Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

«Το νομοσχέδιο αυτό που συζητάμε σήμερα, παρά το γεγονός ότι η λαϊκή απαίτηση είναι να αποσυρθεί αμέσως, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα πραγματικό έκτρωμα, από την αρχή μέχρι το τέλος. Γιατί φέρνει και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο τα δημόσια. Αυτές είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος που έχει όνομα: «πανεπιστήμιο της αγοράς».

Το πανεπιστήμιο που «φιλοτεχνείτε» διαχρονικά, είναι το πανεπιστήμιο των λόμπι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι το πανεπιστήμιο της διαδικασίας της Μπολόνια, του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης, με φαρδιά πλατιά την υπογραφή και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτές οι αποφάσεις της ΕΕ που ψηφίζονται με 80% ομοφωνία στο ευρωκοινοβούλιο και σε συμφωνία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που λένε καθαρά ότι το πτυχίο είναι κάποιο «προσόν». Που λένε ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι «αυτόνομα» από την κρατική χρηματοδότηση. Που λένε ότι πρέπει να είναι «αυτοχρηματοδοτούμενα», δηλαδή να επιβάλλουν δίδακτρα σε απλά ελληνικά», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μεταξύ άλλων.

«Κυριολεκτικά, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, το κάνετε πιο εύκολο στην κυβέρνηση της ΝΔ. Κι εσείς τα ίδια προτείνετε. Απλά λέτε να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 πριν και μετά να γίνει αυτό που φέρνει σήμερα η ΝΔ. Τώρα, για το ανέκδοτο του Σκανδιναβικού μοντέλου, ούτε οι Σκανδιναβοί δεν σας πιστεύουν, αφού κι αυτοί έχουν πάρα πολύ πικρή πείρα από την επιβολή διδάκτρων που οδηγούν ακόμα και σε αυτή τη σαπίλα, νέες κοπέλες, φοιτήτριες, να οδηγούνται να αναζητούν «sugar daddies» για να χορηγήσουν τις σπουδές τους, με γνωστά ανταλλάγματα φυσικά. Αλλά μάλλον πρέπει να βρείτε άλλον «καπιταλιστικό παράδεισο» να αντιγράψετε. Αφού, τα τελευταία στοιχεία της EUROSTAT, δείχνουν αύξηση της ανεργίας των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις σκανδιναβικές χώρες», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Όπως και σεις του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλείστε το «ευρωπαϊκό μοντέλο» ως το ευκταίο, έναντι του «κυπριακού μοντέλου» που δήθεν εφαρμόζει η κυβέρνηση. Αυτή κι αν είναι άσφαιρη και παραπλανητική κριτική. Γιατί η ίδια στρατηγική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προωθείται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και στην Ελλάδα. Η οποία τριτοβάθμια, στην Κύπρο, που έχει 2 δημόσια πανεπιστήμια, εκφράστηκε με κυριαρχία των ιδιωτικών στην αγορά».

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!