Την έντονη ανησυχία για την δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα αστυνομικά τμήματα της επικράτειας επισημαίνουν δεκατρείς (13) Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ύστερα από πρωτοβουλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας και Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Κώστα Μπάρκα.

Ειδικότερα, μετά από σοβαρές καταγγελίες πολιτών και αστυνομικών εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων τη στιγμή που οι υποσχέσεις που έδινε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την 17η Σεπτεμβρίου 2023 από τη ΔΕΘ για 2.500 αστυνομικούς που θα αποδεσμεύονταν άμεσα από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων, δείχνουν να έχουν πέσει στο κενό.

 

Τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ήρθαν να δώσουν έναν τραγικό επίλογο στις καταγγελίες που τους πρόσφατους μήνες πλήθαιναν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα, ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Γιώργος Σταματάκης ζήτησε από την πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να κλείσει τα Αστυνομικά Τμήματα εάν δεν είναι σε θέση να τα επανδρώσει επαρκώς.

 

Ο κ. Σταματάκης τόνιζε στην καταγγελία του ότι «13 από τα 15 Τμήματα Ασφαλείας της δυτικής Αττικής κλείνουν κατά τις βραδινές ώρες (μετά τις 22.00) ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν υπάρχει το βράδυ ούτε σκοπός .»

Παράλληλα, το Αστυνομικό Τμήμα Καματερού παρουσιάζει σύμφωνα με καταγγελίες πρωτόγνωρες συνθήκες καθώς απασχολεί 15 άτομα τα οποία δουλεύουν χωρίς ρεπό και χωρίς άδειες. Ειδικότερα το συγκεκριμένο τμήμα διαθέτει δύο μόνο άτομα στη βάρδια  (αξιωματικό υπηρεσίας και σκοπό), χωρίς να υπάρχει περιπολικό ούτε για δείγμα. Κι ενώ αρχές Μαρτίου οι καταγγελίες των δημοτικών συμβούλων έπεφταν βροχή, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, διαβεβαίωνε τον Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων -Καματερού Σταύρο Τσίρμπα ότι «υπάρχει σημαντική ενίσχυση της αστυνόμευσης και ότι έχουν ενταθεί σημαντικά οι περιπολίες των ομάδων ΔΙ.Α.Σ στην περιοχή.» Την ίδια στιγμή που σύμφωνα με δημοσιεύματα οι κάτοικοι εξοργισμένοι δήλωναν ότι «Δεν νοείται να πανηγυρίζουμε για το ότι ανοίγουμε αστυνομικά τμήματα ενώ δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ούτε ένα». Η αναλγητικότητα και η απραξία με την οποία το υπουργείο χειρίστηκε το εν λόγο ζήτημα είχε σαν αποτέλεσμα τα τραγικά γεγονότα της 1ης Απριλίου με την 28χρονη κοπέλα να πέφτει νεκρή έξω από το
Αστυνομικό Τμήμα την ώρα που μιλούσε με την Άμεση Δράση.

 

Από τον Φεβρουάριο με ερωτήσεις και αναφορές ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Μπάρκας ζητά να μάθει γιατί δεν έχουν επιστρέψει ακόμα οι 2.500 αστυνομικοί των επωνύμων, που υποσχέθηκε ο κ.Μητσοτάκης,στις υπηρεσίες τους και δεν υπάρχει απάντηση!

 

Επειδή δεν θέλουμε να θρηνήσουμε άλλα θύματα.
Επειδή βάσει καταγγελιών των κατοίκων και των αστυνομικών τα περισσότερα Αστυνομικά Τμήματα της Δυτικής Αττικής αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στη καθημερινότητα και στις υπηρεσίες που οφείλουν να παρέχουν παραμένοντας ακόμα και κλειστά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επειδή έχετε αποτύχει πλήρως στο να νιώθουν οι πολίτες τόσο των δυτικών προαστίων όσο και της επικράτειας ασφαλείς.

Ερωτάται και πάλι ο αρμόδιος Υπουργός

1) Πως θα επανδρώσει άμεσα και αποτελεσματικά τα εν λόγω τμήματα;
2) Γιατί επιμένει στη σύσταση νέων Αστυνομικών Τμημάτων αποδυναμώνοντας
τα ήδη υπάρχοντα εκθέτοντας σε κίνδυνο πολίτες και αστυνομικούς;
3) Πότε επιτέλους θα δούμε ξανά στις οργανικές τους θέσεις τους 2.500
αστυνομικούς που είναι διατεθειμένοι στη φύλαξη επωνύμων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μπάρκας Κώστας
Ακρίτα Έλενα
Αποστολάκης Ευάγγελος
Ηλιόπουλος Όθων
Καραμέρος Γιώργος
Κόκκαλης Βασίλης
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαηλιού Γιώργος
Πούλου Παναγιού
Χρηστίδου Ραλλία

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!