Εκ μέρους του Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου του Β.Ε.Τ.

 

Μετά από την μαζική Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου του ΒΕΤ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26/01, μια από τις αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν κατάληψη της σχολής από Δευτέρα 29/01 εώς και Παρασκευή 02/02 (επισυνάπτεται η απόφαση). Στην Τμηματική συνέλευση που έγινε σήμερα (31/01) τοποθετήθηκαν οι φοιτητές, όπου ζητήθηκε να πάρει το Τμήμα καταδικαστική απόφαση ενάντια στο νομοσχέδιο και να δείξει την έμπρακτη στήριξη του με τη μετάθεση της εξεταστικής μετά την ολοκλήρωση της κατάληψης.

Ο αγώνας είναι κοινός και για τους καθηγητές και για τους φοιτητές γιατί αφορά την υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων οικονομικά και ποιοτικά. Αυτό επιβεβαιώνεται από τη συνεχή υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, με τεράστιες ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό. Παραδείγματα αυτού είναι οι μειωμένες θέσεις για διπλωματικές εργασίες στη σχολή μας, η προσπάθεια απόσπασης της παιδαγωγικής επάρκειας κ.α.

Η απόφαση που πάρθηκε σήμερα από το τμήμα ήταν ασαφής και υπονοούσε ότι δεν θα μετατεθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων ούτε ότι θα παραταθεί το εξάμηνο (συγκεκριμένα γράφει «η έναρξη του εαρινού εξαμήνου θα γίνει σύμφωνα με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο στις 13/02/2024, χωρίς παρέκκλιση»)

Μάλιστα, την ίδια μέρα αγνοήθηκε η απόφαση των φοιτητών και έγινε προσπάθεια διενέργειας εξετάσεων σε αίθουσες άλλου κτιρίου, προσπαθώντας να σπείρουν ένα πνεύμα διχόνοιας ανάμεσά μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια καθηγητή να διεξάγει την εξέταση του μαθήματός του, γνωστοποιώντας το στους φοιτητές σχεδόν μια ώρα πριν την εξέταση.

Όλη αυτή η συμπεριφορά είναι ενάντια στο αγωνιστικό πνεύμα και τη συλλογική δράση που ζητάνε οι φοιτητές να έχουν μαζί με τους καθηγητές. Την ίδια στιγμή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι 15 από τις 17 σχολές έχουν κατάληψη και ήδη μια σειρά τμήματα έχουν ανακοινώσει την μετάθεση των εξετάσεων και ημερομηνίες.

Καλούμε τα μέλη ΔΕΠ και συνολικά το τμήμα για να έχουμε κοινή σύμπλευση ενάντια στο νομοσχέδιο και αναβάθμιση-στήριξη της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

 

Απόφαση Γ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου του Β.Ε.Τ.

 

Χαιρετίζουμε τις τεράστιες διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, τις δεκάδες αγωνιστικές αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων, τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που μαζί με τους μαθητές, τους εργαζόμενους, όλο το λαό βροντοφώναξαν «ΟΧΙ στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, Πτυχία με αξία – δωρεάν σπουδές! – Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο!».

 

Πετύχαμε την πρώτη νίκη! Συνεχίζουμε!

Ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι νόμος του κράτους το Ιανουάριο όμως ο μήνας τελειώνει και ούτε καν έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο! 

 

Με τους αγώνες μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε το σχέδιο τους και έτσι συνεχίζουμε! Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα με τους μαθητές και τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς! Εκεί βρίσκεται η δύναμη μας! Στην αμφισβήτηση της πολιτικής τους, στον οργανωμένο αγώνα!

 

Η απόπειρα της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει τους φοιτητές έπεσε στο κενό. Θα ακυρώσουμε και τα σχέδια τρομοκράτησης και εκβιασμού με την αποφασιστική μας στάση! Απαιτώντας να μην χαθεί καμία εξεταστική! Μπαίνοντας εμπόδιο σε κάθε απόπειρα καταστολής και συκοφάντησης του δίκαιου αγώνα μας.

 

Η πλειοψηφία μίλησε! Το νομοσχέδιο απορρίπτεται!

Οι φοιτητές εναντιώνονται μαζικά, οι μαθητές με εκατοντάδες καταλήψεις σχολείων και μαζικές πορείες εναντιώνονται επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού με ανακοίνωση της έχει δηλώσει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο όπως και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το νομοσχέδιο καταγγέλλουν επίσης εκατοντάδες σωματεία εκπαιδευτικών και εργαζομένων.  Το νομοσχέδιο το υποστηρίζουν ο ΣΕΒ, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα που συναινούν σε αυτή την πολιτική.

 

Ως εδώ! Η κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα.

 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις τις ΕΕ, θέλει μέσα στις εξεταστικές μας και με συνοπτικές διαδικασίες να φέρει νομοσχέδιο για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. 

Γνωρίζουμε πολύ καλά τη κατάσταση, αφού για να εισαχθείς σήμερα στη τριτοβάθμια εκπαίδευση δίνουμε ένα σκασμό λεφτά για φροντιστήρια, έχει εκτοξευτεί το κόστος των ενοικίων και συνολικά οι σπουδές σε άλλη πόλη. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ. Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών, θα γίνεται κυνήγι πιστοποιητικών και συλλογής ects,Θα αφεθούν χιλιάδες παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, οξύνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση. Αυτές είναι οι τραγικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, όπως είδαμε στην πανδημία και τα Τέμπη.

Η απόφαση τη Γενικής Συνέλευσης:

Γιατί όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια;

 

Δε θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας Για πολλούς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις και άλλα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε, ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση πληρωμής που θα αγοράζουν σπουδές και ισάξια πτυχία!

Ήδη στη σχολή μας η υποχρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας εξαρτάται από την αξιολόγηση των τμημάτων με βάσει τα επιχειρηματικά κριτήρια που αφορούν την αγορά και όχι το κατά πόσο βγαίνουμε ολοκληρωμένοι επιστήμονες στο αντικείμενο μας, χωρίς να μπαίνουν παραπάνω εμπόδια και κοινωνικοί φραγμοί για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας. Το τμήμα μας έθεσε σε εφαρμογή την «προϋπόθεση συμπλήρωσης» δηλαδή τον κόφτη των ects.  Από το πρώτο έτος χρειάζονται 36 ects για τη δήλωση μαθημάτων του δεύτερου ενώ 126 ects από το τρίτο έτος στο τέταρτο. Εάν δεν περαστούν, δεν μπορούμε να δηλώσουμε τα μαθήματα του επόμενου έτους και έτσι χάνουμε όλη την χρονιά 

 

Δε θα ανεχτούμε τη διάλυση των πτυχίων μας! Το πτυχίο μας μετατρέπεται σε ένα ακόμα “χαρτί” στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα πρέπει να κυνηγάμε ακόμα περισσότερα, ακόμα και επί πληρωμή πιστοποιητικά και σεμινάρια για να μπορέσουν να επιβιώσουμε, αφού μεγαλώνει η κατηγοριοποίηση των πτυχίων με τους απόφοιτους να ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας, συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, έτσι ώστε να έρθει η χώρα το μοντέλο της πολιτικής της “Μπολόνια”, που μεθοδεύεται εδώ και δεκαετίες από την ΕΕ. 

 

Μέσω του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά θα έρθουν δίδακτρα στα προπτυχιακά και θα υποβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια! Θα είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους να σπουδάσουν, εκτός εάν καταφύγουν σε φοιτητικά δάνεια που θα ξεχρεώνουν για μια ζωή! Μέσω της αξιολόγησης θα προχωρήσουν στις εξαγγελθείσες συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων και θα επιβάλλουν τη μείωση των εισακτέων. Παράλληλα, τα δημόσια ΑΕΙ θα υποχρηματοδοτηθούν περαιτέρω υποβαθμίζοντας μεταξύ άλλων και τη φοιτητική μέριμνα, τα υλικά και η ποιότητα των εργαστηρίων μας, τα κενά σε διδακτικό προσωπικό με τις κρατικές δαπάνες να βρίσκονται ήδη στον πάτο. Ήδη Σε αυτό το πλαίσιο, για να μπορέσουν να επιβιώσουν τα δημόσια θα αναζητήσουν πόρους από τα δίδακτρα, να πληρώνουμε ακόμα και για τα συγγράμματα (όπως π.χ. στα Πανεπιστήμια της Κύπρου) αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα. Τα προγράμματα σπουδών θα αναδιαρθρωθούν στις ανάγκες της αγοράς και στα πρότυπα των ιδιωτικών (ρυθμοί σπουδών, αλυσίδες, ροές, κατευθύνσεις).

 

Νομίζουν ότι μπορούν να μας κοροϊδέψουν με ψέματα πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια “είναι θετικά για την κοινωνία”! Ποιον θα ωφελήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Την κοινωνική πλειοψηφία που με δυσκολία πληρώνει τους λογαριασμούς και ζει στα όρια της φτώχειας; Οι κολεγιάρχες θέλουν να βρουν πελατεία για να πουλάνε τα “πτυχία” τους. Αυτοί που μιλάνε για “αριστεία” και για δήθεν ακαδημαϊκή ποιότητα είναι αυτοί που δημιουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στα οποία “με 10 μπαίνεις….αρκεί να είναι χιλιάρικα”. Οι κολεγιάρχες, το κράτος και οι εργοδότες δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με μας! Δαπανούν όλο και λιγότερα για την εκπαίδευση, θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Ο εκάστοτε επιχειρηματίας θα μπορεί να ιδρύσει και να διαμορφώσει πολύ εύκολα ένα πρόγραμμα σπουδών προσαρμοσμένο σύμφωνα με την αγορά και όχι τις κοινωνικές ανάγκες Όχι μόνο κανένα όφελος δε θα έχουμε, αλλά το δημόσιο πανεπιστήμιο που ήδη στενάζει από την υποχρηματοδότηση θα υποβαθμιστεί. Επιβεβαιώνεται ότι δεν λογαριάζουν τις σπουδές μας ούτε τις ζωές μας για όφελος των κερδών τους. 

 

Η κυβέρνηση ψεύδεται και όταν λέει πως “δεν παραβιάζεται το άρθρο 16”. Το άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπει ρητά τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και την απαγόρευση σύστασης και λειτουργίας ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Πρόκειται για μια ευθεία παραβίαση του άρθρου 16, που έχει κατοχυρωθεί με αγώνες, και αν περάσει, θα απειλήσει αντίστοιχα δικαιώματα.

 

Άλλο ένα αποτέλεσμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι δημόσια πανεπιστήμια χωρίς φοιτητικούς συλλόγους, με φοιτητές και φοιτήτριες που δεν θα αντιδρούν, με πειθαρχικά και συμβούλια διοίκησης, χωρίς ζωντανές διεργασίες και αγωνιστικό κίνημα! Σημαίνει ένταση καταστολής όπως ακριβώς συνέβη στο Χάρβαρντ που μια σειρά φοιτητές διώκονται ποινικά και απειλούνται με διαγραφές από τη σχολή γιατί εναντιωθήκαν στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού.

 

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στην ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών μας, την ακρίβεια, την αβάσταχτη φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων σηκώνουμε ανάστημα.

 

Θα βρεθούμε απέναντι στην πολιτική που ξεσπιτώνει τις οικογένειές μας με τους πλειστηριασμούς όπως αυτές τις μέρες στο Ζωγράφου που με ΜΑΤ, βία και συλλήψεις ξεσπίτωσαν χαμηλοσυνταξιούχο δημοσιογράφο και το γιο της! Αυτοί που έχουν στραγγίξει με φόρους τις οικογένειές μας, που μας αφήνουν χωρίς φοιτητικές εστίες και με πανάκριβα νοίκια, τώρα θέλουν να πάρουν και τα σπίτια των γονιών μας! Δεν θα το επιτρέψουμε!

 

Δεν αποδεχόμαστε να δίνονται δισεκατομμύρια για την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, σε πολεμικές συγκρούσεις, για να σφάζεται ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει ένα δίκαιο αγώνα, να στέλνεται ελληνική φρεγάτα σε αποστολές εκτός συνόρων. 

 

Τα τελευταία χρόνια το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει μεγαλειώδεις αγώνες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη τους νόμους-πλαίσιο και έχει πετύχει μεγάλες νίκες! Το κίνημα του ‘06-’07 αποδεικνύει ότι μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις, τις καταλήψεις και τις πορείες μπορούμε να εμποδίσουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Ήδη ο αγώνας έχει ξεκινήσει και μαζικοποιείται μέρα με τη μέρα! Μόνο έτσι μπορούμε να δυναμώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε γράφοντας τη δική μας ιστορία για την διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση επιθυμεί σκόπιμα να φέρει το νομοσχέδιο εν μέρη εξεταστικής προκειμένου να βάλει περισσότερα εμπόδια στην οργάνωση του αγώνα των φοιτητών. Όμως, δεν το βάζουμε κάτω , το κάνουμε ξεκάθαρο πως αν νοιάζεται η κυβέρνηση τόσο πολύ για να δοθεί η εξεταστική στην ώρα της, τότε να πάρει πίσω το νομοσχέδιο τώρα! Γιατί εμείς δεν κάνουμε βήμα πίσω από τη συνέχεια καταλήψεων, γενικών συνελεύσεων, συλλαλητηρίων και άλλων μορφών που αποτελούν μέσο πάλης και άσκησης πίεσης ενάντια σε αυτό νομοσχέδιο .Οι φοιτητές παλεύουμε να παρθεί πίσω αυτό το νομοσχέδιο, απαιτούμε αναβάθμιση των σπουδών και για ένα πτυχίο με αξία που θα αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για δουλειά. Για όλους αυτούς τους λογούς θα απαιτήσουμε να μην χαθεί κανένα μάθημα.

 

Απαιτούμε:

 • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
 • Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! 
 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες. 
 • Ενιαίο πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ, την “Μπολόνια”.
 • Όχι στους κόφτες των ECTS και τις διαγραφές φοιτητών
 • Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολέγια!
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.
 • Καμία σκέψη για τηλεκπαίδευση και αξιοποίηση της για υπονόμευση των δράσεων του Συλλόγου.
 • Κατάργηση της ΕΒΕ.

 

Αποφασίζουμε:

 

 • Κατάληψη της σχολής από 29/01 εώς και 02/02
 • Μεγάλο συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Φλεβάρη, στις 12:00 στην Περιφέρεια και νέος συντονισμός των φοιτητικών συλλόγων στην κατάληψη του  Χημικού
 • Νέα Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 2 Φλεβάρη
 • Απογευματινό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων την ημέρα που δημοσιεύεται για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
 • Πανελλαδική κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή. 
 • Καλούμε όλο το λαό και τα σωματεία να συμμετέχουν και να στηρίξουν τον αγώνα μας, να λάβουν μέρος στις μεγάλες διαδηλώσεις γιατί η Παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού!
 • Απέναντι στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού δε θα μένουμε αμέτοχοι! Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια των εργατικών σωματείων το Σάββατο 27 Ιανουαρίου
 • Καθημερινά στην κατάληψη θα γίνεται συντονισμός για το τι δράσεις θα κάνουμε

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!