Στείλαμε αίτημα σε όλα τα μέλη του ΠΕ.ΣΥ. την Πέμπτη 08.03.2023 ζητώντας τη σύγκληση Έκτακτης Συνεδρίασης με τα παρακάτω ζητήματα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η περιφερειακή αρχή φοβάται τέτοια ζητήματα. Χάνει την ψυχραιμία της όταν δεν έχει ορίσει η ίδια την ατζέντα της συνεδρίασης. Για πολλοστή φορά δεν μπαίνει καν στον κόπο να απαντήσει, υποτιμώντας τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων, αλλά και τα δικαιώματα των περιφερειακών συμβούλων.

Αν στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων βρίσκεται η ανατροπή της κυβέρνησης, από τα κάτω και τ’ αριστερά, στην Περιφέρεια Ηπείρου αναδεικνύεται η ανάγκη τερματισμού της λειτουργίας της, ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης.

Το πλήρες αίτημά μας ήταν:

Σας είναι γνωστό ότι δε σκεφτόμαστε να περιμένουμε το επόμενο τραγικό δυστύχημα για να φωνάξουμε. Δε θα περιμένουμε να μετρήσουμε θύματα κατά τη διάρκεια ενός νέου σεισμού, από ένα πεσμένο ταβάνι, από μια καταστροφική πυρκαγιά, από ένα κακοσυντηρημένο καυστήρα ή από ένα βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης. Ούτε το επόμενο εργατικό ατύχημα σε κάποιο  απορριμματοφόρο.

Ζητάμε άμεσα να συγκληθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου θα πρέπει να τεθούν τα θέματα που συζητάει η νεολαία και η εργατική τάξη σήμερα. Θέματα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα σφραγίσουν αγωνιστικά, με την παρέμβασή τους.

Ø  ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΕΡΟΥ.

Πρόσφατα τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής». Με το νομοσχέδιο αυτό υπάγεται στην Ρ.Α.Ε. η οποία μετονομάζεται σε Ρ.Α.Α.Ε.Υ., ο τομέας υπηρεσιών ύδατος κι επομένως και οι Δ.Ε.Υ.Α.

Θεωρούμε ότι αυτή η ρύθμιση αποτελεί μία πολύ αρνητική θεσμική εξέλιξη για τον τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος, συνεπώς και για τις Δ.Ε.Υ.Α. Με τη θέσπιση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. σχεδιάζονται παρεμβάσεις στον τομέα υπηρεσιών ύδατος που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των Δ.Ε.Υ.Α. Ήδη, οι συναδέλφισσες/οι στην ΔΕΥΑΙ και στην υπόλοιπη χώρα βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να μη περάσει η ιδιωτικοποίηση του νερού (ύδρευση, άρδευση).  

Ø  ΝΕΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.

Μετά την πανδημία και τους χιλιάδες νεκρούς, το σύστημα υγείας οδηγείται σε πλήρη ιδιωτικοποίηση. Ο «Ευαγγελισμός», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, έμεινε για ώρα χωρίς ρεύμα εν ώρα εφημερίας και το παιδολογικό-ογκολογικό κέντρο σπρώχνεται στα νύχια της επιχειρηματικότητας στον χώρο της υγείας.

Το πέρασμα των ΒΙΠΕ στην ΕΤΒΑ (σταματά η αποκομιδή απορριμμάτων από τους δήμους, επιβάλλονται νέα ακριβά ανταποδοτικά τέλη, κλπ).

Επιχειρείται να παραχωρηθεί από την κυβέρνηση η δυνατότητα των μεγάλων εταιρειών με Φ/Β, ώστε να μπορούν να απαλλοτριώνουν έκταση από το σύνολο των εκμισθώσεών τους, έως και 20% αυτών.

Ø  ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ.

Στήριξη στον δίκαιο αγώνα των σπουδαστών/ριών των καλλιτεχνικών σχολών και των σωματείων καλλιτεχνών απέναντι στην απαξίωση και υποτίμηση των σπουδών και την υποβάθμιση της πολιτιστικής παραγωγής (άμεση τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη βαθμίδα ΤΕ μέχρι την επίλυση στο χρόνιο ζήτημα των αδιαβάθμητων σπουδών τους, ίδρυση ανώτατου Δημόσιου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Παραστατικών και Οπτικοακουστικών Τεχνών στα πρότυπα της Σχολής Καλών Τεχνών, παροχή φοιτητικών δικαιωμάτων στους/στις σπουδαστές/ριες των καλλιτεχνικών σχολών, δημόσια δωρεάν καλλιτεχνική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στο δημόσιο δωρεάν 12χρονο σχολείο).

Η υποβάθμιση του πολιτισμού είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας.

Ø  ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ.

Σύγχρονες δημόσιες, φτηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλο το λαό, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άρτια εκπαίδευση, εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών ασφαλείας σε όλα τα ΜΜΜ και άμεση υλοποίηση των διεκδικήσεων των συνδικάτων του κλάδου.

 

Οι εργαζόμενοι, η νέα γενιά, έχουν δείξει ότι με τον οργανωμένο αγώνα μπορούν να αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική. Με τον αγώνα μας υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά, στη δημόσια δωρεάν υγεία, στην εργασία.

Γιατί δεν ανεχόμαστε άλλο να βλέπουμε νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και νερό. Τη ζωή μας να κυκλώνεται από την πείνα, την ακρίβεια στην ενέργεια και τη θέρμανση, στα βασικά είδη διατροφής και στα καύσιμα, τους πλειστηριασμούς.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!