Ας αφήσουμε τα λόγια του αέρα, χρειαζόμαστε μέτρα τώρα!

Ζούμε μια συνεχιζόμενη ερημοποίηση μεγάλων περιοχών (μόνο η έρημος Σαχάρα τα τελευταία εκατό χρόνια έχει επεκταθεί κατά τουλάχιστον 10%), οι διαφοροποιήσεις στη “συμπεριφορά” των ανέμων (και τα δύο λόγω της κλιματικής κρίσης). Μαζί με τις πρόωρες πυρκαγιές σε Υμηττό και Πελοπόννησο και με τις καύσεις στις παράνομες χωματερές στην Άνδρο, συνθέτουν ένα δυστοπικό περιβαλλοντικό σκηνικό σε μια εποχή που υπό κανονικές συνθήκες, η φύση θα έπρεπε να “γιορτάζει”.

Το αποτέλεσμα το βλέπουμε, το βιώνουμε, το εισπνέουμε.

Οι επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία μας είναι επιβλαβείς. Τα μεγαλύτερα σωματίδιά της μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και τα μάτια. Τα μικρότερα που εισπνέουμε προκαλούν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (με άσθμα, αλλεργίες, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.ά.).

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10 στην πόλη των Χανίων έφτασαν τα 80 μg/m3 (μέση ημερήσια τιμή για τις 27/03/24) και οι ωριαίες τιμές στις 28/03/24 υπερέβησαν τα 240 μg/m3.

Επίσης, όπως έχουν καταδείξει πολλές έρευνες, η αφρικανική σκόνη, ανάλογα με τις

μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν, συχνά συμπαρασύρει βακτήρια, μύκητες αλλά και βαρέα μέταλλα (μόλυβδο, αρσενικό, νικέλιο, χρώμιο, χαλκό, ψευδάργυρο), στοιχεία ιδιαίτερα τοξικά, επικίνδυνα για την υγεία μας.

Δυστυχώς για την χώρα μας, το φαινόμενο της κακής ποιότητας του αέρα, δεν περιορίζεται μόνο κατά την παροδική έλευση της αφρικανικής σκόνης. Το 2023 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε την Ελλάδα για την κακή ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην Αθήνα και συγκεκριμένα για τις συστηματικές υπερβάσεις των τιμών του διοξειδίου του αζώτου την προηγούμενη δεκαετία. Η Ελλάδα, επίσης, καταδικάστηκε καθώς δεν έλαβε μέτρα για τον περιορισμό των υπερβάσεων των οριακών τιμών του συγκεκριμένου ρύπου.

«Στον “ΚΟΣΜΟ” θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση μηδενικής ρύπανσης με πολιτικές που θα στοχεύουν στη ρύπανση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους. Με την παρουσία μας στο Ευρωκοινοβούλιο θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την Ε.Ε. να

αυξήσει τα πρότυπα ποιότητας του αέρα για όλους, παντού στην Ε.Ε. χωρίς εξαιρέσεις» είπε ο εκπρόσωπος του ΚΟΣΜΟΥ Ηλίας Παπαθεοδώρου.

Για την Ελλάδα ο ΚΟΣΜΟΣ ζητάει άμεση λήψη μέτρων, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (ΕΠΕΑΡ), για τη μείωση των εκπομπών από τις κύριες πηγές. Εκπόνηση οδικού χάρτη για την ποιότητα αέρα όπως προβλέπει η οδηγία της Ε.Ε. που θα τεθεί σύντομα σε ισχύ, με σκοπό να ληφθούν μέτρα που θα θέσουν τη χώρα σε τροχιά συμμόρφωσης μέχρι την προθεσμία του 2030. Ζητάμε άμεση απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα που είναι ο κύριος παράγοντας της κλιματικής κρίσης και της κακής ποιότητας αέρα.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!