Το ΚΚΕ με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και αφορούσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ακτινιδίων ιδιαίτερα της Άρτας όπου η παραγωγή ακτινιδίων είναι από τις μεγαλύτερες της χώρας ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα για την στήριξή τους. Συγκεκριμένα:

  • Την απορρόφηση της παραγωγής σε τιμές πάνω από το κόστος, που να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς ακτινιδίου ή την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.
  • Την μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, με πλαφόν 0,7λεπτά/Κwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων, με επιδότηση των λιπασμάτων και άλλων αγροεφοδίων.
  • Να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια που γίνεται σε βάρος των παραγωγών και σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης.
  • Να γίνουν οι εξαγωγές και να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη αποθήκευση της παραγωγής.

 Στη συζήτηση που έγινε την Δευτερα 28/11 στην Βουλή ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και βουλευτής της Αρτας Γ. Στύλιος, παρ΄όλο που είναι γνώστης της άσχημης κατάστασης που βιώνουν οι ακτινιδιοπαραγωγοί, όχι μόνο δεν απάντησε στις συγκεκριμένες προτάσεις που έκανε το ΚΚΕ αντίθετα προσπάθησε να παρουσιάσει το μαύρο – άσπρο επικαλούμενος τα διάφορα κονδύλια που δίνονται κατά περίπτωση. Κονδύλια που απέσπασαν οι αγρότες και με τις κινητοποιήσεις που έγιναν πανελλαδικά και στην Αρτα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Κονδύλια όμως που δεν καλύπτουν με τίποτα τις μεγάλες απώλειες που έχει το αγροτικό εισόδημα. Όλα αυτά την στιγμή που μπουκώνουν με προνόμια και δις ευρώ τους εφοπλιστές, βιομήχανους, επιχειρηματικούς ομίλους όπως της ενέργειας. Που δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ για ραφάλ, φρεγάτες, οπλικά συστήματα που δεν έχουν καμία σχέση με τον αμυντικό προσανατολισμό της χώρας αλλά χρησιμοποιούνται για επεκτατικές επιδρομές των ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα επικαλούμενος την ελεύθερη αγορά και την προσφορά με τη ζήτηση που καθορίζουν τις τιμές – όπως είπε – αρνήθηκε ουσιαστικά την παρέμβαση της κυβέρνησης σχετικά με τη λήψη μέτρων ώστε να διασφαλίσει το εισόδημα των παραγωγών, τους οποίους αφήνει κυριολεκτικά ξεκρέμαστους.

Όσο για την λεγόμενη «εξωστρέφεια» που καλλιέργησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις λέγοντας ότι θα φέρει την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, οι μόνοι κερδισμένοι είναι  οι τράπεζες, οι μεγαλέμποροι-εξαγωγείς, διάφοροι επιτήδειοι και όχι οι παραγωγοί ακτινιδίων. Όσο για τις προτροπές να οργανωθούν οι παραγωγοί σε συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών η εμπειρία τους από προηγούμενα τέτοια σχήματα είναι τραγικά αρνητική.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι οι παραγωγοί ακτινιδίων δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τους τωρινούς και τους μελλοντικούς κυβερνητικούς «σωτήρες» που έχουν για πυξίδα τους, τα  συμφέροντα των μεγαλοεμπόρων-εξαγωγέων, των επιχειρηματικών ομίλων και τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ. 

 Ήρθε η ώρα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να σηκώσουν το ανάστημά τους. Να εμπιστευτούν την δύναμή τους, τους αγροτικούς συλλόγους. Να δυναμώσουν την Ομοσπονδία, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Με τους αγώνες και σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορούν να βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να πάρουν ανάσες επιβίωσης.

Επίσης μπορούν να κάνουν την διαφορά. Να δυναμώσουν το ΚΚΕ παντού και στις εκλογές ώστε να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη της παραγωγής που θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των μεγαλοεμπόρων, των επιχειρηματικών ομίλων και τραπεζιτώνΚοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!