ΚΚΕ: Περιοδεία στον Πυροσβεστικό Σταθμό Κόνιτσας και καταγγελίες για τις ελλείψεις
Κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε τον Πυροσβεστικό Σταθμό Κόνιτσας, αναδεικνύοντας ελλείψεις προσωπικού, ανάγκες δασοπροστασίας και ζητήματα αντιπυρικής περιόδου.
Κλιμάκιο Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Τάσο Τόκα, μέλος του Γραφείου Περιοχής και τον Δημήτρη Πιτσιάβα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής, επισκέφτηκε την Τρίτη 16 Ιουνίου τον Σταθμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας και συνομίλησε με τους Πυροσβέστες για τις πρωτοβουλίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά τις συνθήκες στα δασικά περιπολικά της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ μοιράστηκε υλικό από την εκδήλωση του Κόμματος για την αντιπυρική προστασία.
Κατά τη συζήτηση αναδείχτηκαν τα εξής σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ:
- Οι ελλείψεις σε προσωπικό και οι πρόσφατες μετακινήσεις προσωπικού έχουν αποδυναμώσει την Π.Υ. που έχει στην ευθύνη της ένα ολόκληρο το Δήμο μαζί με τις 40 τοπικές κοινότητες και τους έξι συνοικισμούς, καθώς επίσης και πάνω από 1.000.000 στρέμματα δασικής έκτασης, μέρος του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου, το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου και πολλές περιοχές Natura. Είναι χαρακτηριστικό είναι ότι με την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου διατίθενται σε κάθε βάρδια μόλις 5 πυροσβέστες (2 σε δασική περιπολία, 1 αξιωματικός, 1 οδηγός, 1 τηλεφωνητής).
- Η Δασική Υπηρεσία της περιοχής, αποψιλωμένη κι αυτή από μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση, αδυνατεί να υλοποιήσει πολύ σημαντικά προληπτικά -δασοτεχνικά έργα όπως: καθαρισμοί, συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και βελτίωση υποδομών, διαχείριση των υδάτων, δίκτυα υδατοδεξαμενών – πυροσβεστικών κρουνών και αντιπυρικές μελέτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλα δασικά τμήματα να είναι απροσπέλαστα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε περίπτωση πυρκαγιάς. Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, με απόφαση της κυβέρνησης έχουν ανατεθεί «αστυνομικά» καθήκοντα στην Πυροσβεστική για τον έλεγχο των καταγγελιών για ακαθάριστα οικόπεδα.
- Στην περιοχή τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη και διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα με πολλές υπαίθριες δραστηριότητες (ορειβασία, καγιάκ κ.ά). Έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο θρησκευτικός τουρισμός και η επισκεψιμότητα στην Ιερά Μονή Στομίου Κόνιτσας, κυρίως από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Συνέπεια των παραπάνω είναι, η ΠΥ να καλείται πολύ συχνά να συνδράμει στην μεταφορά ατόμων που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας – πολλές φορές μάλιστα χωρίς συνοδεία ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού – αναλαμβάνοντας ευθύνες που δεν περιλαμβάνονται στα καθήκοντα των πυροσβεστών και ως εκ τούτου εκτίθενται σε νομικές περιπέτειες σε περίπτωση που η υγεία κάποιου μεταφερόμενου εξελιχθεί δυσμενώς.
Τα στελέχη του ΚΚΕ τόνισαν ότι το Κόμμα παλεύει μέσα κι έξω από τη Βουλή για τα προβλήματα των πυροσβεστών γιατί επιτελούν πραγματικά ένα κοινωνικό έργο, έχουν μία κοινωνική αποστολή, σώζουν ζωές, περιουσίες, το φυσικό κάλλος της πατρίδας μας. Γι’ αυτό και ζητά να αναβαθμιστεί το ενιαίο σχέδιο δασοπροστασίας, πολιτικής προστασίας της αντιπυρικής περιόδου με ευθύνη του κράτους με μεγαλύτερη χρηματοδότηση, με προσλήψεις προσωπικού όλων των κατηγοριών και των ειδικοτήτων, όπως επίσης και με απολαβές, με ένα σύγχρονο μισθολόγιο που να καλύπτει το κόστος ζωής, αλλά και όλα τα υπόλοιπα, όπως είναι οι αποζημιώσεις, οι ανάγκες να καλυφθούν ζητήματα της υπερεργασίας που γίνεται σε αυτούς τους χώρους.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033