Κάλεσμα συμμετοχής σε συλλαλητήριο απευθύνει ο Σύλλογος Γυναικών Ιωαννίνων για την Πέμπτη 27 Μαρτίου, στις 18:30, στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, με βασικό αίτημα την απεμπλοκή της Ελλάδας από πολεμικές συγκρούσεις.

Η κινητοποίηση πραγματοποιείται με σύνθημα «Καμία συμμετοχή – Καμία εμπλοκή – Έξω η Ελλάδα από τον πόλεμο», καλώντας τις γυναίκες να δώσουν μαχητικό «παρών».

Το κάλεσμα και το πλαίσιο της κινητοποίησης

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Γυναικών Ιωαννίνων εκφράζει ανησυχία για τις διεθνείς εξελίξεις και το ενδεχόμενο γενικευμένης σύγκρουσης, αναφερόμενος σε πολεμικά μέτωπα και γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις.

Όπως επισημαίνεται, οι εξελίξεις συνδέονται με τον ανταγωνισμό για τον έλεγχο ενεργειακών πόρων και δικτύων μεταφοράς, με συνέπειες που –σύμφωνα με τον Σύλλογο– επιβαρύνουν τους λαούς.

Κριτική για την οικονομική επιβάρυνση

Ο Σύλλογος αναφέρεται επίσης στο οικονομικό κόστος που, όπως υποστηρίζει, συνδέεται με την πολεμική εμπλοκή και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για αυξημένες τιμές, φορολογική επιβάρυνση και συνολική πίεση στο εισόδημα των νοικοκυριών.

Έμφαση στη συμμετοχή των γυναικών

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον ρόλο των γυναικών, με τον Σύλλογο να υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής τους στις κινητοποιήσεις.

Όπως σημειώνεται, η ενεργή παρουσία γυναικών και ιδιαίτερα νεότερων ηλικιών θεωρείται κρίσιμη για τη διαμόρφωση κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων.

Τα βασικά αιτήματα

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης διατυπώνονται αιτήματα που αφορούν:

  • τη μείωση των τιμών και την κατάργηση έμμεσων φόρων σε βασικά αγαθά, καύσιμα και ενέργεια
  • το κλείσιμο στρατιωτικών βάσεων και την αποτροπή χρήσης υποδομών για μεταφορά πολεμικού υλικού
  • την επιστροφή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και μέσων από το εξωτερικό
  • την αποτροπή συμμετοχής σε στρατιωτικές επιχειρήσεις
  • αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές
  • ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων

Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2026, στις 18:30, στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.