Το περιβάλλον βρέθηκε στο επίκεντρο δύο τουλάχιστον εκ των επερωτήσεων που τέθηκαν προς την Περιφερειακή Αρχή Καχριμάνη από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, το μεσημέρι της Τρίτης.
Η μία επερώτηση αφορούσε καταγγελία ιδιωτικής επιχείρησης στην Κοινότητα Πεδινής του Δήμου Ιωαννιτών (θέση «Φτέρη»), σύμφωνα με την οποία παρακείμενες ιδιωτικές βιομηχανίες μολύνουν το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, με αποτέλεσμα το θάνατο 47 αλόγων από δηλητηρίαση, της καταγγέλλουσας επιχείρησης. Η καταγγελία έχει γνωστοποιηθεί σε όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, το θέμα ωστόσο έφερε προς συζήτηση η “Λαϊκή Συσπείρωση”. Ο κ. Πρέντζας παρουσίασε την καταγγελία του ιδιοκτήτη σχολής και ιππικού ομίλου στην Πεδινή για πιθανή περιβαλλοντική μόλυνση από τοξικά απόβλητα στη θέση “Φτέρη”. Το ιστορικό της υπόθεσης είναι μακρύ, αφού το πρόβλημα μετράει αρκετούς μήνες, ενώ ο κύκλος των ελέγχων ολοκληρώθηκε πριν από μικρό χρονικό διάστημα. Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν πως δεν έγινε σωστή δειγματοληψία για να ερευνηθούν οι ισχυρισμοί τους, ενώ κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έκανε έλεγχο αλλά 6 ολόκληρους μήνες μετά την πρώτη καταγγελία.
Απαντώντας ο Περιφερειάρχης ανέγνωσε το μακρύ ιστορικό των ενεργειών των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου, διαβάζοντας και τις υπογραφές των υπηρεσιακών παραγόντων… Το καλοκαίρι στους ελέγχους που έγιναν παρουσία της Αστυνομίας σε κανένα σημείο από τα αγροτεμάχια δεν διαπιστώθηκε τίποτε, ούτε οσμές και αντίθετα η εξεταζόμενη έκταση είναι πλούσια σε βλάστηση, χωρίς ένδειξη υποβάθμισης και στάσιμα νερά, από το μακροσκοπικό έλεγχο δε στις δύο καταγγελλόμενες εταιρείες δεν υπήρχαν σημάδια διαρροής και δυσάρεστες οσμές, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης… Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε στις 25/7/2024, συντάχτηκε έκθεση ελέγχου, μετά την υποβολή των απόψεων των εταιρειών έγινε συμπληρωματική αυτοψία και δειγματοληψία στις 6/9/2024 και από τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα απόβλητα της μιας εταιρείας προκύπτει ότι ο μόλυβδος είναι πολύ κάτω από τα όρια συναγερμού του ελληνικού κράτους. Επίσης, από την τοξικολογική εξέταση στα νεκρά άλογα δε συνδέθηκε ο θάνατος των ζώων με τις καταγγελλόμενες αιτίες.
Ο ένας εκ των ιδιοκτητών των μονάδων που υποστηρίζουν πως έχουν καταστραφεί οικονομικά φώναξε προς τον Περιφερειάρχη ζητώντας δικαίωση, ενώ περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν πως τα στοιχεία που τους έχουν τεθεί υπόψη δε συνάδουν με την περιγραφή του Περιφερειάρχη. “Οι υπηρεσίες έχουν υπογραφές και λένε αυτά βρήκαμε” είπε ο Περιφερειάρχης. Υπάλληλοι αρνήθηκαν να κάνουν ελέγχους γιατί δεν έχουν τα απαιτούμενα υλικά, υποστήριξε από την άλλη ο καταγγέλλων. Αιχμές για τις σχέσεις της Περιφερειακής Αρχής με τις καταγγελλόμενες εταιρείες υπονόησε ο Στέφανος Ζούμπας.
Ο Αμβρακικός και η Άρτα
Η παράταξη “Ήπειρος Όλον Τόπος να Ζεις” με τον περιφερειακό σύμβουλο Άρτας κ. Άλκη Παπαχριστάκη έθεσε με τη μορφή επερώτησης του το ζήτημα της προστασίας και του πιθανού βαθμού ρύπανσης του Αμβρακικού Κόλπου.
Στην επερώτηση απάντησε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς που ανέτρεξε στην ιστορία των προγραμμάτων προστασίας του Αμβρακικού Κόλπου προ του 2010. Ως τότε, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, το κράτος δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του, σε αντίθεση με ό,τι έγινε από το 2010 και μετά, όταν υπό την επίβλεψη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης άρχισαν να γίνονται μετρήσεις, με τα στοιχεία από τις μετρήσεις να είναι διαθέσιμα για το διάστημα από το 2019 ως σήμερα. Πρόθεση και βούληση της Περιφερειακής Αρχής είναι η προστασία του Αμβρακικού Κόλπου, παρά το ότι έχει περάσει η δεκαετής νομική δέσμευση της Περιφέρειας, στο πλαίσιο σύμβασης με το κράτος. Συμπλήρωσε πως οι κτηνοτροφικές μονάδες πέριξ του Κόλπου ελέγχονται από τις ΠΕ κατόπιν καταγγελιών και ως τώρα, δεν έχουν απασχολήσει τις υπηρεσίες σοβαρές περιπτώσεις ρύπανσης ή περιβαλλοντικής υποβάθμισης του Αμβρακικού.
Ακολουθήστε το
στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.