Ο Φάρος Ελπίδας με την στήριξη του Υπ.Πολιτισμού και την συνεργασία της περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Σωματείου Ασημουργών Ιωαννίνων και του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τραπεζας Πειραιώς (Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων), σας προσκαλούν σε ημερίδα που θα διοργανωθεί στα Ιωάννινα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων στις 15/12/2021 με τίτλο «Ιωάννινα – Η τέχνη της «συρματερής» (filigran/filigree)». 

Η «συρματερή» είναι μια τεχνική και τέχνη που διατηρείται ως σήμερα ενεργή στα Ιωάννινα, σαν κλάδος της αργυρο-χρυσοχοΐας. Αποτελεί άυλη παραδοσιακή τεχνική και επάγγελμα που πηγάζει από την αρχαιότητα παραμένοντας σημείο αναφοράς εδώ και αιώνες για τους μαστόρους των Ιωαννίνων.

    Φωτογραφία: Μενέλαος Συκοβέλης

Ως filigree νοούνται στην αργυροχρυσοχοΐα οι κατασκευές που αποτελούνται από σύρματα δουλεμένα με χειροποίητο τρόπο. Τα σύρματα αυτά στρίβονται μεταξύ τους σαν κοτσίδα, και συχνά κολλιούνται πάνω σε ένα μοτίβο που έχει δημιουργηθεί πάνω σε μία πλάκα από ξυλοκάρβουνο. Το μοτίβο αυτό έχει κενά, και η όλη κατασκευή δείχνει πολύ ανάλαφρη. Άλλες φορές πάλι, τα σύρματα κολλιούνται πάνω σε ένα φύλλο μετάλλου. Στη συνέχεια προστίθενται γράνες, μπίλιες, αλυσίδες, χειροποίητα φυλλαράκια, ή πέτρες και οτιδήποτε κρίνει ο καλλιτέχνης κατάλληλο, για να ολοκληρώσει την κατασκευή του.

Ανάμεσα στους Έλληνες τεχνίτες τα κοσμήματα αυτά, είχαν την ονομασία «συρματερά». Στην Ινδία, στην Αρμενία, στην Κίνα, οι Ετρούσκοι στην Ιταλική χερσόνησο, οι Κέλτες στη βόρεια Ευρώπη, και πολλοί άλλοι λαοί κατασκεύασαν αντικείμενα φιλιγκράν. Και στον Ελληνικό χώρο, οι τεχνίτες στην Κρήτη και στις Μυκήνες της προκλασικής περιόδου, οι τεχνίτες της κλασσικής Ελλάδας, αλλά και οι Βυζαντινοί, και οι τεχνίτες των Ιονίων νήσων και της Ηπείρου την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μας έδωσαν κομμάτια απαράμιλλης τέχνης χρησιμοποιώντας την τεχνική φιλιγκράν, που βρίσκονται στα Ελληνικά μουσεία, Μπενάκη, Λαϊκής τέχνης, Ιστορικό κ.λ.π. αλλά και στο Βρετανικό μουσείο, στο μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου, στο Λούβρο κ.α.

 

    Φωτογραφία: Μενέλαος Συκοβέλης

 

Σήμερα τα κοσμήματα τύπου φιλιγκράν, συνήθως δεν παράγονται χειροποίητα, αλλά χρησιμοποιούνται άλλες μέθοδοι παραγωγής, χυτά ή πρεσαριστά.

 

-Η ημερίδα θα μεταδοθεί και διαδικτυακά προς διευκόλυνση παρακολούθησης της για όσους επιθυμούν και δεν δύνανται να έχουν επιτόπια παρουσία.

-Για επιτόπια παρουσία μπορείτε να στείλετε την συμμετοχή σας ως την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021  

-Θα ισχύσουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα & προφυλάξεις που ορίζει ο νόμος και η Ελληνική Πολιτεία σχετικά με τον Covid-19. 

 

 

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΚΕΠΑΒΙ)

Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 11, Ιωάννινα 452 21 ΤΗΛ. 2651 027650

 

Δηλώσεις συμμετοχής στα: 

sirmaterifaros@gmail.com 

skoulouvaris@faroselpidas.org 

skoyloy@otenet.gr

 

Για Πληροφορίες στο κιν.: 6936027409

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!