Σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ Θεσπρωτίας αναφέρει για τα «κατορθώματα» της πολιτικής απελευθέρωσης της ενέργειας και της εμπορευματοποίησης του νερού, τα χρέη της ΔΕΥΑΗ και του Δήμου Ηγουμενίτσας τα εξής:

Στις 29/5, όπως έγινε γνωστό από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η εταιρεία παροχής ρεύματος « Elpedison», δέσμευσε τους λογαριασμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας και της ΔΕΥΑΗ, για χρέη της δεύτερης, στη ρύθμιση οφειλής των οποίων είχε μπει εγγυητής ο Δήμος. Τα χρέη της ΔΕΥΑΗ σε ΔΕΗ και Elpedison, μπορεί να ξεπερνούν τα 5 εκ. ευρώ από τα 4 εκ. που ήταν πέρυσι τον Αύγουστο.

Στις 31/5 ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενημέρωσε το σώμα ότι το παραπάνω πρόβλημα λύθηκε με διακανονισμό. Για το γεγονός, επεσήμανε τις ευθύνες του πρώην Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΗ και της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. ΑΛΛΑ για την αιτία του προβλήματος δεν είπε λέξη.

Η Δημοτική Αρχή γνωρίζει πολύ καλά ότι παρέλαβε την ΔΕΥΑΗ με χρέη πάνω από 4 εκ. ευρώ σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. (Στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει συζητηθεί, εντός του 2023, τουλάχιστον 2 φορές το θέμα, με πρωτοβουλία της “Λαϊκής Συσπείρωσης”). Γνωρίζει, επίσης και τις αιτίες που όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας είναι καταχρεωμένες.

 

Διεκδικούμε :
– Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των οδηγιών της Ε.Ε για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, που το μετατρέπουν σε εμπόρευμα.
– Τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται – όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών, όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας στο λαό.
– Την κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού – φθηνό, ελεγμένο ποιοτικό νερό!
– Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το κράτος – κατασκευή έργων ύδρευσης – αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
– Να μη συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ! Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό!
– Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ, από την αύξηση του ενεργειακού κόστους από το Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα. Να καταργηθεί η Ρήτρα Αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για να αντιμετωπιστεί από τις ίδιες η αύξηση της τιμής του ρεύματος.
– Να μην πληρώσει κανένα λαϊκό σπίτι αυτές τις αυξήσεις!

Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Για να μην πούμε το νερό νεράκι.

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!