“Η Περιφέρεια Ηπείρου, που φέρει ακέραια την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση της ΕΤΑΝΑΜ καθώς είχε τη δυνατότητα στο παρελθόν να απορροφήσει τις αρμοδιότητες και το προσωπικό της επιχείρησης στην Περιφέρεια αλλά δεν το έκανε, έφερε στην τελευταία συνεδρίαση προς ψήφιση την μετατροπή της σε Αναπτυξιακό Οργανισμό, που θα λειτουργεί πλέον όπως όλες οι Ανώνυμες Εταιρείες.

Με τις αλλαγές, η ΕΤΑΝΑΜ εκτός από τις αρμοδιότητες που είχε μέχρι σήμερα, θα μπορεί να ασκήσει αρμοδιότητες των άρθρων 182 και 183 του 4555/2018, δηλαδή δραστηριότητες αξιοποίησης βασικών υποδομών κοινής ωφέλειας, φυσικών πόρων ή εγκαταστάσεων σημαντικής τουριστικής ή αναπτυξιακής αξίας. Στην πράξη η ΕΤΑΝΑΜ μπορεί να μπει στις αρμοδιότητες των ΔΕΥΑ για δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης, στα νερά γενικότερα και σε οποιοδήποτε φιλέτο τουριστικής και αναπτυξιακής αξίας όπως τα Κάστρα στην Πρέβεζα.

Επιπλέον αναλαμβάνει αρμοδιότητες των τεχνικών υπηρεσιών και των διευθύνσεων προγραμματισμού των Δήμων (ωρίμανση έργων, εποπτεία και επίβλεψη έργων. Σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης μέχρι και διαχείρισης αποβλήτων, κοινωνικές δομές και ΤΕΒΑ,(επισιτιστική βοήθεια), θέματα πληροφορικής και φυσικά όλες τις διοικητικές υπηρεσίες των Δήμων αφού μπορεί να αναλάβει «την υποστήριξη των ΟΤΑ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους» γενικά

Η περιφέρεια με αυτή την αλλαγή στήνει ακόμα έναν οργανισμό με ΠΑΡΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ των Δήμων οι οποίες στο όνομα της απλούστευσης των διαδικασιών θα κινούνται με απόλυτη ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ αφού πλέον δεν θα εγκρίνονται από κανένα Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ταυτόχρονα, και για ακόμα μια φορά βοηθά να απομακρυνθούν ακόμα περισσότερο οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού στους Δήμους, καθώς όποια υπηρεσία θα δηλώνει αδυναμία λόγω υπό στελέχωσης, θα αντικαθίσταται από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό

Το γεγονός ότι όλες αυτές οι αρμοδιότητες δεν θα φέρουν ΚΑΙ απολύσεις προσωπικού δεν μπορούν να μας κάνουν χαρούμενους, αφού το μόνο για το οποίο δεσμεύτηκε η Περιφέρεια είναι ότι δεν θα απολυθούν 6 εργαζόμενοι της Επιχείρησης. Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι τις αρμοδιότητες θα τις ασκούν στρατιές συμβασιούχων που θα επιβλέπονται από τον ακριβοπληρωμένο Γενικό Διευθυντή και τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας. Άρα ξεμπερδεύουν λίγο-λίγο και με την μόνιμη εργασία.

Οι Δήμοι, δεν έχουν ανάγκη από πάρα υπηρεσίες που θα υποκαθιστούν το έργο τους με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, αδιαφάνεια και ανταποδοτική δράση.
Έχουν ανάγκη από προσλήψεις μονίμου προσωπικού, σύγχρονες υποδομές και μηχανήματα, κάλυψη των εκατοντάδων κενών οργανικών θέσεων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών τους.”

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!