Αρχές του 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στο πλαίσιο τετραήμερης περιοδείας που ξεκίνησε σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία. Εκφράζοντας τη στήριξη της κυβέρνησης στο θεσμόν των διεπαγγελματικών ομάδων, σημείωσε ότι «τίποτα δεν πάει μόνο του χωρίς τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων». Επανέλαβε δε τη στήριξη του ΥΠΑΑΤ και της ελληνικής κυβέρνησης στους αγρότες και κτηνοτρόφους που υπέστησαν ζημιές λόγω των πυρκαγιών στη χώρα , διαβεβαιώνοντας ότι «δε θα πάψουμε να είμαστε δίπλα τους».

Ξεκινώντας σήμερα την τετραήμερη του επίσκεψη στην Κεντρική Μακεδονία από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού στην Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι πρόκειται για μια συμβολική κίνηση, με την οποία το επιτελείο του ΥΠΑΑΤ θέλει να αναδείξει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για ενίσχυση του ρόλου και της ύπαρξης των διεπαγγελματικών ομάδων, με στόχο «να λειτουργούν σωστά και ουσιαστικά, καθώς έτσι θα εξασφαλιστεί καλύτερος βηματισμός για όλους τους εμπλεκόμενους με τον πρωτογενή τομέα και στενότερη συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου, πιο αποδοτική και χρήσιμη για όλους. Η συνεργασία με τις διεπαγγελματικές ομάδες είναι επιβεβλημένη», ξεκαθάρισε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ρύζι, σημείωσε ότι αν και αποτελεί μια ισχυρή δύναμη «έχει έναν δικό του χώρο, δικό του κομμάτι στην ιστορία και στην αξία του παραγόμενου προϊόντος στη χώρα μας, ωστόσο θέλει τη στήριξή μας και αυτό είναι γεγονός». Άλλωστε, όπως υπογράμμισε είναι η συνεργασία όλων που τελικά καθιστά εφικτό το να περάσουν τα αιτήματα των Ελλήνων του πρωτογενούς τομέα έξω από τα ελληνικά σύνορα, αλλά και να λυθούν και τα πιο μικρά προβλήματα, τα οποία «πολλές φορές δημιουργούν τα μεγάλα».

«Με διάλογο και διάθεση, όλα λύνονται», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού, Χρήστος Γκατζάρας και σημείωσε ότι μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο συμπεριλαμβάνονται «οι εισαγωγές ρυζιού από τρίτες χώρες, που δεν μας καθιστούν ανταγωνιστικούς, η χρήση του πιστοποιημένου σπόρου και η χρηματοδότηση της διεπαγγελματικής οργάνωσης».

Το ΥΠΑΑΤ δεν μπορεί να συνεχίσει ως ένα υπουργείο επιδοτήσεων

«Το ΥΑΠΑΑΤ δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί και να υπάρχει στη συνείδηση του κόσμου ως ένα υπουργείο επιδοτήσεων», επισήμανε ο κ. Αυγενάκης, σημειώνοντας ότι μέσω της συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που αποτελεί και εντολή του πρωθυπουργού, θα επιτραπεί στο επιτελείο του υπουργείου να αναπτύξει όλο το φάσμα των δράσεων του.

Προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ, όπως εξήγησε, είναι η επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ «που έχει μείνει πίσω καμιά 20 χρόνια, και για αυτό δουλεύουμε συστηματικά, αλλά και η οργάνωση και λειτουργία με διαφάνεια, αξιοκρατία και συνέπεια του ΟΠΕΚΕΠΕ», ενώ «δίνουμε βάρος και αγώνα με το χρόνο, ώστε να τακτοποιήσουμε τα προαναφερόμενα ζητήματα και όλα όσα προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή».

Αναφερόμενος ειδικότερα στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο ΥΠΑΑΤ ευχαριστώντας τους προκατόχους του, καθώς όπως είπε «όλοι τους έβαλαν ένα λιθαράκι», τόνισε ότι «σήμερα εμείς έχουμε υλικό στα χέρια, εκθέσεις και μελέτες από την Παγκόσμια Τράπεζα και όλα αυτά μας επιτρέπουν να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα».

«Στόχος είναι μέχρι τέλους του 2023 να έχει πραγματοποιηθεί η προετοιμασία σχετικά με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, που ήδη γίνεται εντατικά από τον πρόεδρο του οργανισμού και τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ, να έχει ολοκληρωθεί μια διαβούλευση ουσιαστική και ζωντανή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να προχωρήσουμε στη νομοθέτηση του. Αρχές του 2024 στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ», διευκρίνισε.

Σχετικά με τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στον νομό Έβρου λόγω των πυρκαγιών, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε «έγιναν μεγάλες ζημιές, σταμάτησε ο χρόνος πολύ απότομα για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, όμως δεν το βάζουν κάτω και αυτό μας χαροποιεί σημαντικά».

Σημειώνεται ότι ο ΥΠΑΑΤ επισκέφθηκε τον νομό και μαζί με το επιτελείο του υπουργείου πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις στις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις, ενώ έγινε και σύσκεψη με όλους τους εμπλεκομένους του αγροκτηνοτροφικού κόσμου του νομού. «Δεν θα πάψουμε να είμαστε κοντά, για αυτό άλλωστε και συστήθηκε ειδική επιτροπή, ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε άμεσα μηνύματα και να βελτιώνονται όλα», επισήμανε.

«Είμαστε εκεί δίπλα στους Έλληνες του πρωτογενούς τομέα και όλα τα ζητήματα και προβλήματα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και τις πυρκαγιές και τα ζητήματα του νερού, ένα άλλο πολύ μεγάλο κεφάλαιο που μας απασχολεί, είναι στο τραπέζι. Για εμάς είναι προτεραιότητα, ο χρόνος τρέχει και είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

Μιλώντας για την επίσκεψη του επιτελείου του ΥΠΑΑΤ στην Κεντρική Μακεδονία, που γίνεται λίγες ημέρες πριν την διοργάνωση της 87ης ΔΕΘ (9-17/9) και μία ημέρα πριν την έλευση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγικών και επιστημονικ΄νω φορέων, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «έχουμε ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα συναντήσεων, επισκέψεων και συζητήσεων και συσκέψεων αυτές τις ημέρες, αλλά και μετά. Η παρουσία όλου του επιτελείου του ΥΠΑΑΤ θα φέρει αποτέλεσμα. Άλλωστε, όταν ο διάλογος είναι ειλικρινής και καθαρός, όχι μόνο δεν χάνει κανείς, αλλά μετά βεβαιότητας κερδίζει και κερδίζουμε όλοι».

Τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, συνοδεύουν στην τετραήμερη επίσκεψή του στην Κεντρική Μακεδονία, ως την 1η Σεπτεμβρίου 2023, οι γενικοί γραμματείς Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ενώ κλιμάκια του ΥΠΑΑΤ με επικεφαλής τον υφυπουργούς, Διονύση Σταμενίτη και Σταύρο Κελέτση, θα ακολουθήσουν παράλληλο πρόγραμμα επισκέψεων.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!