Την αντίθεσή τους  στις νέες γεωτρήσεις άντλησης νερού των βιομηχανιών εμφιάλωσης εκφράζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σημειώνοντας ότι μπαίνει σε κίνδυνο η υδροδότηση της πόλης για τα κέρδη των βιομηχάνων.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Η αλόγιστη υπεράντληση των τοπικών βιομηχανιών εμφιάλωσης και η απαίτηση τους για αδειοδότηση νέων γεωτρήσεων στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων είναι συνέπεια της ίδιας της εμπορευματοποίησης του νερού.

Αυτό αναγκάζεται να παραδεχτεί και η «1η Αναθεώρηση Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου». Σύμφωνα με αυτό απαγορεύεται η εκτέλεση νέων γεωτρήσεων στο Υπόγειο Υδατικό Υποσύστημα (ΥΥΥ) Μιτσικελίου πέραν των ειδικών περιπτώσεων ύδρευσης, αντικατάστασης κτλ (Μέτρο Μ05Σ0803) λόγω του κινδύνου μη επαρκούς υδροδότησης του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και της δραματικής μείωσης της τροφοδοσίας, μέσω των πηγών στους πρόποδες του Μιτσικελίου, και της Λίμνης Παμβώτιδας, η οποία βρίσκεται σε κακή περιβαλλοντική κατάσταση.

Ωστόσο στο διάστημα από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης έγκρισης του ΣΔΛΑΠ Ηπείρου (ΦΕΚ 4664/Β/29-12-2017) μέχρι και την ημερομηνία κατά την οποία δημοσιοποιήθηκαν τα Κείμενα Τεκμηρίωσης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (24/02/2020) και στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ), το μέτρο αυτό τροποποιήθηκε μετά από εισήγηση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας προς την Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ), ώστε να παρακαμφθεί η πιο πάνω απαγόρευση ανόρυξης νέων γεωτρήσεων. Σημειωτέον ότι ήδη η διατύπωση του μέτρου, με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ήδη λάστιχο και έχει την πολιτική ευθύνη για τα αναθεωρημένα ΣΔΛΑΠ, πολιτική την οποία παρέλαβε και συνεχίζει ακάθεκτη η Κυβέρνηση της ΝΔ.

Η εισήγηση για την απαράδεκτη αυτή τροποποίηση:
 Στηρίχθηκε σε μελέτες που εκπονήθηκαν από ιδιώτες – οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή κυρίως στον τομέα της εμφιάλωσης – στο πλαίσιο της χορήγησης άδειας χρήσης ύδατος των δραστηριοτήτων τους. Για να “τεκμηριώσουν” οι μελέτες αυτές την επάρκεια των υδατικών αποθεμάτων, προχωρούν σε αυθαίρετη, βάσει του ΣΔΛΑΠ Ηπείρου, κατάτμηση του Υπόγειου Υδατικού Υποσυστήματος Μιτσικελίου προκειμένου να “βρεθεί” η δραστηριότητά τους σε “υπολεκάνη” με πλεονασματικό υδατικό απόθεμα, ενώ “τοποθετούν” τις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων σε “υπολεκάνη” με κακή ποσοτική κατάσταση.

Η «αιτία του κακού» βρίσκεται στο ίδιο το ΣΔΛΑΠ -2017, εν προκειμένω στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση, αφού όπως αποδείχθηκε καθόλου τυχαίος δεν ήταν ο αυθαίρετος τρόπος με τον οποίο: α) έγινε ο διαχωρισμός του ΥΥΣ Μιτσικελίου – Βελλά σε δύο υποσυστήματα, με αυτό του Βελλά να απαλλάσσεται της απαγόρευσης των γεωτρήσεων και με αυτό του Μιτσικελίου να τη διατηρεί και β) έγινε η μεσοβέζικη ρύθμιση του Μέτρου Μ05Σ0803, που έδινε τη δυνατότητα στην αποκεντρωμένη Διοίκηση να αίρει, με κριτήριο τα κέρδη των εταιρειών εμφιάλωσης, την απαγόρευση των γεωτρήσεων. Μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας αναθεώρησης του ΣΔΛΑΠ είναι τυπικά επιτρεπτή η υποδιαίρεση ενός ΥΥΣ (Υπόγειου Υδατικού Συστήματος, εδώ του «ΥΥΣ Μιτσικελίου-Βελλά») σε ΥΥΥ. Αντίστοιχα, επομένως θα πρέπει να γίνεται και η υποδιαίρεση ενός ΥΥΥ (εδώ ΥΥΥ Μιτσικελίου) σε «υπολεκάνες».

  •   Αναφέρει παραπλανητικά “ύπαρξη πληθώρας αιτημάτων” για νέες γεωτρήσεις ώστε να φανεί ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ανόρυξη γεωτρήσεων και από άλλους ιδιώτες, πέραν συγκεκριμένων βιομηχανιών, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί αποκλειστικό απόθεμα για εκμετάλλευση των βιομηχανιών εμφιάλωσης. Ταυτόχρονα, αποκρύπτονται οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες ύδρευσης του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων καθώς η τροποποίηση του πιο πάνω Μέτρου δρα σε βάρος της πρώτης σε προτεραιότητα χρήσης του νερού που ήταν και παραμένει η ύδρευση. Ενδεικτικά, αναφέρεται η αίτηση της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων για γνωμοδότηση σχετικά με την αύξηση κατά 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα περίπου της αντλούμενης ποσότητας ύδατος από το ΥΥΥ Μιτσικελίου για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
  •   Υποβαθμίζει τη σημασία της φυσικής ανανέωσης των υδάτων της, ήδη σε κακή κατάσταση, Λίμνης Παμβώτιδας μέσω πηγών και προκρίνει την ανανέωση των υδάτων της από μη αδειοδοτημένες γεωτρήσεις της Περιφέρειας Ηπείρου. Ταυτόχρονα η άλλη πλευρά της εμπορευματοποίησης του νερού είναι τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης των Δημοτικών Ενοτήτων Περάματος, Ανατολής και Παμβώτιδας, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

    Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση :

 Για την προστασία από την υπεράντληση των βιομηχανιών εμφιάλωσης
 Για την προστασία από τη ρύπανση των υδάτων της Λίμνης Παμβώτιδας και την εξασφάλιση της φυσικής ανανέωσης των υδάτων έναντι της περιβαλλοντικά απαράδεκτης ανανέωσης από μη αδειοδοτημένες γεωτρήσεις
 Για την επαρκή υδροδότηση γενικότερα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων με υγιεινό και φτηνό πόσιμο νερό.

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Μανωλάκου Διαμάντω

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!