Πανηγυρίζει η Πρωτοβουλία Φορέων και Πολιτών για την Ανάδειξη και Προστασία της Κοιλάδας του Αχελώου για την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ για το φράγμα Αυλακίου στην Κοιλάδα του Αχελώου.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για λογαριασμό της Πρωτοβουλίας, ο Χρήστος Β.Καπερώνης, Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας, αναφέρονται τα δεδομένα της απορριπτικής γνωμοδότησης που θεωρείται ότι θα βάλλει οριστική “ταφόπλακα” στο συγκεκριμένο έργο ΑΠΕ. Οι κάτοικοι ζητούν πλέον από το ΥΠ.ΕΝ./Περιβαλλοντικό Μητρώο άμεσα να κατέβει απο το Περιβαλλοντικό Μητρώο η Μ.Π.Ε του έργου ως απορριφθείσα.
Αναρτήθηκε συγκεκριμένα στο Περιβαλλοντικό Μητρώο διαβούλευσης του ΥΠ.ΕΝ. η πολυπόθητη γνωμοδότηση του Φορέα Προστασίας Περιοχών NATURA 2000 του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής) για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Φράγματος Αυλακίου η οποία είναι αρνητική (χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις) όπως τονίζεται.
Εδώ και τρία χρόνια ο εφιάλτης της ολικής καταστροφής πλανάται πάνω από την Κοιλάδα του Αχελώου. Μια απείρου κάλλους προστατευόμενη περιοχή ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 στην καρδιά της Πίνδου, μοναδικό οικοσύστημα του Πνεύμονα της Ελλάδος, που μερικοί βάλθηκαν να την θυσιάσουν για λίγες -αβέβαιης ισχύος- MWβατόρες(80ΜW) στο βωμό ιδιωτικών συμφερόντων. Επτά φράγματα στον Αχελώο δεν χόρτασαν. ΄Αλλα δυό φράγματα ημιτελή και παρατημένα σαπίζουν στον Αχελώο. Της Συκιάς και της Μεσοχώρας.
Η ανακοίνωση σημειώνει μεταξύ άλλων: “Ήταν αυτό που περιμέναμε και δεν διαψευστήκαμε. Βέβαια αναρτήθηκε με καθυστέρηση δύο χρόνια διότι στο ΥΠ.ΕΝ υποβλήθηκε και πρωτοκολλήθηκε στις 15-4 2022 Επι δύο χρόνια δεν ανέβαινε η Γνωμοδότηση για “άγνωστους” λόγους. Ήταν φαίνεται η “ταφόπλακα” του Φράγματος Αυλακίου και μάλλον-Μάλλον, πιθανόν να προσπαθούσαν να κερδίσουν χρόνο. Τρία χρόνια διαβούλευση δεν συμβαίνει συχνά… Όμως απεδείχθη ότι η γνωμοδότηση ήταν αμείλικτη. Κατεδαφίζει την Μ.Π.Ε του έργου με τεκμηριωμένο σκεπτικό από τον κατ εξοχήν αρμόδιο φορές προστασίας του Περιβάλλοντος. Ό,τι εμείς φωνάζαμε λέγαμε και γράφαμε τα περιλαμβάνει η Γνωμοδότηση κατά γράμμα. Για τα φράγματα στον υπερκορεσμένο και υποβαθμισμένο περιβαλλοντικά Αχελώο για τα ημιτελή έργα που σαπίζουν, Μεσοχώρα-Συκιά, για τους απειλούμενους σεισμούς, λιμούς, καταποντισμούς για την καταστροφή του φυσικού Περιβάλλοντος κ.λ.π. Είχε προηγηθεί βέβαια η Γνωμοδότηση καταπέλτης της Δ/νσης Υδάτων της Περιφέρειας Δυτικής Eλλαδος, προάγγελος της γνωμοδότησης του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Στο 14σέλιδο έγγραφό της γνωμοδότησης του ΟΦΥΠΕΚΑ που φέρει ημερομηνία 14-4-2022 αποδημεί κάθετα και τεκμηριωμένα χωρίς περιστροφές ένα προς ένα τα επιχειρήματα για την ωφέλεια και την αναγκαιότητα του έργου ενώ επισημαίνει και τις καταστροφικές συνέπειες του έργου στην Κοιλάδα του Αχελώου αλλά και γενικά στο υδάτινο σύστημα του Αχελώου ποταμού. Ωμά και κάθετα δεν λέει τροποποιήστε την Μ.Π.Ε του έργου, αλλά, αναζητείστε άλλες λύσεις. Ουτε και ως δικαιολογία “επειδή υπάρχουν επτά φράγματα στον Αχελώο να κάνουμε και άλλα” γιατι αυτά επιδρούν σωρευτικά στην υποβάθμιση του. Λέει πολλά και ενδιαφέροντα που αξίζει κανείς να μπει στον κόπο να την διαβάσει καλά και να βγάλει τα συμπεράσματα του. Εκει θα διαβάσουμε οτι χρωστάμε χάρη και στο μικρό σκαθαράκι τον ελαφοκάνθαρο η κοινώς Τσαγκαρο, το πτηνό γιδοβύζι που περιλαμβάνονται στον κόκκινο κατάλογο απειλούμενων ειδών, την περίφημη Πέστροφα του Αχελώου (Πέστροφα του Ιονίου) που τυγχάνει ιδιαίτερης προστασίας και άλλα είδη σπάνιων πτηνών και θηλαστικών”.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.