• Γράφει ο  Κώστας  Παπαθεοδώρου

Το φληνάφημα  ότι οι υποκλοπές δεν ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη, εκτός από παιδαριώδες και αναποτελεσματικό  είναι εξ ορισμού υπονομευτικό της Δημοκρατίας καθώς πλήττει τον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων που εν τέλει αποτελεί  τον πυλώνα του φιλελευθερισμού.

Παρά την εργώδη προσπάθεια της Κυβέρνησης να απαξιώσει την έκταση, την ένταση και την επήρεια του θέματος, πλέον και με την υπογραφή της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA), αποκαλύπτεται ο βόρβορος και οι αναθυμιάσεις πνίγουν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό.

Οι αποκαλύψεις σαρώνουν σαν καταιγίδα τη χώρα και αποδεικνύουν ότι τελικά οι πολίτες -που όντως έχουν να αντιμετωπίσουν το άχθος της καθημερινότητας- δεν δέχονται  εκπτώσεις στους θεσμούς, αρνούμενοι να βάλουν τη  Δημοκρατία   στη λοταρία των δημοσκοπήσεων.

Όπως πολλοί τώρα διαβεβαιώνουν, έρχονται και νέες αποκαλύψεις που θα συνταράξουν και θα κλονίσουν την εύθραυστη κυβέρνηση και κυρίως τον Πρωθυπουργό που πλέον απομονώνεται και αποξενώνεται από το ίδιο το κόμμα του. Αποκαλύψεις πέραν των  ηλεκτρονικών και  φυσικών παρακολουθήσεων  επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, πολιτικών ακόμη και στελεχών της Κυβέρνησης που δεν ανήκαν στον περίκλειστο κύκλο του «επιτελικού κράτους».

Εκτός από αυτά που δημοσίευσε η εφημεριδα Documento και που έκαναν πάταγο, ακούγονται και πολλά ονόματα που- όπως θρυλείται- θα αποκαλύπτονται  σταδιακά. Λέγεται επίσης,  ότι-όπως τον παλιό καλό καιρό της εποχής Μαυρίκη- θα κυκλοφορήσουν και κασέτες με συνομιλίες καθώς στόχος των υποκλοπών δεν ήταν μόνο η διάγνωση της  πολιτικής δράση τους αλλά και ο εκβιασμός των ανυπάκουων  ακόμη και επί προσωπικών ζητημάτων τους. 

Ένα σκάνδαλο είναι ενδεχομένως διαχειρίσιμο αλλά πλέον το επιτελικό κράτος η αλλιώς «σύστημα Μητσοτάκη» έχει σπάσει και τα βρωμόνερα πλημμυρίζουν το Μαξίμου.  

Μεγάλη ουρά που και αυτή, ως λέγεται, πρόκειται να αποκαλυφθεί με τη μέθοδο της σταγόνας, έχει και η υπόθεση Πάτση που όσο και αν φαίνεται παράδοξο, λέγεται ότι σχετίζεται με τις νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές.

Ο βουλευτής Πάτσης ήταν μέχρι πρότινος ενταγμένος και προστατευμένος  στο «σύστημα Μητσοτάκη»  που τον έχρισε υποψήφιο βουλευτή όταν προκάτοχοί του γνωρίζοντας τον – έτσι κι` αλλιώς γνωστό-  βίο και  πολιτεία του τον απέρριπταν ασυζητητί, από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.

Ακούγονται ακόμη και ποσά που απαιτήθηκαν για να καμφθεί η αντίσταση για την υποψηφιότητά του. 

Λέγονται επίσης και ονόματα προσληφθέντων με παχυλές αμοιβές στις αεριτζίδικες εγχώριες και εξωχώριες  εταιρείες του. Προσλήψεις  στελεχών, επιτελών, συνεργατών του Μεγάρου Μαξίμου  και συγγενών αυτών, ως αντίδωρο για την ευρύχωρη ομπρέλα ασυλίας του Μαξίμου σε αυτόν και τους κολλητούς του…   

Και ενώ, εξ όσων λέγονται, ο σχεδιασμός του Μαξίμου ήταν για κοινοβουλευτικές εκλογές την 1η Οκτωβρίου (υπάρχει το συνταγματικό περιθώριο) ώστε να συμπέσει ο τυχόν δεύτερος γύρος της ενισχυμένης αναλογικής με τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου, το σενάριο στην παρούσα συγκυρία είναι μετέωρο…

Πολλά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι  πλέον οι  εκλογές είναι απλώς θέμα χρόνου. Όπως το παρουσιάζουν, φαίνεται να  είναι  θέμα λίγου χρόνου. Ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα…

Οι αποκαλύψεις για υποκλοπές πρωτοκλασάτων υπουργών,  «δυναμικών» επιχειρηματιών και δημοσιογράφων διαμορφωτών κοινής γνώμης έχουν προκαλέσει πολιτικό σεισμό.

 «Δεν πάει άλλο», είναι η προσφιλής και γεμάτη αγανάκτηση έκφραση, στελεχών της Ν.Δ. που εμφανίζονται διατεθειμένοι και έτοιμοι ακόμη και να προχωρήσουν σε δραστικά μέτρα εναντίον της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως πλέον την αποκαλούν, θέλοντας έτσι να διαχωρίσουν τη θέση τους και να πάρουν  αποστάσεις από τα τεκταινόμενα.

Την ίδια στιγμή, μέλη του  επιχειρηματικού  και μιντιακού συστήματος  φαίνεται πλέον καθαρά ότι εγκαταλείπουν  το τσακισμένο  κυβερνητικό σκάφος. Ασκούν  ανοικτά έντονη κριτική και λαμβάνουν  απόσταση ασφαλείας από τη δίνη που θα προκαλέσει η βύθισή του.  

Η γενική αίσθηση είναι ότι η  Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός διάγουν τις τελευταίες μέρες της εξουσίας τους. Η τέλεια καταιγίδα «Πάτσης- υποκλοπές» σαρώνει τη χώρα ξηλώνοντας την παράγκα του παρακράτους.  

  

  

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!