Ένα ξεχωριστό χρηματοδοτικό εργαλείο που θα απαντά στις ανάγκες των Δήμων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα και από φυσικά φαινόμενα, ζητά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου, την ώρα που οι Δήμοι της περιοχής μετρούν ακόμα τις πληγές τους από το τελευταία κύμα κακοκαιρίας που έπληξε το μεγαλύτερο κομμάτι της περιφέρειας.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης συγκάλεσε, σήμερα 14 Δεκεμβρίου 2021, σε έκτακτη συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και τους Δημάρχους της Ηπείρου που δεν είναι μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο αντίδρασης και διεκδίκησης εκ μέρους των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ της περιοχής, ουσιαστικής και μόνιμης βοήθειας από το κράτος, ώστε να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται οι ζημιές από την κακοκαιρία και τα φυσικά φαινόμενα.

Οι Δήμαρχοι και τα μέλη του ΔΣ της Π.Ε.Δ. Ηπείρου τόνισαν στις παρεμβάσεις τους ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ηπείρου (ορεινότητα, ποτάμια και παραθαλάσσιες περιοχές) είναι υπεύθυνα για τις ειδικές συνθήκες που δημιουργούνται, κάθε φορά στα ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα.

Η απόφαση

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου μίλησε για την ανάγκη σύνταξης ενός οδικού χάρτη που θα προσδιορίζει τις κινήσεις και το διεκδικητικό πλαίσιο των Δήμων, έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων που είναι απόρροια της κλιματικής κρίσης. Για τις ζημιές από τα φαινόμενα αυτά, η χώρα μας δαπανά κάθε χρόνο, περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης, επεσήμανε ο κ. Ντακαλέτσης. Η κήρυξη των Δήμων σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μετά από μια καταστροφή, αποδεικνύεται με τον καιρό πως δεν ωφελεί καθόλου τους Δήμους, αφού για παλιότερες ζημιές, Δήμοι δεν έχουν πάρει ως σήμερα ούτε ένα ευρώ. 

Απαίτηση των Δημάρχων είναι να προβλεφθεί άμεσα μια γενναία χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών προς κάθε Δήμο που υπέστη ζημιές και σε δεύτερη φάση, να θεσμοθετηθεί ένας πάγιος πόρος που θα εντάσσεται στον ετήσιο προϋπολογισμό των Δήμων, για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Πρόθεση επίσης της Π.Ε.Δ. Ηπείρου είναι η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου καταγραφής και αποκατάστασης ζημιών που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου. Κανένας Δήμος δεν πρέπει να στερεί έργα υποδομών από τους πολίτες του, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών που προκαλούνται από έκτακτα φαινόμενα.

Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου προτείνει επίσης, την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ήπειρο, εφόσον το ύψος των ζημιών που θα καταγράψουν οι Δήμοι, με την προσθήκη αυτών που θα αναφέρει η Περιφέρεια Ηπείρου, πληροί την προϋπόθεση του 1,5% του ΑΕΠ της Περιφέρειας, για την ενεργοποίηση του Ταμείου. 

Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου απαιτεί την πρόσληψη προσωπικού για τη στελέχωση των γραφείων ή τμημάτων Πολιτικής Προστασίας, ανάλογα με τη δυναμικότητα των Δήμων, όπως έχει νομοθετηθεί χωρίς να εφαρμοστεί ως σήμερα. «Δε νοείται Πολιτική Προστασία με ένα Δήμαρχο και έναν αντιδήμαρχο», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Ντακαλέτσης. Ζητά επίσης η Π.Ε.Δ. Ηπείρου από την πολιτεία τη διάθεση σύγχρονου εξοπλισμού, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε Δήμου, καθώς μηχανήματα έχουν να δοθούν στους Δήμους από την εποχή του «Καποδίστρια». 

Απόφαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου παράλληλα, είναι να κινηθεί με τη βοήθεια δικηγόρου, νομική διαδικασία κατά της ΔΕΔΔΗΕ, του ΟΤΕ και της ΕΡΤ ή της DIGEA, για τις συχνές βλάβες στα δίκτυα κοινής ωφελείας ρεύματος και τηλεπικοινωνιών αλλά και για το ανύπαρκτο τηλεοπτικό σήμα για πολλές απομακρυσμένες περιοχές της Ηπείρου. Ζητά δε η Π.Ε.Δ. Ηπείρου να επιτραπούν στους Δήμους οι δαπάνες για τη συντήρηση και εγκατάσταση αναμεταδοτών, στις απομακρυσμένες περιοχές που δεν διαθέτουν τηλεοπτική κάλυψη.

Για την προστασία των γεφυριών της Ηπείρου, αναδείχθηκε η ανάγκη ελέγχου της στατικότητάς τους, τόσο των σύγχρονων όσο και των πέτρινων γεφυριών, που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Τέλος, ο κ. Ντακαλέτσης υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης συντονισμού των Δήμων για την αποκατάσταση των υποδομών τους, με τις διαδικασίες που αφορούν την αποζημίωση πολιτών και επιχειρήσεων.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!