«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δε θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο»
Τάσος Λειβαδίτης

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ Π.Γ.Ν.Ι.
ΟΧΙ στο «ΝΕΟ ΕΣΥ» των νοσοκομείων – επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων μονάδων υγείας

Να σταματήσει κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στη Γάζα – Αλληλεγγύη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο κράτος
ΠΕΜΠΤΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11πμ στην Περιφέρεια Ηπείρου

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,
Η ΙΔΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΤΙΣ «ΔΗΜΟΣΙΕΣ» ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ , Η ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ:
Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ, «ΣΦΑΓΙΑΖΟΝΤΑΣ» ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση με την εντατικοποίηση και μας πετσοκομμένους μισθούς μας, την εργασιακή ομηρία για δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους συναδέλφους αλλά και την ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία των ασθενών..
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ενάντια στο συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραηλινό κράτος, με τη στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, με την συμμετοχή της χώρας μας που είναι μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση με ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,
πριν λίγες ημέρες σταματήσαμε τον «ξαφνικό θάνατο» 150 συμβασιούχων ΣΟΧ στο ΠΓΝΙ. Η εξέλιξη αυτή απέδειξε ότι δεν μπορούμε να έχουμε καμιά εμπιστοσύνη ΟΥΤΕ στις διοικήσεις των νοσοκομείων, ΟΥΤΕ στην αστική δικαικοσύνη, ΟΥΤΕ στους φιλοκυβερνητικούς συνδικαλιστές.
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ.
Η «ισορροπία του τρόμου» που έχει επιβληθεί από όλες τις κυβερνήσεις στην Ήπειρο, δηλ. η ελλειπής λειτουργία των περιφερειακών νοσοκομείων με πρόσχημα ότι υπάρχει το ΠΓΝΙ, στο οποίο καταλήγει η πλειοψηφία των περιστατικών, ΑΛΛΑΖΕΙ προς το χειρότερο: Τα περιφερειακά νοσοκομεία κατρακυλάνε τάχιστα σε Κέντρα Υγείας και το ΠΓΝΙ κλυδωνίζεται συθέμελα από τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε όλους τους κλάδους, με τρομακτικές τις ελλείψεις σε νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.
Μείωση της στελέχωσης του ΠΓΝΙ ενώ το 2022 ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στο ΠΓΝΙ αυξήθηκε κατά 30% σε σχέση με το 2019 (προ πανδημίας), από 61.378 σε 89. 615 ασθενείς, τάση που συνεχίστηκε το 2023. Και όμως, η 6η ΥΠΕ έχει κάνει τους γιατρούς του ΠΓΝΙ «περιοδεύοντα θίασο» με εντέλλεσθαι μετακινήσεων, με τελευταίο τραγικό παράδειγμα την μετακίνηση εντατικολόγων στη ΜΕΘ Αγρινίου η οποία αποτελεί « προθάλαμο θανάτου για ασθενείς και προθάλαμο φυλακής για τους γιατρούς».
Η κατάσταση θα οξυνθεί απότομα καθώς μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν δεκάδες συνάδελφοι, κυρίως νοσηλευτές, και η λήξη της παράτασης 20 ειδικευόμενων νοσηλευτών από ΤΕΠ, ΜΕΘ και ΜΕΠΚ θα οδηγήσει σε νέα αφαίμαξη των κλινικών από προσωπικό «που δεν υπάρχει».. Νέα ανισορροπία στην λειτουργία των κλινικών, νέες αναγκαστικές μετακινήσεις, νέες απειλές και υποσχέσεις από τα τοποθετημένα στελέχη και τα «παπαγαλάκια» της Διοίκησης του ΠΓΝΙ, Ξστο σύλλογο εργαζομένων.
ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ: ΟΙ ΙΔΙΟΙ που δημιουργούνε συνθήκες ανισορροπίας στην λειτουργία των κλινικών ΟΙ ΙΔΙΟΙ να ζητάνε υποδειγματική τιμωρία με ΕΔΕ που εξετάζουν την ατομική ευθύνη του καθενός μας και ΌΧΙ την ευθύνη όσων διατηρούνε υποστελεχωμένο το ΠΓΝΙ και ανισόρροπη τη λειτουργία του.
ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟΛΑΒΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΣΥ, ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΣΕ «ΜΙΑ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ η οποία ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ»

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,
την ίδια στιγμή που χειροτερεύουν δραστικά οι συνθήκες εργασίας μας, η ακρίβεια μας τσακίζει κυριολεκτικά. Την ίδια στιγμή μας αφαιρούνε και τα ελάχιστα «βοηθήματα» που είχαμε: το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων καταργεί την έκπτωση εισιτηρίου για τους υγειονομικούς, η διοίκηση του ΠΓΝΙ εκδιώκει συναδέλφους από τον οίκο Ιατρών όπου έμεναν συνάδελφοι που μένουν εκτός Ιωαννίνων και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα μετακίνησης.
Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024: 1ον διατηρεί τις μνημονιακές περικοπές στους μισθούς μας και την κατάργηση του 13ου – 14ου μισθού ενώ οι αυξήσεις – κοροϊδία που περιλαμβάνει ΔΕΝ αρκούν να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες από την ακρίβεια και τη φοροληστεία. 2ον Προβλέπει νέα αύξηση της φοροληστείας 6,2 δις περισσότερους φόρους – ενώ δίνει επιδοτήσεις 8,5 δις στους επιχειρηματικούς ομίλους..
Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,
πριν λίγες ημέρες στο συνέδριο του ECONOMIST ο κ. Χρυσοχοϊδης ανήγγειλε ότι από Μάρτιο σε όλα τα νοσοκομεία θα ισχύσει η λειτουργία των DRGs.H εφαρμογή των DRG είναι βασική απαίτηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, όχι μόνο για να μειωθεί η ασφαλιστική κάλυψη για εξετάσεις- θεραπείες, αλλά και για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.
Στο νοσοκομείο – επιχείρηση, το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται κυρίως από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, είτε άμεσα είτε μέσω ασφαλιστικών εισφορών. Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό. Γι’ αυτό, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 71.316 τον Αύγουστο 2023).

Πολύτιμη στήριξη στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προσφέρουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού που έχουν την πλειοψηφία σε ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΔΗΝ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μετατροπή της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, όπως και του συλλόγου εργαζομένων του ΠΓΝΙ σε «γραφείο τύπου» του υπουργού Υγείας και υπουργού Εργασίας, με δηλώσεις και ανακοινώσεις για δήθεν «θετικές υπουργικές παρεμβάσεις» ενώ συνεχίζονται οι ιδιωτικοποιήσεις και οι απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων συναδέλφων. Η πλειοψηφία-ΔΑΚΕ του συλλόγου εργαζομένων του ΠΓΝΙ αρνείται να καλέσει στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης, μαζί με την ΕΙΝΗ και τον σύλλογο εργαζομένων ΓΝΧ/κώστα. . ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥΣ.
ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΟ & ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ:
«ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΟ»

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!