Τα αδέρφια Νούτσος και Τόλης Κοντοδήμος από το Βραδέτο Ζαγορίου υπήρξαν από τους σημαντικότερους ευεργέτες του Ζαγορίου. Ο πρώτος διετέλεσε γενικός προεστώς στο Ζαγόρι προστατεύοντας τα προνόμια της περιοχής με πρωτοφανή αυτοθυσία. Ο δεύτερος διερμηνέας της Γαλλικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Νούτσος και ο Τόλης Κοντοδήμος ιστόρησαν το 1765 τη Μονή Ιωάννη Προδρόμου στο Ρογκοβό. Στο Καθολικό της Εκκλησίας υπάρχει ζωγραφισμένη η εικόνα αυτών, ως είθισται για τους κτήτορες και ανακαινιστές εκκλησιών

. Ο Νούτσος χρηματοδότησε το 1750 την κατασκευή του ομώνυμου γεφυριού ανάμεσα σε Δίλοφο, Κήπους, Κουκούλι. Το γεφύρι στην πορεία επισκευάστηκε από τον Νούτσο Καραμεσίνη και τον Αλέξιο Νούτσο, ενώ το δεύτερο όνομα με το οποίο έχει μείνει γνωστό αυτό του Κόκκορου, οφείλεται στον Κουκουλιώτη Γρηγόριο Κόκκορο, ιδιοκτήτη γειτονικού μύλου που συνέβαλε στη συντήρηση του γεφυριού το 1910. Η μεγάλη καμάρα έχει άνοιγμα 25 μ. και ύψος 11,5 μ. ενώ στο τοιχίο της νότιας πλευράς υπάρχει το χαρακτηριστικό διακοσμητικό άνοιγμα (παραθόλι).

Ο Τόλης Κοντοδήμος χρηματοδότησε το 1753 την κατασκευή του γεφυριού που συνδέει το Κουκούλι με τους Κήπους και σήμερα είναι γνωστό ως γεφύρι Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη. Ο Λαζαρίδης ήταν επίσης ιδιοκτήτης του γειτονικού νερόμυλου. Το γεφύρι βρίσκεται στην έξοδο της χαράδρας του «Βικάκη», έχει άνοιγμα τόξου 15,00 μ. και το ύψος του φτάνει τα 7,80 μ.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!