Ένα από τα σημεία της Αθήνας όπου η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους σε οδηγούς για κατανάλωση αλκοόλ και άλλες τροχαίες παραβάσεις επισκέφθηκε το βράδυ του Σαββάτου 13 Δεκεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε κοντά στις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονταν σε υπηρεσία, συνομίλησε μαζί τους και τους συνεχάρη για το έργο που επιτελούν, ευχαριστώντας τους για τη συνεχή και άοκνη προσφορά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ημέρα και νύχτα.
Ενημέρωση για τους ελέγχους και τη διαδικασία των αλκοτέστ
Ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενημερώθηκε αναλυτικά για τη διαδικασία που ακολουθείται κατά τους ελέγχους, καθώς και για τη μέθοδο με την οποία οι αστυνομικοί διαπιστώνουν το επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ από τους οδηγούς.
Παράλληλα, έλαβε ενημέρωση για τα βήματα που ακολουθούνται σε περιπτώσεις όπου ο οδηγός εντοπίζεται πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, στο πλαίσιο της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας.
Ενισχυμένες οι ΟΕΠΤΑ και περισσότερες επιχειρήσεις
Οι αστυνομικοί ανέφεραν στον πρωθυπουργό ότι οι Ομάδες Ελέγχου και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ) έχουν ενισχυθεί με 100 επιπλέον άτομα προσωπικό από τα τέλη Οκτωβρίου. Εκτός από τις αυξημένες τακτικές δράσεις για την οδική ασφάλεια, οι ομάδες πλέον πραγματοποιούν ειδικές επιχειρήσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
Ως αποτέλεσμα, οι έλεγχοι στην Αττική για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, υπερβολική ταχύτητα και χρήση κινητού τηλεφώνου έχουν διπλασιαστεί κατά τα συγκεκριμένα τριήμερα.
Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια και ο νέος ΚΟΚ
Η ενίσχυση της δύναμης των ΟΕΠΤΑ επιτρέπει στην Ελληνική Αστυνομία να διατηρεί συνεχή και αυξημένη παρουσία στους δρόμους, ιδιαίτερα τις ώρες αυξημένου κινδύνου. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τους υπότροπους παραβάτες.
Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για τους ελέγχους μέθης
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το 11μηνο του έτους ελέγχθηκαν για μέθη περισσότερα από 285.500 άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 116,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024.
Από τους ελέγχους προέκυψαν σχεδόν 10.300 θετικά αλκοτέστ, καταγράφοντας αύξηση 5,2% σε σχέση με το περσινό διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, γεγονός που αναδεικνύει τόσο την ένταση των ελέγχων όσο και τη σημασία της πρόληψης στους ελληνικούς δρόμους.
ΠΗΓΗ: CNN Greece
