Παρότι από το 2018 υπάρχει δημοσιευμένο ΦΕΚ το οποίο καθορίζει τα προσόντα, τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης εξωτερικού.. Πέντε συνεχείς παρατάσεις της θητείας των Συντονιστών Εκπαίδευσης εξωτερικού, αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας, εγείροντας υπόνοιες για καθεστώς αδιαφάνειας και εξυπηρέτησης ημετέρων σε κρίσιμες θέσεις της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό…

Η τελευταία (πέμπτη) παράταση δόθηκε με απόφαση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη (9Π9Γ46ΝΚΠΔ-Υ5Ε) διαιωνίζοντας την τοποθέτηση στελεχών εκπαίδευσης χωρίς αντικειμενικά και αξιολογικά κριτήρια στα σχολεία της Ομογένειας. Τον Απρίλιο του 2023, η πρώην υπουργός κα Νίκη Κεραμέως προέβη στην τέταρτη παράταση της θητείας. Αντίστοιχα, υπέγραψε την τρίτη παράταση τον Ιούλιο του 2022 και τη δεύτερη παράταση τον Ιούνιο του 2021.

Υπενθυμίζεται πως από το 2018 υπάρχει δημοσιευμένο ΦΕΚ (5725/2018), το οποίο καθορίζει τα προσόντα, τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης εξωτερικού. Επίσης, τον Απρίλιο του 2019 ανακοινώθηκαν οι πίνακες υποψηφίων, με το υπουργείο Παιδείας να εφαρμόζει για πρώτη φορά την κατάλληλη αξιολογική διαδικασία για την επιλογή στελεχών για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. Η διαδικασία ωστόσο σταμάτησε λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών και δόθηκε η πρώτη παράταση ώστε να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία.

Έκτοτε, η ελληνόγλωσση εκπαίδευση διοικείται από συντονιστές που λαμβάνουν παρατάσεις κάθε έτος, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αξιολογικής διαδικασίας.

Για το ζήτημα αυτό κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με πρωτοβουλία της Μερόπης Τζούφη, βουλευτές της Νέας Αριστεράς, οι οποίοι τονίζουν πως το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει αδικαιολόγητα την τοποθέτηση στελεχών εκπαίδευσης στο εξωτερικό χωρίς αντικειμενικά και αξιολογικά κριτήρια και ζητούν απάντηση αν σκοπεύει επιτέλους να διενεργήσει διαδικασία επιλογής, ανοιχτής πρόσκλησης και τοποθέτησης στελεχών με αντικειμενικά και ποιοτικά κριτήρια.

Νέα Αριστερά: Πέμπτη συνεχή παράταση της θητείας των Συντονιστών Εκπαίδευσης εξωτερικού

Ως πότε το υπουργείο Παιδείας θα συντηρεί το καθεστώς αδιαφάνειας και εξυπηρέτησης ημετέρων σε κρίσιμες θέσεις της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό ζητούν να μάθουν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, έπειτα από την απόφαση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη να παρατείνει για πέμπτη συνεχή φορά τη θητεία των Συντονιστών Εκπαίδευσης εξωτερικού.

Με ερώτηση που κατέθεσαν έπειτα από πρωτοβουλία της Μερόπης Τζούφη, οι βουλευτές τονίζουν πως το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει αδικαιολόγητα την τοποθέτηση στελεχών εκπαίδευσης στο εξωτερικό χωρίς αντικειμενικά και αξιολογικά κριτήρια. Όπως αναφέρουν, πριν την απόφαση του κ. Πιερρακάκη είχαν προηγηθεί αντίστοιχες αποφάσεις της κ. Κεραμέως, παρά το γεγονός ότι από το 2018 υπάρχει δημοσιευμένο ΦΕΚ που καθορίζει τα προσόντα, τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης εξωτερικού.

Τονίζουν επίσης πως τον Απρίλιο του 2019 ανακοινώθηκαν οι πίνακες υποψηφίων, με το υπουργείο Παιδείας να εφαρμόζει για πρώτη φορά την κατάλληλη αξιολογική διαδικασία. Ωστόσο, η διαδικασία σταμάτησε λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών και δόθηκε η πρώτη παράταση ώστε να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία. Έκτοτε, η ελληνόγλωσση εκπαίδευση διοικείται από συντονιστές που λαμβάνουν παρατάσεις κάθε έτος, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αξιολογικής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς καλούν τον αρμόδιο υπουργό να εξηγήσει τους λόγους της νέας παράτασης, όπως και αν σκοπεύει να διενεργήσει επιτέλους διαδικασία επιλογής, ανοιχτής πρόσκλησης και τοποθέτησης στελεχών με αντικειμενικά και ποιοτικά κριτήρια.
Πηγή: alfavita.gr

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!