Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λινά Μενδώνη ,είχαν στην Αθήνα , ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος,

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προετοιμασία για την κατάθεση τια την εγγραφή του στα Πολιτιστικά Τοπία (Cultural Landscapes) της UNESCO.

Στόχος  είναι να καταθεί ο  φάκελος υποψηφιότητας του Ζαγορίου για την εγγραφή του στα Πολιτιστικά Τοπία (Cultural Landscapes) της UNESCO, στις 31  Ιανουαρίου του 2022.

Στην συνάντηση επιβεβαιώθηκε η αρτιότητα του  ογκώδης φακέλου, που περιλαμβάνει την ιστορική, αρχαιολογική και πολιτισμική τεκμηρίωση, έχει προετοιμαστεί  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ζαγορίου από το 2019 και  θα εξεταστεί στη συνάντηση της επιτροπής της UNESCO το καλοκαίρι του 2023.

Πρόκειται για την πρώτη υποψηφιότητα της Ελλάδας στον τομέα των Πολιτιστικών Τοπίων, όπου στον κατάλογο της UNESCO υπάρχει η γνωστή κοιλάδα Μπαμιγιάν του Αφγανιστάν, τα Πυρηναία Ορη της Γαλλίας και οι αμπελώνες της Ντιζόν που παράγουν τα κρασιά Βουργουνδίας, οι ιστορικές βίλες της Τοσκάνης κ.ά.

Στην σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο, αποφασίστηκε και η δημιουργία φορέα για την ένταξη στην UNESCO, με έδρα το Ζαγόρι, με την συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ζαγορίου και της “¨ΗΠΕΙΡΟΣ” αναπτυξιακή.

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!