρωμή χρεώσεων, κλπ., τηλεφωνικές επικοινωνίες για ατυχήματα κοντινών προσώπων).

Τα ΕΛΤΑ ποτέ δεν θα σας ζητήσουν να εισάγετε ή να μοιραστείτε κωδικούς πρόσβασης ή προσωπικά σας δεδομένα (συμπεριλαμβανομένων αριθμών καρτών, λογαριασμών, κλπ.) ούτε ζητούν προσωπικά στοιχεία μέσω email / SMS / social media.

Ελέγξτε τις επικοινωνίες που λαμβάνετε σε ό,τι αφορά το συντακτικά, ορθογραφικά και γραμματικά λάθη, καθώς αποτελούν συνηθισμένο χαρακτηριστικό των κακόβουλων επικοινωνιών.

Τα ΕΛΤΑ δεν καλούν ποτέ τους καταναλωτές από αριθμούς εκτός Ελλάδας και δεν ζητούν ποτέ προσωπικά δεδομένα ή χρήματα για την επίλυση προβλημάτων.

Μην παρέχετε ποτέ προσωπικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης που δεν ξεκινήσατε εσείς και μην δίνετε ποτέ χρήματα σε κάποιον που δεν γνωρίζετε.

Ερευνήστε διεξοδικά και σε διαφορετικές πηγές προτού προχωρήσετε σε οποιαδήποτε επένδυση ή αγορά (π.χ. forex, cryptos, χρυσός, πετρέλαιο, κλπ.) και μην συμμετέχετε σε πιθανώς αναξιόπιστους διαγωνισμούς / κληρώσεις, κλπ.

Η χρήση της επωνυμίας και των λογοτύπων ΕΛΤΑ, από τους εμπλεκόμενους σε αυτήν την απάτη, είναι παράνομη. Τα ΕΛΤΑ έχουν καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου και βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να εξαλειφθούν παρόμοια συμβάντα.”

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!