Από το βιβλίο του απόφοιτου της Ζωσιμαίας Σχολής της τάξης που αποφοίτησε το 1963, πρώην Δημάρχου της πόλης των Ιωαννίνων Αναστάσιου Παπασταύρου με τίτλο «Ιωαννίνων Ενθύμιον -τα Γιάννενα μέσα από τις καρτποστάλ».

Ιστορικό επιστολικό δελτάριο (Συλλογή Γιώργου Φαρμάκη) που κυκλοφόρησε επί τουρκοκρατίας (φέρει την ένδειξη Turquie στα γαλλικά) από την Union postal Universelle και σφραγίστηκε στα Γιάννενα στις 21 Φεβρουαρίου 1913, ακριβώς την ημέρα της απελευθέρωσης της ηπειρωτικής πρωτεύουσας. Είναι εντυπωσιακή η ετοιμότητα της νέας ελληνικής διοίκησης που φρόντισε αυθημερόν να δημιουργηθεί αναμνηστική ταχυδρομική σφραγίδα. Το δελτάριο στερείται κειμένου, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο αποστολέας – ή ο παραλήπτης – ήταν φιλοτελιστής και τον ενδιέφερε μόνον η συλλεκτική σφραγίδα. Η άλλη πλευρά της κάρτας είναι εντελώς λευκή.

ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΟΝ ΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΟΝ “ΣΚΥΛΟΣ” ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ
εκδ. Α. Πάλλης & Σια, Αθήνα (1913)

Η καρτποστάλ απεικονίζει το περίφημο τουρκικό πυροβόλο που οι Έλληνες το είχαν ονομάσει “σκύλα” λόγω της φοβερής δύναμης πυρός που διέθετε. Προφανώς η φωτογράφηση έγινε μετά την κατάληψη του οχυρού από τις ελληνικές δυνάμεις. Η σφραγίδα “ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ” σηματοδοτεί την κήρυξη της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, μετά την αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων. Ο αποστολέας της κάρτας χρησιμοποιεί άψογα και καλλιγραφικά τη γαλλική γλώσσα και απευθύνεται στη δεσποινίδα Ariane Lecos που έμενε στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας. Η κάρτα εκδόθηκε το 1913 και ταχυδρομήθηκε το 1916.

TA ΠYPOBOΛEIA ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ
εκδ. Φωτογραφείον O Ήλιος, Πάτρα (1913)ΜΠΙΖΑΝΙΟΝ, ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ.
εκδ. Φωτογραφείον Ο Ήλιος, Πάτρα (1913)

Ο EΛΛHNIKOΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
εκδ. Ελληνική Πινακοθήκη – Αθήνα (1913)

ΕΠΙΘΕΣΙΣ KATA ΤΟΥ ΜΠIZANIOY
εκδ. Φ. Καλουτάς, Σύρος (1913)

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!