Ημερίδα διαβούλευσης µε θέμα την «1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου (EL05)», διοργανώθηκε το πρωί της Τετάρτης από την Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υδάτων Ηπείρου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και φιλοξενήθηκε στο χώρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Στόχος της πρώτης αυτής ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν η πληρέστερη ενημέρωση του κοινού και η καταγραφή απόψεων για το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας και έπεται η εσωτερική διαβούλευση του ΤΕΕ, η διοίκηση του οποίου θα καταθέσει συγκεκριμένες απόψεις για το συγκεκριμένο διαχειριστικό σχέδιο, με βάση την ειδική μορφολογία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας.
Η οδηγία για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμυρών ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο το 2010 όπως ανέφερε κατά την εισαγωγική ομιλία το στέλεχος του Υπουργείου που παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Γιάννης Τσίγκρος, τόνισε ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολλά ιδίως μετά τα θέματα που προέκυψαν με τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή. Οι πρώτες είναι πολύ πιο έντονες και είναι πρόσφατο το φαινόμενο του Daniel και αυτές τις συνέπειες προσπαθούν να προλάβουν και να διαχειριστούν τα διάφορά σχέδια όπως αυτό το υπό διαβούλευση.
“Η περιοχή μας έχει ήδη αυξημένο ποσοστό κινδύνων πλημμύρας σε σχέση με τις προηγούμενες εποχές, και αυτή τη διαβούλευση θα την κάνουμε με τις αρμόδιες διευθύνσεις, θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας λαμβάνοντας υπόψη την ειδική μορφολογία της περιοχής” σημείωσε ο κ. Τσίγκρος.
Ερωτηθείς για το πόσο θωρακισμένη είναι η περιοχή μας απέναντι σε τέτοια έντονα φαινόμενα, ο κ. Τσίγκρος τόνισε πως “Η Ήπειρος με τα ειδικά γεωμορφολογικά της χαρακτηριστικά έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε πολύ ισχυρά φαινόμενα τύπου Daniel που επηρέασαν την περιοχή του Ανηλίου και καταφέραμε και ανταποκριθήκαμε”.
“Έχουμε πολλά θέματα στην καθημερινή συντήρηση, σχέδια απορροής υδάτων στον κάμπο είτε στο αντιπλημμυρικό της Άρτας και τα τεχνικά αυτά αν θα συντηρηθούν και έρθουν να εφαρμοστούν, θα είμαστε τότε σε ένα καλό δρόμο” σημείωσε.
Ακολουθήστε το
στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.