Με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ηπείρου» οι παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών», «Ορίζοντες Ηπείρου», «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» και «Ανυπότακτη Ήπειρος» κατέθεσαν κοινή εισήγηση «για την αντιπλημμυρική προστασία της Ηπείρου, την προστασία των ποταμών και των οικοσυστήματός τους, με βάση την από 22/09/2023 οριστική έκθεση ελέγχου/ πράξη βεβαίωσης παράβασης των επιθεωρητών περιβάλλοντος για την εκτέλεση εργασιών στο Λούρο» ώστε να συζητηθεί στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο.
Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε την υπογραφή της κοινής εισήγησης, αφαιρώντας την δυνατότητα της αντιπολίτευσης να υποχρεώσει το προεδρείο να δεχτεί την συζήτηση του θέματος με το 1/3 των περιφερειακών συμβούλων όπως ορίζει ο κανονισμός. Με πολιτική συνέπεια, όπως και πριν ένα χρόνο στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για το έγκλημα στον Λούρο, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ στάθηκε ξανά στο πλάι της Περιφερειακής Αρχής της ΝΔ , ακόμα και τώρα που έχουν διαλυθεί και οι τελευταίες αμφιβολίες για το πόσο καταστροφικά αντιμετωπίζει η περιφερειακή αρχή την αντιπλημμυρική προστασία του ηπειρωτικού λαού και την προστασία του περιβάλλοντος.
Στην εισήγηση που υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι : Γ. Πρέντζας, Τ. Ζέκα, Κ. Κωτσαντής, Γ. Ζάψας, Ρ. Γκίζα, Θ. Κορωναίος, Χρ.Λέκκα, Δ. Σακαρέλης, Α. Σπέγγος, Δ. Τρομπούκης, Σπ. Ριζόπουλος, Ε. Νάνος, Ζ. Γαλατάς και Κ. Νουτσόπουλος ασκούν δριμεία κριτική στην περιφερειακή αρχή για την προχειρότητα, την αδιαφορία, τις ανυπόστατες δικαιολογίες, την προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών, καθώς και για τη… «μάχη του αυτονόητου» που κλήθηκαν να δώσουν μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο σε σχέση με τους ισχυρισμούς περί ανομβρίας που διέκοψε τη ροή του ποταμού σε συγκεκριμένο τμήμα του.

Να σημειωθεί ότι οι ελεγκτές περιβάλλοντος με βάση το πόρισμα, επέβαλλαν πρόστιμο 180.000€ στην Περιφέρεια Ηπείρου όχι μόνο για την πραγματοποίηση έργων που είχαν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά και για το γεγονός ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη περιβαλλοντική άδεια. Στην πράξη απέρριψαν όλο το αφήγημα του κ. Περιφερειάρχη για «υπηρεσίες που δεν χρειάζονται άδειες», για εσταβέλες που στεγνώνουν το Λούρο κοκ

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, καλούν το περιφερειακό συμβούλιο μετά την έκδοση του πορίσματος των ελεγκτών περιβάλλοντος «να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια που απώλεσε στην συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου 2022 για το θέμα του Λούρου και να αποφασίσει:
Να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο το πρόστιμο των 181.871 € δεν θα βαρύνει τον Ηπειρωτικό λαό. Σε κάθε περίπτωση, αν αυτό είναι αδύνατο, τότε οφείλει να βαρύνει τον υπεύθυνο για τις παραβάσεις περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη.
Να τροποποιήσει το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό ώστε να περιληφθούν ολοκληρωμένες μελέτες για την οριοθέτηση και την αντιπλημμυρική προστασία ολόκληρης της λεκάνης απορροής του Λούρου κατά προτεραιότητα, καθώς και όλων των ποταμών της Ηπείρου.
Να δοθεί οριστική λύση για τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας του Λούρου στην κατεύθυνση τόσο προστασίας του ποταμού αλλά και των μονάδων από ενδεχόμενες πλημμύρες, όσο και προστασίας του εισοδήματος των ιδιοκτητών.
Να αξιοποιηθούν επιτέλους τα Σχέδια Διαχείρισης κινδύνων Πλημμύρας σε επίπεδο Υδατικού Διαμερίσματος για τις περιοχές που υπάρχουν δυνητικοί σοβαροί κίνδυνοι πλημμύρας.
Να γίνει συντήρηση και αναβάθμιση των αντιπλημμυρικών έργων που έχουν υλοποιήσει τα δασαρχεία από την δεκαετία του 1950 και όπου χρειάζονται νέα τέτοια έργα να υλοποιηθούν, όπως ορίζει η επιστήμη και η νομοθεσία.
Να υποβάλει προτάσεις για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που προξένησε, χωρίς φυσικά να επιβαρύνει το λαό με επιπλέον κόστος και νέες απευθείας αναθέσεις σε τεχνικά γραφεία. Να προχωρήσει άμεσα σε συμμόρφωση με τις προτάσεις της οριστικής έκθεσης εντός χρονοδιαγράμματος, όπως: « Εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων με διευθέτηση της κοίτης να συνοδεύεται πάντα από περιβαλλοντική άδεια και αποκατάσταση της φυσικής παρόχθιας βλάστησης του ποταμού και των ενδιαιτημάτων διαβίωσης της ιχθυοπανίδας».
Να συστήσει Διεύθυνση Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας κατά το παράδειγμα της Περιφέρειας Αττικής αλλά σε αντίθεση με την Περιφέρεια Αττικής να την στελεχώσει και με αντίστοιχο προσωπικό για την σύνταξη μελετών και εκπόνηση έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της Ηπείρου.
Να αναλάβει πρωτοβουλίες (όπως χρηματοδότηση έρευνας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών, με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τη διοργάνωση συνεδρίων κλπ) για εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της ασθένειας των πλατάνων.
Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών να αναλάβει τη διαχείριση του έργου της αντιμετώπισης της ασθένειας των πλατάνων (κοπή & απομάκρυνση). Σήμερα γίνεται με την γνωστή μέθοδο των μικροαναθέσεων και τα κουφάρια των κομμένων πλατάνων μαρτυρούν την αστοχία της παρέμβασης.

 

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!