Ερώτηση με θέμα τους ελέγχους της Περιφέρειας Ηπείρου για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας και λειτουργίας του ΟΛΗΓ κατέθεσε στη διοίκηση της Περιφέρειας και συγκεκριμένα στον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Θεσπρωτίας η Περιφερειακή Σύμβουλος της Παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Παναγιώτα Αγγέλη.

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης ουσιαστικά επανέρχεται στο συγκεκριμένο θέμα μετά τη συζήτηση με πρωτοβουλία της ερώτησης στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας την 5/3/20224 για τις μετρήσεις της ποιότητας του αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας. Τότε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας αναφερόμενος στον ΟΛΗΓ είπε ότι: «Τώρα όμως, που μπήκε και ιδιώτης στη μέση, εμείς είμαστε αναγκασμένοι να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία του Δημοσίου και των Υπουργείων και να προβούμε σε ελέγχους». Επίσης ανέφερε ότι: «ότι από δω και πέρα πραγματικά θα παρέμβουμε με σύγχρονα μηχανήματα». Επίσης ο Κύριος Περιφερειάρχης ανέφερε ότι: «Θεωρώ ότι με την αλλαγή αυτή, που έγινε, όπως σας είπε και ο κύριος Πιτούλης, είναι υποχρεωμένος ο ιδιώτης να μας δίνει report για τις μετρήσεις, που θα κάνει ο ίδιος πλέον».

Η παράταξη του Γ. Στέφου αναφέρει ότι μετά την εγκατάσταση και έναρξη λειτουργίας μηχανήματος της Panacea (μη πρότυπη μέθοδος μέτρησης συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων P2,5) στο 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας την 19/5, παρατηρούνται κορυφώσεις τιμών στις μετρήσεις των σωματιδίων P2,5 κατά τις πρωινές και απογευματινές – βραδινές ώρες, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και αξιολόγησης. Επίσης, από τις πλατφόρμες παρακολούθησης των εν λόγω μετρήσεων, παρατηρούνται κενά καταγραφών ιδιαίτερα κατά τις νυκτερινές ώρες οι οποίες είναι κρίσιμες για την αξιολόγηση της κατάστασης καθότι τις ώρες αυτές η κίνηση στο Λιμένα – Εγνατία Οδό είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η περιφερειακή σύμβουλος του Κοινού των Ηπειρωρών ζητά ενημέρωση αν:

  1. Έχει υπάρξει οποιαδήποτε επικοινωνία από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες του ΟΛΗΓ για την παροχή δεδομένων από τις μετρήσεις της ποιότητας του αέρα της περιοχής δραστηριότητάς του, όπως προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία (ΚΥΑ/2011/14122/549/Ε103/11)
  2. Έχουν δοθεί δεδομένα μετρήσεων από τον ΟΛΗΓ για το τρέχον έτος 2024, όπως και για το έτος 2023 που δεν δόθηκαν από το φορέα κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης.
  3. Έχει προβεί η Περιφέρεια σε ελέγχους της αρμοδιότητάς της σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ για το ζήτημα της ποιότητας του αέρα, αλλά και γενικότερα σε ελέγχους λειτουργίας του λιμένα σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία.

Κλείνοντας, ζητά τα στοιχεία με βάση τα οποία υποστηρίζει η  Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού ότι «δεν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για σημαντικές υπερβάσεις σε ατμοσφαιρικούς ρύπους σε κάποιο άλλο αστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής (Ηπείρου)», σύμφωνα με την εισήγησή της για το θέμα της αιθαλομίχλης στα Ιωάννινα.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!