Κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ μαζί με το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ του ν. Ιωαννίνων για το πλούσιο πολιτικό πρόγραμμα με δράσεις και εκδηλώσεις, μπροστά στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αλλά και για να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη του γιαννιώτικου λαού και της νεολαίας στον λαό της Παλαιστίνης.

Η Τασιούδη Χαρά, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής της Οργάνωσης Περιοχής Ηπείρου- Κέρκυρας- Λευκάδας της ΚΝΕ, ανέδειξε το πρόγραμμα δράσεων και πρωτοβουλιών «Οι Τομεακές Οργανώσεις ΑΕΙ και Ιωαννίνων της ΚΝΕ, με αφορμή την 28η Οκτωβρίου και τα εξελισσόμενα γεγονότα με το μπαράζ επιθέσεων στην Παλαιστίνη, προχωρούν σε 3ήμερο δράσεων και πρωτοβουλιών με τίτλο « Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική… Ο πόλεμος αυτός δεν είναι ο πρώτος, πριν από αυτόν ήρθαν και άλλοι πόλεμοι». Σήμερα Παρασκευή 27/10 στο Εκλογικό Κέντρο του ΚΚΕ( επί της Αβέρωφ) , στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία- συζήτηση με τίτλο «Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά: Με την Παλαιστίνη ως την λευτεριά». Την Κυριακή τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης , στο πρόσωπο των εκτελεσθέντων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στα Γιάννενα στις 27 Ιούλη, στις 9 και στις 10 Αυγούστου του 1948 με κοινή εκδήλωση με το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ ν. Ιωαννίνων στο Μνημείο Εκτελεσθέντων στο Σταυράκι, στις 10.30 . Θα ακολουθήσει ιστορικός περίπατος στους δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων ξεκινώντας στις 12.00 από το «Ρολόι»».

Στην συνέχεια τόνισε ότι: «Δίνουμε την μάχη ενημέρωσης, διαφώτισης και κινητοποίησης των μαθητών και των φοιτητών της πόλης. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, επιδιώκουμε να φτάσουμε σε περισσότερους με το μήνυμα ότι η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά. Αυτή που γράφουν οι λαοί , που αγωνίζονται κόντρα στην κατοχή και την εκμετάλλευση. Από την 28η Οκτωβρίου 1940 μέχρι και σήμερα το 2023 ο καπιταλισμός είναι γεμάτος φτώχεια και πολέμους. Και τότε και τώρα όμως ο εχθρος είναι ο ίδιος . Είναι αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά μόνο δυστυχία για τους εργαζόμενους, που καταδικάζει τα όνειρα της νέας γενιάς. Υπάρχει όμως λύση και βρίσκεται στον αγώνα, στο δυνάμωμα της ταξικής πάλης. Ο πόλεµος δεν ξεσπά σε “κενό αέρος”. Είναι αποτέλεσµα των τεράστιων ανταγωνισµών που αναπτύσσονται µεταξύ των καπιταλιστών στην “ειρηνική” περίοδο. Ό,τι δεν µπορούν να λύσουν µε συζητήσεις στα τραπέζια των διαπραγµατεύσεων, το λύνουν µε τις κάννες των όπλων. Ο πόλεµος, λοιπόν, βρίσκεται στο DNA του συστήµατος. Οι εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, ότι ο λαός μόνο μπορεί να σώσει τον λαό, όταν βαδίσει αποφασιστικά στον δρόμο της ανατροπής, για να πάρει ο ίδιος στα χέρια του την εξουσία!

Επίσης, ανέφερε ότι «Η ιστορία δείχνει ότι κανείς δεν μπορεί να στερήσει από έναν λαό το αναφαίρετο δικαίωμα και ιστορικό καθήκον να διεκδικεί τα δικαιώματά του και να παλεύει για να ζήσει σε ελεύθερη πατρίδα, χωρίς κατοχή και κατοχικά στρατεύματα, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί συνολικά από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Το συμπέρασμα αυτό είναι επίκαιρο σήμερα που κλιμακώνεται η πολύχρονη κατοχή του ισραηλινού κράτους και τα εγκλήματα που διαπράττει συστηματικά σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων συμμάχων τους. Η Ιστορία των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με αιμοδότη το ΚΚΕ δείχνει τη δύναμη του λαού, όταν παίρνει τη ζωή στα χέρια του!»

Ο Γιώργος Κοσμάς , μέλος του ΔΣ του παράρτημα της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ του ν. Ιωαννίνων αναφέρθηκε στην εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Μνημείο εκτελεσθέντων κομμουνιστών και αγωνιστών στο Σταυράκι: «Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ ν. Ιωαννίνων καλεί όλες τις γιαννιώτισες και τους γιαννιώτες, ιδιαίτερα τους απόγονος εκτελεσθέντων – φυλακισθέντων της Εθνικής αντίστασης, των μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος στην εκδήλωση τιμής και μνήμης στο μνημείο των εκτελεσθέντων στο Σταυράκι, την Κυριακή 29 Οκτώβρη, στις 10.30 το πρωί. Η εκδήλωση πραγματοποιείται προς τιμήν των κομμουνιστών και αγωνιστών που εκτελέστηκαν, στις 27 Ιούλη, στις 9 και 10 Αυγούστου του 1948 αφού υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια στο παγοποιείο «ΦΙΞ», τη «Μακρόνησο» των Ιωαννίνων. Είχε προηγηθεί η «στημένη» δίκη τον Ιούλη του 1948 στα Γιάννενα, στο κτίριο της Ζωσιμαίας Ακαδημίας, γνωστή με το όνομα «υπόθεση Πρίντζου».».

Στην παρέμβαση του τόνισε ότι «Στο πρόσωπο των εκτελεσμένων τιμάμε τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τους μαχητές του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Τιμάμε την Ευτυχία Πρίντζου, γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων, τα στελέχη και μέλη της ΕΠΟΝ. Τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν γιατί βοήθησαν και στήριξαν το ΔΣΕ.»

Και οι δύο ολοκλήρωσαν τις παρεμβάσεις τους τονίζοντας ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι δίπλα στον λαό της Παλαιστίνης που παλεύει για τη δική του ανεξάρτητη πατρίδα —στα όρια του 1967 με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ— ενώ υφίσταται τη βάρβαρη κατοχή του ισραηλινού κράτους δολοφόνου που διαπράττει φρικτά εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων.

 

Ενώ, τέλος, κάλεσαν την νεολαία, τους φοιτητές, τους μαθητές και εδώ στα Γιάννενα να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Να καταδικάσουν την εμπλοκή της χώρας μας μέσω του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να πληθύνουν οι αποφάσεις σε Φοιτητικούς Συλλόγους και μαθητικά συμβούλια. Να δυναμώσει η πάλη για:

§ Επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

§ Άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

§ Να αποσυρθεί η φρεγάτα ΨΑΡΑ από την περιοχή και να μην αντικατασταθεί από άλλο πολεμικό πλοίο και να παύσει κάθε διευκόλυνση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

§ Να σταματήσει κάθε οικονομική – πολιτική – στρατιωτική συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και να προχωρήσει η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, στη βάση της ομόφωνης απόφασης του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!