Ανησυχητικά είναι για μια ακόμη φορά τα αποτελέσματα που φέρνει στο φως έκθεση για την ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως, με την κλιματική κρίση να συμβάλει καθοριστικά στην κακή ποιότητα του αέρα που θέτει σε κίνδυνο την υγεία δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Σύμφωνα με την έκθεση της IQAir 2023 (ελβετική εταιρεία τεχνολογίας ποιότητας αέρα). , η οποία παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα παγκοσμίως, τα Ιωάννινα είναι η πόλη με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα.

Η περιφερειακή μας παράταξη με την από 11 Ιανουαρίου 2024 εισήγησή της ζήτησε να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της αιθαλομίχλης, η αντιμετώπιση του προβλήματος και συνολικότερα η πολιτική που πρέπει να ασκηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα έντονα προβλήματα που προκαλούνται στο κοινωνικό σύνολο από το φαινόμενο της αιθαλομίχλης και της παρατεταμένης ενεργειακής φτώχειας.
Η συζήτηση αυτή δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα , η περιφερειακή αρχή περί άλλων τυρβάζει και οι πολίτες των Ιωαννίνων πιθανόν να ακολουθήσουν την τύχη των κατοίκων των πιο μολυσμένων ασιατικών πόλεων που “….τυπικά, σε ορισμένες από τις πιο μολυσμένες χώρες, πιθανόν να αφαιρεί από τη ζωή των ανθρώπων από τρία έως έξι χρόνια. Και στη συνέχεια, πριν από αυτό θα οδηγήσει σε πολλά χρόνια πόνου που θα μπορούσαν να αποφευχθούν πλήρως, αν υπήρχε καλύτερη ποιότητα του αέρα”.

Καλούμε, λοιπόν, εκ νέου την περιφερειακή αρχή να φέρει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της αιθαλομίχλης στα Γιάννενα για να καθορίσουμε το πλαίσιο διεκδικήσεων ώστε, επιτέλους, η κυβέρνηση να αντιληφθεί τη σοβαρότητα και το επείγον του προβλήματος και να προχωρήσει στην υλοποίηση σοβαρών και στοχευμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή μας με χρήση ΑΠΕ, την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και ό,τι άλλο απαιτηθεί ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Γιατί μπορεί η ρύπανση να υποχωρεί όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία οι επιπτώσεις της όμως για την υγεία των κατοίκων παραμένουν.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!