Στην τελική ευθεία έχει μπει το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας σχετικά με τα καρδιαγγειακές παθήσεις.
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας στο οποίο περιλαμβάνεται ο δωρεάν προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος δημοσιεύθηκε, χθες Δευτέρα, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στόχος είναι να προληφθούν τα καρδιαγγειακές παθήσεις.
Στο ΦΕΚ του υπουργείου Υγείας και Οικονομικών περιλαμβάνεται η διαδικασία με την οποία θα γίνεται ο καρδιολογικός προσυμπτωματικός έλεγχος, οι δικαιούχοι και οι συνολικές δαπάνες.
Όπως αναφέρεται, το «Εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών κινδύνων» αφορά άτομα ηλικίας 30-70 ετών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 100.626.000 ευρώ.
Αφορά στη διενέργεια προσυμπτωματικού ελέγχου και ιατρικής επίσκεψης, καθώς και στην καταγραφή συγκεκριμένων παραμέτρων των δεδομένων στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) των δικαιούχων.
Ποιες προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις καλύπτονται:
Ολική χοληστερόλη (TCHOL)
Χοληστερόλη των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-C)
Χοληστερόλη των υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL-C)
Τριγλυκερίδια (Tgs)
Νon-HDL-C
Σάκχαρο αίματος – γλυκόζη (CL)
Γενική αίματος
Αν υπάρξουν ευρήματα, ο καρδιολογικός έλεγχος για την παρουσία ή απουσία στεφανιαίας νόσου περιλαμβάνει:
Λήψη καρδιολογικού ιστορικού
Καρδιολογική κλινική εξέταση
Ηλεκτροκαρδιογράφημα (εκτίμηση και ερμηνεία)
Μέτρηση αρτηριακής πίεσης
Υπερηχοκαρδιολογική μελέτη πλήρης
Προσδιορισμός λιποπρωτεϊνης α {LP (a)}
Οι δικαιούχοι και η διαδικασία
Δικαιούχοι της δράσης θα είναι οι Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες, καθώς και πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Είναι σε ηλικία από 30 έως και 70 ετών και
φέρουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.).
Η οικονομική συμμετοχή των δικαιούχων θα είναι μηδενική και η διαδικασία υλοποίησης της δράσης περιλαμβάνει τρία στάδια:
- Τη διενέργεια προληπτικών εργαστηριακών εξετάσεων,
- την επίσκεψη του δικαιούχου σε προσωπικό ιατρό ή ιατρό ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παθολογίας ή καρδιολογίας,
- τη διενέργεια καρδιολογικού ελέγχου παρουσίας ή απουσίας στεφανιαίας νόσου, ελέγχου ισχαιμίας και στεφανιογραφικού ελέγχου στα ιατρεία εκτίμησης ατόμων υψηλού κινδύνου των Πανεπιστημιακών Καρδιολογικών Κλινικών της χώρας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη).
H ενημέρωση των πολιτών και τα αποτελέσματα
Η ενημέρωση των πολιτών ως προς τους όρους και τη διαδικασία συμμετοχής θα γίνεται μέσω ειδικά διαμορφωμένης ξεχωριστής ιστοσελίδας, προσαρμοσμένης στα δεδομένα φιλοξενίας της πλατφόρμας gov.gr, του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (Ε.Π.Π.Ε.), που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτόν από το Υπουργείο Υγείας και μέσω του συστήματος άυλης συνταγογράφησης.
Μετά την εκτέλεση των παραπεμπτικών οι συμμετέχοντες φορείς θα ενημερώνουν υποχρεωτικά το Σ.Η.Σ. με τα αποτελέσματα των εξετάσεων και το Σ.Η.Σ. θα ενημερώνει αυτόματα μέσω διαλειτουργικότητας τον Α.Η.Φ.Υ. του δικαιούχου.
Με την καταχώρηση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων θα εκδίδεται αυτόματα μέσω του Σ.Η.Σ. παραπεμπτικό ιατρικής εξέτασης με χρονική διάρκεια ισχύος τριών μηνών για την εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου από γιατρό.
Εάν υπάρξουν ευρήματα, μετά την καταχώρησή τους, για τους δικαιούχους άντρες από 40 ετών και άνω και τις δικαιούχους γυναίκες από 50 ετών, με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο (heart score), όπως ορίζεται σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (Ε.Ε.Δ.Υ.), θα εκδίδεται αυτόματα, μέσω του Σ.Η.Σ. παραπεμπτικό καρδιολογικού ελέγχου παρουσίας ή απουσίας στεφανιαίας νόσου, με χρονική διάρκεια ισχύος τριών μηνών.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.