Κοντά σε υψηλό πενταετίας βρίσκεται το ρούβλι έναντι του δολαρίου και του ευρώ μετά την απόφαση της Κομισιόν να επιτρέψει σε Ευρωπαίους παρόχους ενέργειας να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprom Bank.
Έτσι το ρωσικό νόμισμα σταθεροποιήθηκε πάνω από τα 64 ανά δολάριο τη Δευτέρα, “αγγίζοντας” για λίγο τα 62,71 ανά δολάριο, ενώ ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν πέντε ετών έναντι του ευρώ, υποστηριζόμενο από τους συνεχιζόμενους περιορισμούς στις συναλλαγές συναλλάγματος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το ρούβλι είναι το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο μέχρι στιγμής φέτος, αν και αυτό οφείλεται στην τεχνητή στήριξη από τα capital controls που επέβαλε η Ρωσία για να θωρακίσει τον χρηματοπιστωτικό της σύστημα στα τέλη Φεβρουαρίου, αφού ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η κατάσταση στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος είναι η ίδια εδώ και αρκετές εβδομάδες και το ρούβλι συνεχίζει να σταθεροποιείται καθώς η προσφορά ξένου συναλλάγματος υπερβαίνει τη ζήτηση, δήλωσε ο Alexander Dzhioev, αναλυτής της Alfa Capital.

Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έδειξαν τη Δευτέρα ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας υπερτριπλασιάστηκε από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο στα 95,8 δισ. δολάρια, ενισχυμένο από τα υψηλότερα έσοδα από τις εισαγωγές.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!