Ιωάννινα: Στους δρόμους οι έμποροι την Κυριακή – «Η αργία ανήκει στις οικογένειές μας»
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων καλεί επαγγελματίες και εργαζομένους σε συγκέντρωση την Κυριακή 19 Ιουλίου, ενάντια στη διεύρυνση της κυριακάτικης εργασίας.
Σε συγκέντρωση ενάντια στη διεύρυνση της κυριακάτικης εργασίας καλεί ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων τους επαγγελματίες και τους εργαζομένους της περιοχής, την Κυριακή 19 Ιουλίου, στο «Γυάλινο», στη συμβολή των οδών Μιχαήλ Αγγέλου και Χαριλάου Τρικούπη.
Με κεντρικό σύνθημα «Η κυριακάτικη αργία ανήκει σε εμάς και τις οικογένειές μας», ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων δηλώνει ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο, όπως αναφέρει, επεκτείνει την κυριακάτικη εργασία σε επιπλέον παραγωγικούς και βιομηχανικούς κλάδους.
Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι η σταδιακή αποδυνάμωση της κυριακάτικης αργίας δεν αποτελεί πρόσφατη εξέλιξη, αλλά αποτέλεσμα διαδοχικών νομοθετικών παρεμβάσεων των τελευταίων 15 ετών.
«Οι μικρές επιχειρήσεις δεν αύξησαν τον τζίρο τους»
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων εκτιμά ότι η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και η απελευθέρωση της κυριακάτικης εργασίας εξυπηρετούν κυρίως τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα.
Όπως σημειώνει, οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχώρησαν σταδιακά στην αύξηση των Κυριακών κατά τις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων, με το μέτρο να επεκτείνεται στη συνέχεια σε τουριστικές περιοχές και σε περισσότερους κλάδους της οικονομίας.
Ο Σύλλογος θέτει, παράλληλα, το ερώτημα εάν η συνεχής διεύρυνση του ωραρίου οδήγησε σε αύξηση των εσόδων ή της πελατείας των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εμπειρία από τους κλάδους στους οποίους έχει ήδη εφαρμοστεί η απελευθέρωση του ωραρίου δείχνει ότι ο μηνιαίος τζίρος των μικρών επιχειρήσεων δεν αυξήθηκε.
«Από τους εργαζομένους, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των πελατών μας, δεν έλειψαν οι ώρες κατά τις οποίες ήταν ανοιχτά τα καταστήματα. Τα χρήματα έλειπαν και εξακολουθούν να λείπουν», επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων.
«Εξαντλητική καθημερινότητα χωρίς χρόνο για την οικογένεια»
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις επιπτώσεις που, σύμφωνα με τον Σύλλογο, έχει η επέκταση του ωραρίου στην καθημερινότητα των αυτοαπασχολουμένων και των οικογενειών τους.
Οι μικροί επαγγελματίες, όπως αναφέρεται, θα αναγκαστούν να εργάζονται ολοένα και περισσότερες ώρες προκειμένου να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρήσεων, χωρίς επαρκή χρόνο για ξεκούραση και οικογενειακή ζωή.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων τονίζει ότι οι συνέπειες είναι εντονότερες για τις γυναίκες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο, οι οποίες καλούνται να συνδυάσουν τα εξαντλητικά ωράρια με τη φροντίδα της οικογένειας και την αυξανόμενη οικονομική πίεση.
Όπως υπογραμμίζει, η οικονομική κρίση, η πανδημία, η ακρίβεια, η φορολογία και η διαρκής πίεση στο εισόδημα έχουν ήδη οδηγήσει χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες σε πολύωρη καθημερινή εργασία.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων ζητά την κατάργηση των νομοθετικών διατάξεων που απελευθερώνουν την κυριακάτικη εργασία, καθώς και τη συνταγματική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
«Δεν θα επιτρέψουμε τη βιολογική και οικονομική μας εξόντωση. Έχουμε δικαίωμα στην ανάπαυση και στον ελεύθερο χρόνο», καταλήγει η ανακοίνωση, με τον Σύλλογο να απευθύνει κάλεσμα κοινής δράσης προς επαγγελματίες και εργαζομένους.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033