Από το σύνολο των 9.203 km2 της Περιφέρειας Ηπείρου, που το 77% δηλαδή 7.086,31 km2 αποτελούν ορεινές εκτάσεις, η κυβέρνηση διαφημίζει το περιβαλλοντικό της ενδιαφέρον για μόλις 305 km2 που καλύπτουν δύο ορεινοί όγκοι (χωρίς να υπολογίσουμε  ότι μέρος του Σμόλικα που χωροθετείται εκτός Ηπείρου).

Αυτό που λένε με καθαρά νούμερα είναι ότι μόλις το 4% του ορεινού όγκου της Ηπείρου δεν θα καταστραφεί από τα κατά τ’ άλλα φιλοπεριβαλλοντικά έργα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)   

Εντωμεταξύ και παρά τις εκατοντάδες διαμαρτυρίες κατοίκων ακόμα και Δημοτικών Συμβουλίων δεν έχει μείνει βουνό, πεδιάδα και ποτάμι στην Ελλάδα που να μην έχει αποψιλωθεί για να φυτευτούν ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα. 

Η δημιουργία των «Απάτητων Βουνών» εκτός από ομολογία για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν τα ιδιωτικά έργα ΑΠΕ σε κάθε γωνιά της χώρας, είναι αποτέλεσμα και των πιέσεων άλλων κλάδων της οικονομίας που καταστρέφονται εξαιτίας των ΑΠΕ όπως ο χειμερινός τουρισμός ή η κτηνοτροφία. 

Καμία εμπιστοσύνη. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στη νομοθεσία που κληροδότησε η «πρώτη φορά αριστερά» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιμετωπίζουν το περιβάλλον ως πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που κατασκευάζουν και εμπορεύονται την τεχνογνωσία και τους εξοπλισμούς των ΑΠΕ. Γι αυτό και δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος. 

Ο λαός  που πληρώνει ήδη πανάκριβα την «πράσινη ενέργεια»,  που σπρώχνεται στην ανεργία εξαιτίας των σχεδίων για την απολιγνιτοποίηση της χώρας, που δεν βρίσκει πλέον βουνό που δεν έχουν πατήσει οι ανεμογεννήτριες ζει στο πετσί του ότι όχι μόνο πράσινη δεν είναι αυτή η ανάπτυξη, αλλά κατάμαυρη! 

Μόνο η μετατροπή σε κοινωνική ιδιοκτησία και το ξερίζωμα του καπιταλιστικού κέρδους ως κριτηρίου της ανάπτυξης, μπορεί να μετατρέψει το περιβάλλον από “χαβούζα”, σε αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της κοινωνίας και της ισόρροπης σχέσης του ανθρώπου με αυτό τελικά, δηλαδή σε αναγκαιότητα και σε απτή πραγματικότητα.

 

Τ.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

19/1/2022

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!