Του Γιάννη Παπαδημητρίου

Στα Γιάννενα σήμερα δραστηριοποιούνται ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες, που διαφημίζουν την Ήπειρο παγκοσμίως. Η Terracom, που το καλοκαίρι μετακόμισε σε νέο κτίριο για να χωρέσει το αυξανόμενο προσωπικό της, παρείχε το λογισμικό της QR-Patrol στη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα διαχείρισης εξ αποστάσεως της ανθρώπινης δραστηριότητας, που διασφαλίζει την άμεση παρέμβαση σε περίπτωση κάποιου περιστατικού. Η Νatech, που παρέχει καινοτόμο τραπεζικό λογισμικό σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζουν στα Γιάννενα την πρώτη ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα. Και η εταιρεία ιατρικών συσκευών υψηλής τεχνολογίας PD Neurotechnology εξάγει το PDMonitor, ένα εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης νοσούντων με Πάρκινσον, σε 14 χώρες.

Την ίδια στιγμή, την τελευταία εξαετία έχουν συγκεντρωθεί στα Γιάννενα πολυεθνικές εταιρείες, κυρίως τεχνολογικές. Η αρχή έγινε το 2017 με την P&I, τη γερμανική εταιρεία που παράγει λογισμικό διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού. Ακολούθησαν η Team Viewer, ο γερμανικός κολοσσός που αναπτύσσει λογισμικό για απομακρυσμένο έλεγχο υπολογιστών και η Best Secret, που δραστηριοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Τη σκυτάλη πήραν τον τελευταίο χρόνο η PwC και η Deloitte, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την εξέλιξη της πόλης σε κόμβο καινοτομίας και ψηφιακής οικονομίας.

Ο βασικότερος λόγος που οι εταιρείες επιλέγουν τα Γιάννενα είναι το πανεπιστήμιο, το οποίο τροφοδοτεί την αγορά εργασίας με φοιτητές πολύ καλού επιπέδου.

 

Ο βασικότερος λόγος επιλογής της ηπειρωτικής πρωτεύουσας είναι το πανεπιστήμιο, το οποίο κάθε χρόνο τροφοδοτεί την αγορά εργασίας με φοιτητές πολύ καλού επιπέδου σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα δεδομένα (Big Data). Επίσης, σημαντικά κριτήρια αποτελούν το σταθερό ρεύμα, το γρήγορο Διαδίκτυο και οι μεγάλοι χώροι γραφείων, αν και τελευταίως παρατηρείται έλλειψη λόγω των πολλών αφίξεων. Η ταυτόχρονη ύπαρξη πολυεθνικών εταιρειών, εγχώριων νεοφυών επιχειρήσεων, ελληνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών και των ερευνητικών μονάδων του πανεπιστημίου, το οποίο εκτείνεται σε έκταση 3.500 στρεμμάτων, δημιουργούν το ιδανικό μείγμα για την περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος και την καλλιέργεια της καινοτομίας. Και το θετικό είναι πως αυτή η καινοτομία κατευθύνεται σε πολύ διαφορετικούς πυλώνες, από την ψηφιακή οικονομία και τη βιοϊατρική μέχρι τη νανοτεχνολογία. Βέβαια, η κατάσταση θα ήταν ακόμη καλύτερη αν υπήρχαν αεροπορικές συνδέσεις, καθώς ο μόνος διεθνής προορισμός φέτος ήταν το Τελ Αβίβ. «Για να συναντήσουμε πελάτες μας στο εξωτερικό χρειάζεται να ταξιδέψουμε το λιγότερο μία ημέρα, ακόμη κι αν πρόκειται για κοντινούς ευρωπαϊκούς προορισμούς», εξηγεί ο Δημήτρης Ζαχαράκης, διευθύνων σύμβουλος της Terracom.

Τα οφέλη από την εδραίωση της πόλης ως περιφερειακού τεχνολογικού κόμβου είναι πολλαπλασιαστικά. Πρώτον, αναζωογονήθηκε η τοπική οικονομία γιατί δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας με πολύ ικανοποιητικούς μισθούς. Δεύτερον, αναχαιτίστηκε η διαρροή ταλέντων στο εξωτερικό, αφού οι επιστήμονες βρίσκουν δουλειά στον τομέα τους, και τρίτον επαναπατρίστηκαν πολλοί Γιαννιώτες, οι οποίοι έγιναν ψηφιακοί νομάδες στη γενέτειρά τους. Επίσης, προβάλλονται τα Γιάννενα ως τουριστικός προορισμός και παράλληλα προσελκύουν μεγάλες εκδηλώσεις, όπως η πρόσφατη έκθεση «Plasmata II» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Πλέον, για να αποκτήσουν τα Γιάννενα υπερτοπικό χαρακτήρα και να μετατραπούν σε τεχνολογικό κόμβο των Βαλκανίων, το στοίχημα είναι η κατασκευή του πάρκου υψηλής έρευνας και τεχνολογίας της περιφέρειας, εμβαδού 15.000 τ.μ. και προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. «Eχει εγκριθεί το 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης, βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης το 25% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το 12,5% χρηματοδοτείται από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου. Είμαστε σε αναζήτηση του υπόλοιπου 12,5%», αναλύει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειονότητα των μεγάλων εταιρειών που λειτουργούν στα Γιάννενα έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την ενοικίαση χώρων στο πάρκο.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!