“Σε συγκλονιστικές δηλώσεις προχώρησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Β2 Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα Αρσένη με θέμα “Αναχρονιστικός αποκλεισμός του Επιστημονικού φορέα Πολιτισμού των Βλάχων από το ΥΠΠΟ”.

H κ. Μενδώνη υποστήριξε ότι δεν υπάρχει βλάχικη γλώσσα, καθώς δεν χρησιμοποιείται δημόσια αλλά μόνο ιδιωτικά στα σπίτια των ανθρώπων. Είπε μάλιστα ότι προχώρησε στην απόσυρση της χρηματοδότησης για την καταγραφή της βλάχικης γλώσσας, δύο μήνες αφού την είχε εγκρίνει με διθυραμβικά σχόλια και ο λόγος ήταν ότι ήθελε να προστατεύσει του Βλάχους  από εντάσεις και διαφωνίες καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για το ποια είναι η βλάχικη γλώσσα μεταξύ διαφόρων οργανώσεων.

Η ερώτηση αφορούσε την απόσυρση της πρότασης  της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων που αφορούσε την δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων, η οποία είχε αξιολογηθεί αρχικώς θετικά από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς συμβάλλει με τρόπο συστηματικό στην ανάδειξη του πλουραλιστικού χαρακτήρα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας μέσα από την ανάδειξη των προφορικών παραδόσεων των Ελλήνων Βλάχων, αναδεικνύει μια συμμετοχική αντίληψη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, υποστηρίζεται από ομάδα ειδικών επιστημόνων.

Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων και καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νιτσιάκος, δήλωσε στην εφημερίδα των Συντακτών “Είμαι σε θέση να γνωρίζω τι ακριβώς έχει συμβεί, αλλά αυτά είναι ζητήματα που αφορούν τις μυστικές υπηρεσίες του κράτους. Αν (αυτό) είναι κράτος. Αυτές οι μυστικές υπηρεσίες συνεργάζονται με πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους οι οποίοι εκφράζουν μια “πατριωτική” αλητεία “.

Καθώς είναι γνωστό ότι ο ίδιος έχει στοχοποιηθεί στο παρελθόν από τη Χρυσή Αυγή, φαίνεται πως η κ. Μενδώνη με την απόφαση της να αποσύρει τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, συντάσσεται με αυτούς τους ακροδεξιούς κύκλους. Ξαναφέρνει ένα βλάχικο ζήτημα σε μία χώρα που έχει ξεπεράσει τέτοιους διαχωρισμούς.”

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!