Η Κ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους να αντιπαλέψουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό που οδηγεί σε ξεκλήρισμα των μικρών παραγωγών.

“Ήδη μετράμε δεκάδες παραγωγούς στο Νομό Ιωαννίνων να πουλάνε τα κοπάδια τους, τις εκτροφές ή εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες τους. Το κόστος παραγωγής για τους μικρούς παραγωγούς είναι ήδη δυσβάσταχτο, το κέρδος είναι ήδη σχεδόν ανύπαρκτο. Είναι λογικό να κυριαρχεί η οργή χιλιάδων για τις μεγάλες περικοπές από 20 έως και 50% στις πληρωμές προκαταβολής (70%) της «Βασικής Ενίσχυσης».
Η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ και του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλ.Καχριμάνη, να ρίξουν το φταίξιμο σε «διαχειριστικές ανεπάρκειες» του ΟΠΕΚΕΠΕ και «αρρυθμίες» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να μην αποπροσανατολίσει κανέναν!
Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που ακολουθώντας τη μία ΚΑΠ μετά την άλλη στρώνουν το έδαφος για μεγαλύτερο ξεκλήρισμα των μικρών παραγωγών χρόνο με το χρόνο, αφού:

• Εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2023-2027 σημαίνει συνολική μείωση της «Βασικής Ενίσχυσης» πάνω από 250 εκατομμύρια το χρόνο.
• Τα «οικολογικά προγράμματα», η «αναδιανεμητική ενίσχυση» και άλλα προγράμματα άμεσων ενισχύσεων, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη «Βασική Ενίσχυση», αφού και τα κονδύλια αυτών είναι μειωμένα κατά 5% από την περίοδο 2014-2020.
• Η μείωση της «Βασικής ενίσχυσης» έρχεται να προστεθεί στις χαμηλές τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα τις οποίες επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι και στο υψηλό κόστος παραγωγής.
• Η άνοδος του πληθωρισμού δε βαραίνει μόνο το κόστος παραγωγής σε ενέργεια, νερό, πετρέλαιο, λιπάσματα, αλλά και στον οικογενειακό προϋπολογισμό με τις απανωτές ανατιμήσεις σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Η επίθεση σε αγρότες, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους είναι ενιαία με αυτή στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες και μισθωτούς. Είναι μονόδρομος και η ενιαία απάντηση του λαού σε κάθε είδους κυβερνητικό, αντιλαϊκό σχεδιασμό.
Οι μικροί παραγωγοί του Νομού έχουν κάθε λόγο να δώσουν συλλογικά και οργανωμένα αγώνα για να απαιτήσουν τα δικαιώματα τους. Ενισχύοντας τους συλλόγους τους, τη δύναμη τους. Να γίνουν γενικές συνελεύσεις, να ενώσουν τις φωνές τους και να διεκδικήσουν:

• Να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις ενισχύσεις και αυτές να δίνονται μόνο σε αυτούς που πραγματικά παράγουν με μοναδικό κριτήριο το φυτικό και το ζωϊκό κεφάλαιο.
• Μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και της ίδιας της ζωής τους.

Το ΚΚΕ θα είναι δίπλα σε κάθε μορφή διεκδίκησης του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, για να γίνει η οργή και αγανάκτηση δύναμη αγώνα, κατακτήσεων μέχρι οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου της χώρας να απολαμβάνουν τα αποτελέσματα της ίδια τους της παραγωγής. ”

Γιάννενα 7/11/2023
ΤΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!