Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την πανδημία είτε για να καταργήσει το υφιστάμενο δίκτυ προστασίας των εργαζόμενων, είτε για να προωθήσει νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που επίσης οδηγούν σε επιδείνωση των όρων εργασίας, καυτηρίασε σε συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο του Πειραιά, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπάρκας «Αυτό που κάνει η κυβέρνηση σε αυτή τη συγκυρία είναι να εργαλειοποιήσει την πανδημία στην κατεύθυνση επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας. Το οκτάωρο ούτως ή άλλως δεν ισχύει, γιατί η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει τις απλήρωτες υπερωρίες. Ο κ. Μητσοτάκης σαφέστατα θα κάνει την κρίση ευκαιρία και θα κάνει τα πάντα προς την κατεύθυνση της επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση, ως μια ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, δεν κάνει αυτά που κάνουν άλλες κυβερνήσεις στον κόσμο, αλλά κάνει αυτό που θέλουν οι μεγάλοι κυρίως εργοδότες. Αλλού στον κόσμο ήδη έχουμε την τετραήμερη ή την επτάωρη εργασία. Δεν μπορεί να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στους εργαζόμενους. Ο τρόπος να βοηθήσουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι να «ξεζουμίσουμε» τους εργαζόμενους, αλλά να τις στηρίξουμε με διάφορα οικονομικά προγράμματα.».

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε όλα απέναντι στην κυβέρνηση, με αφορμή τους όρους που θα ανοίξει το εμπόριο και η εστίαση, ο κ. Μπάρκας σημείωσε «Έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων, όπου εδώ και οκτώ μήνες είναι στο τραπέζι του διαλόγου. Προτάσεις για το λιανεμπόριο και την εστίαση. Εμείς λέμε για μη επιστρεπτέα προκαταβολή. Η κυβέρνηση τώρα λέει ότι σκέφτεται να υλοποιήσει αυτή την πρόταση. Χαίρομαι που υιοθετεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) δεν λειτούργησε. Εμείς λέμε να υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών, όπως πχ οι εισφορές, που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση με διαγραφή μέρους αυτών. Η αντιπολίτευση έχει καταθέσει προτάσεις. Έχουμε έναν πρωθυπουργό, ο οποίος έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας. Έχουμε τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας, οι οποίοι ψεύδονται διαρκώς για ό,τι έχουν κάνει. Άλλωστε στην κριτική της κυβέρνησης ότι δεν έχουμε καταθέσει προτάσεις, να τους καλωσορίσω στην απόφαση για μαζικά τεστ στους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης. Είναι μια πρόταση που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει από πέρσι. Ακόμη βέβαια δεν υλοποιεί τα μαζικά τεστ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Καλωσορίζουμε την κυβέρνηση που θέλει να κάνει μαζικά τεστ στα σχολεία, σε μαθητές και σε εκπαιδευτικούς. Βέβαια, ήταν η ίδια υπουργός, η οποία αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά αίθουσα και ήταν η ίδια η υπουργός, που στα μέσα Νοεμβρίου έλεγε ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία και την επόμενη έκλεισαν. Όπως και να’ χει, καλωσορίζουμε τη Νέα Δημοκρατία στις απόψεις και στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της πανδημίας.».

Αναφερόμενος τέλος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, εντός του 2021, ο κ. Μπάρκας επισήμανε «Η χώρα αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται εκλογές. Η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή κυβέρνηση, την οποία δεν έχει. Έχουμε μια κυβέρνηση απούσα. Εμείς δεν είμαστε σαν τη Νέα Δημοκρατία, που από την επομένη της

ανάληψης της αρχηγίας από τον κ. Μητσοτάκη ζητούσε εκλογές. Είμαστε ένα κόμμα που έχει ασκήσει εξουσία, έχουμε αφήσει πρωτογενή πλεονάσματα και κάνουμε μια σειρά προτάσεων για την έξοδο από την κρίση. Και έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία ενώ διαφωνούσε με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, έναν χρόνο μετά τις οικειοποιείται. Τους καλωσορίζουμε, έτσι είναι τα πράγματα. Επειδή δεν μπορούν να διαχειριστούν την πανδημία, οικειοποιούνται όλο το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!