Με ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη («Άσμα ηρωϊκό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας, Στ΄», Ποίηση, Ίκαρος, Αθήνα 2008, σ. 107-108.) αναφέρθηκε στην Επέτειο του “ΟΧΙ” ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης των Ιωαννίνων.

Ο κος Τασούλας υπογράμμισε: “Χρόνια πολλά σε όλες και όλους. Ελάχιστες μέρες μετά από την κήρυξη του πολέμου, που δρομολόγησε το ΒορειοΗπειρωτικό έπος, οι τριτοετείς Ευέλπιδες ορκίστηκαν ανθυπολοχαγοί. Όλοι οι Έλληνες, τότε, έκαναν ένα άλμα ευθύνης.

Γι’ αυτούς τους αξιωματικούς, τους στρατιώτες , τους πατριώτες ο Ελύτης έγραψε: “Ήταν γενναίο παιδί. Με τα θαμπόχρυσα κουμπιά και το πιστόλι του, με τον αέρα του άντρα στη περπατησιά, βρόντηξαν τα βουνά της Αλβανίας, δεν έκλαψαν. Γιατί να κλάψουν….΄Ήταν γενναίο παιδί.”

Αυτά τα γενναία παιδιά του ΒορειοΗπειρωτικού Έπους που έκαναν το άλμα ευθύνης, εκείνο το πρωινό, σήμερα τιμώνται από εμάς και μας διδάσκουν, ένα μοναδικό και απλό δίδαγμα “όπως ο πολεμικός Έλληνας κάνει άλμα ευθύνης, έτσι αξίζει και ο ειρηνικός Έλληνας να κάνει το δικό του, ώστε να κατακτήσει την προκοπή και την ευημερία του μέσα σε ταραγμένο κόσμο”.

Χρόνια πολλά και συγχαρητήρια στους μαθητές και μαθήτριες των Ιωαννίνων , στους στρατιώτες μας για το σημερινό λαμπρό θέαμα.”

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!