Αστυνομικοί του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής αξιοποιώντας και διασταυρώνοντας πληροφορίες κατάφεραν να εντοπίσουν στο μοναστήρι του Γέρακα τις επτά εικόνες, εκ των οποίων η μία, η οποία απεικονίζει τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο να κρατά την κεφαλή του επί πίνακι, να εκτιμάται ως εξαιρετικά σπάνια με την αξία της να υπερβαίνει αυτή των υπολοίπων.

Η προανάκριση συνεχίζεται, ενώ ο ηγούμενος έχει ήδη δώσει κατάθεση, χωρίς όμως, σύμφωνα με πληροφορίες να προκύπτει κάτι άκρως διαφωτιστικό για το πώς βρέθηκαν οι κλεμμένες εικόνες στο μοναστήρι το οποίο ηγείται.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Τρίτης, οι άνδρες του ειδικού τμήματος εντόπισαν τις εικόνες με τη συνδρομή κλιμακίου αρχαιολόγων με ειδικότητα στη Βυζαντινολογία του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.

Ειδικότερα, τρεις εικόνες που βρέθηκαν στο μοναστήρι, είχαν κλαπεί από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων, το 2012.

Στο μοναστήρι του Γέρακα εντοπίστηκαν επίσης μία εικόνα και δύο βημοθύρες που εκλάπησαν από την Ιερά Μονή Άνω Πεδινών του δήμου Ζαγορίου το 2014.

Εντοπίστηκαν επίσης δύο εικόνες που είχαν κλαπεί από την Ιερά Μονή Εσοδίων της Θεοτόκου στην Κούρεντα Ιωαννίνων το 2009.

Τέλος, η εικόνα του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, η οποία είναι και αυτή με τη μεγαλύτερη αξία, είχε κλαπεί από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στην Ευρυτανία το 2010.

 

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τα ευρήματα στη μονή του Γέρακα:

Ανεύρεση εντός Ιεράς Μονής στην Αττική (7) εκκλησιαστικών εικόνων και ξυλόγλυπτων βημοθύρων αρχαιολογικής αξίας που είχαν κλαπεί από μονές και ναούς της επαρχίας

Από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εντοπίστηκαν (7) εκκλησιαστικές εικόνες και ξυλόγλυπτα βημόθυρα αρχαιολογικής αξίας εντός Ιεράς Μονής στην Αττική.

Πρωινές ώρες της 31-10-2023 οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από αστυνομικούς της ανωτέρω υπηρεσίας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, στοχευμένη έρευνα σε Μονή της Αττικής με τη συνδρομή κλιμακίου αρχαιολόγων με ειδικότητα στη Βυζαντινολογία του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής για τον εντοπισμό (3) εκκλησιαστικών εικόνων που είχαν κλαπεί από έτερη Μονή της Επαρχίας το 2012.

Από την ενδελεχή έρευνα στους χώρους της Μονής, εντοπίστηκαν στο αρχονταρίκι οι (3) εικόνες που αναζητούνταν και επιπρόσθετα βρέθηκαν (4) εικόνες και ξυλόγλυπτα βημόθυρα, οι οποίες ταυτοποιήθηκε ότι έχουν κλαπεί προ ετών από Μονές και Ναούς της επαρχίας.

Οι κατασχεθείσες εικόνες και τα λοιπά εκκλησιαστικά αντικείμενα μεταφέρθηκαν στην έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος, Περιουσιακών Δικαιωμάτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνεχίζει την ερευνητική διαδικασία για τον τρόπο κτήσης και κατοχής των ανωτέρω αντικειμένων.

 

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!