To “πράσινο φως” για την εισαγωγή της τοπικής γαστρονομίας σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Αρχαιολογικών Χώρων και με σχετική έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι χώροι αυτοί θα μπορούν να παραχωρούνται για εκδηλώσεις οι οποίες σχετίζονται με δράσεις οι οποίες σχετίζονται με την προώθηση και προαγωγή της τοπικής γαστρονομίας. Ανάμεσα στους 19 χώρους που προτείνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού εντάσσεται και η Αρχαία Νκόπολη.

Σύμφωνα με τους όρους παραχώρησης που προτείνονται από τον ΟΔΑΠ, οι εκδηλώσεις αποσκοπούν στην προαγωγή και προώθηση της τοπικής γαστρονομίας της περιοχής και πρέπει να συνάδουν με τη φυσιογνωμία του αρχαιολογικού χώρου, ιστορικού τόπου, μνημείου ή μουσείου. Ενδεικτικά, οι εκδηλώσεις μπορεί να αφορούν, διεξαγωγή γευσιγνωσίας συνδυαστικά με επίσκεψη στον χώρο, μαθήματα – masterclasses, παρουσίαση γαστρονομικών προϊόντων που σχετίζονται με την παραδοσιακή ελληνική παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, όπως π.χ. ελιά / λάδι και παράγωγά τους, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και παράγωγά τους, αλιευτική παραγωγή, κτηνοτροφική παραγωγή κ.λπ. Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η πώληση προϊόντων εντός των παραχωρούμενων χώρων.Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» εκφράζει την ικανοποίησή του για το συγκεκριμένο πρόγραμμα που τοποθετεί τα σπουδαία μνημεία της χώρας στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, συνδέοντάς τα θεσμικά με τον κόσμο της αγροδιατροφής.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!