«Το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης των αναγκαίων φαρμάκων για την έγκαιρη, ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του λαού είναι αποτέλεσμα της «χρόνιας νόσου» της καπιταλιστικής οικονομίας που διαμορφώνει το φάρμακο ως πανάκριβο εμπόρευμα για τον λαό και ως μέσο απόσπασης τεράστιων κερδών από φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους είτε αυτοί έχουν την «έδρα τους» στην Ελλάδα είτε αλλού» υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε Φυλλάδιο που κυκλοφόρησε.

«Είναι ψέματα ότι δε «φτάνουν» οι «πρώτες ύλες» για την παραγωγή και τη συσκευασία των φαρμάκων σε συνθήκες τεράστιων δυνατοτήτων της τεχνολογίας, της επιστήμης και της παραγωγικότητας» επισημαίνει το ΚΚΕ και προσθέτει:

–Οι γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΕΕ και Κίνα – Ινδία και για τα μερίδια των αγορών στα φάρμακα είναι αυτές που οξύνονται και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των λαών.

–Αποκαλύπτεται για μία ακόμη φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η «μεγάλη αγορά» της, που έχουν ως ευαγγέλιο όλα τα υπόλοιπα κόμματα, όχι μόνο δεν μπορεί να διασφαλίσει την ευημερία των λαών, αλλά τους στερεί και από βασικά αγαθά, όπως είναι τα φάρμακα, η ενέργεια κ.ά. Αποκαλύπτεται αυτό που πάντα έλεγε το ΚΚΕ, ότι οι περίφημες ελευθερίες κίνησης κεφαλαίου και εμπορευμάτων, είναι «ελευθερία» μόνο για να μεγαλώνουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ για τους λαούς αποτελεί μία μεγάλη «φυλακή».

Ειδικότερα για την Ελλάδα το ΚΚΕ αναφέρει ότι:

–«Το «θαύμα» της καπιταλιστικής ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με τον τεράστιο εξαγωγικό της χαρακτήρα, αλλά με τα «άδεια» ράφια των φαρμακείων και με την αξιοποίηση των ελλείψεων για ανατίμηση πολλών φαρμάκων που παράγουν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

–Το φάρμακο αποτελεί το 2ο εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής οικονομίας το 2022 και μάλιστα σε 147 χώρες. Αλήθεια, σε αυτά τα φάρμακα πώς και δεν υπήρξε έλλειψη «πρώτων υλών»; Οι φαρμακοβιομήχανοι που επαίρονται για τις τεράστιες επενδύσεις τους πώς και δεν «σκέφθηκαν» την προσαρμογή της παραγωγής πριν δημιουργηθεί το πρόβλημα; Απλούστατα διότι η καπιταλιστική φαρμακοβιομηχανία καθορίζει αν, πότε και πού θα ερευνηθούν, παραχθούν και διακινηθούν τα φάρμακα, δηλαδή με κριτήρια αντίθετα και εχθρικά με τις λαϊκές ανάγκες».

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι «η επάρκεια των χρυσοπληρωμένων από τον λαό φαρμάκων και η ταυτόχρονη κατά διαστήματα ανεπάρκεια, όπως συμβαίνει σήμερα, είναι οι δυο όψεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που στηρίζει τους φαρμακοβιομήχανους – φαρμακέμπορους και το φάρμακο ως εμπόρευμα και μέσο πλουτισμού. Σε αυτό ταυτίζονται τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ» και προσθέτει ότι «πρόσφατα οι συγκλίσεις έγιναν ακόμα περισσότερες αφού συμφώνησαν στην αύξηση των τιμών».

«Η περιπλάνηση ανάμεσα στο «πρωτότυπο» φάρμακο της πολιτικής της ΝΔ και στο «αντίγραφο» του ΣΥΡΙΖΑ και των κάθε λογής ομοίων τους, δεν αλλάζει τη «δραστική ουσία» της αντιλαϊκής τους πολιτικής» αναφέρει το ΚΚΕ και τονίζει στη συνέχεια:

«Η εξασφάλιση της έγκαιρης, σύγχρονης, πλήρους και απολύτως δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης μπορεί να πραγματοποιηθεί με την οργανωμένη πάλη του ίδιου του λαού και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού.

Εδώ και τώρα:

–Να καταργηθούν οι παράλληλες εξαγωγές, τώρα, πλήρως και για πάντα.

–Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση τιμών στο όνομα της επάρκειας.

-Δωρεάν φάρμακο για τον λαό, για κάθε ασθενή, την ώρα που το χρειάζεται».

«Για να αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν στην έρευνα και την παραγωγή των φαρμάκων, με τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα φαρμακοβιομηχανίας, στο πλαίσιο του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού, της αξιοποίησης του πολυάριθμου και υψηλής εξειδίκευσης προσωπικού του κλάδου στο πλαίσιο μιας άλλης ανάπτυξης που θα καθορίζεται από τις λαϊκές ανάγκες. Με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτάρκεια της χώρας σε φάρμακα και εμβόλια. Για την παραγωγή φαρμάκων που δεν θα είναι εμπορεύματα αλλά κοινωνική ιδιοκτησία.

Με αυτήν την προοπτική η πάλη του λαού μπορεί να διαμορφώσει τις εξελίξεις υπέρ του. Για να αποτελεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθολικό δήμοσιο και δωρεάν αγαθό αντίστοιχο με τις κάθε φορά λαϊκές ανάγκες» καταλήγει το Φυλλάδιο του ΚΚΕ.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!