Την 1η Ιανουαρίου εορτάστηκε λαμπρά στην Αλβανία το γεγονός της Περιτομής του Χριστού και η μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου. Επίσης εορτάστηκε και η γενέθλιος ημέρα, 70η επέτειος, του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Ιωάννου που γεννήθηκε στις 1-1955.

Του π. Ηλία Μάκου

Κατά τη Θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό Τιράνων προεξήρχε ο κ. Ιωάννης, πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Βερατίου Άστιο και κληρικούς της Αρχιεπισκοπής.

Μιλώντας ανέφερε ότι ο Μεγάλος Βασίλειος “αποτελεί διαχρονικό επισκοπικό πρότυπο όχι μόνο για την ποιμαντική του προσφορά, αλλά και για την κοινωνική του προσφορά, η οποία αποτελεί ουσιαστική παράμετρο για τη ζωή κάθε Χριστιανού”.

Και πρόσθεσε:  “Τα υλικά αγαθά δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την ψυχή. Χωρίς πνευματική ζωή η ανθρώπινη ύπαρξη αρχίζει να μαραίνεται. Και σήμερα σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι είναι θλιμμένοι, ακόμα και όταν είναι πλούσιοι, επειδή τους λείπει η πνευματική τροφή”.

Προέτρεψε τα παιδιά να αφήσουν τον σπόρο του Ευαγγελίου να ριζώσει βαθιά στις καρδιές τους, τους νέους να είναι προσεκτικοί στις αποφάσεις τους,  τους πλούσιους να μην ξεχνούν ό,τι τίποτε τελικά δεν είναι δικό τους, τις οικογένειες, να διατηρούν  αγάπη και και ειρήνη και στους ηλικιωμένους, να προετοιμάζονται για τη συνάντηση με τον Θεό.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Τόντρι μετέφερε προς τον Αρχιεπίσκοπο τις ευχές κλήρου και πιστού λαού για την επέτειο των 70ων γενεθλίων του.

Αφού αναφέρθηκε σύντομα στην εκκλησιαστική του πορεία, σημείωσε ότι “δεν υπάρχει τίποτα ανώτερο από τη διακονία της φροντίδας των ψυχών, γιατί ο ποιμένας της Εκκλησίας δεν είναι μόνο ο φύλακας των σωμάτων, αλλά και ο επιστάτης και ο ηγέτης της Εκκλησίας”.

Ακολούθησε στο πνευματικό κέντρο της Αρχιεπισκοπής η κοπή της Βασιλόπιτας από τον Μακαριώτατο, ο οποίος δέχθηκες ευχές και δώρα για τα γενέλθιά του.

Και στην υπόλοιπη Αλβανία οι Ορθόδοξοι εόρτασαν την Περιτομή του Κυρίου και τη μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου.

Στον ναό του αγίου Αθανασίου Ελμπασάν ιερούργησε ο Μητροπολίτης Αντώνιος, ενώ στον ναό του αγίου Γεωργίου Φίερι ο Μητροπολίτης Νικόλαος, όπου κόπηκαν βασιλόπιτες. Στη Μητρόπολη Βερατίου παρατέθηκε, μετά το τέλος της θείας λειτουργίας, δεξίωση.  Στη Μητρόπολη Κορυτσάς ο επιχώριος Μητροπολίτης Αναστάσιος ιερούργησε στον καθεδρικό ναό Ανάσταση, ενώ στο πνευματικό κέντρο του ναού ευλόγησε τη βασιλόπιτα.

Κατά τα κηρύγματα τονίστηκε ότι ο Μέγας Βασίλειος μεγαλούργησε, γιατί όλα τα δώρα, που του δώρισε ο Θεός τα διέθεσε στην υπηρεσία των αδελφών του.

Ήταν κήρυκας της πίστης και της αγάπης και ταυτόχρονα καυτηρίαζε την παρανομία, την αδικία, την αποστασία από το Θεό και τόνωνε το λαό σε ώρες θλίψης.

Ήταν στοργικός πατέρας με τον παρηγορητικό λόγο του του, αλλά και με τα πρωτοποριακά φιλανθρωπικά του έργα.

Απευθύνθηκαν και ευχές για το νέο έτος, με την επισήμανση ότι στον καινούργιο χρόνο, ας μη σπαταλάμε ούτε ένα λεπτό, χωρίς να ωφελούμε και να ωφελούμαστε, όπως θέλει ο Χριστός να κάνουμε.

Μέσα στη γενική ανταλλαγή των δώρων, που προσφέρουν οι άνθρωποι στους ανθρώπους κατά το νέο έτος, και ένα υπέροχο και μεγάλης αξίας δώρο, που προσφέρει ο Θεός σε όλους μας.

Ποιο είναι αυτό; Ο χρόνος. Ο χρόνος της ζωής μας, ο χρόνος, που τμήμα του είναι και το νέο έτος.

Δώρο ο χρόνος; Δώρο του Θεού το νέο έτος; Πώς όχι; Δικός του δεν είναι ο χρόνος, τα χρόνια και οι καιροί; Ναι. Διότι Αυτός είναι άχρονος και έξω του χρόνου και των αλλαγών, που αυτός επιφέρει. Τα πάντα, όλη η υλική δημιουργία μεταβάλλονται, παλαιώνονται, διαλύονται, και μόνο ο Θεός μένει αμετάβλητος και αναλλοίωτος. Αλλά αιώνιος και αθάνατος εκείνος, αιώνιο και αθάνατο έπλασε και τον άνθρωπο.

Εξετιμήσαμε άραγε το μεγάλο αυτό δώρο του Κυρίου; Αν το εξετιμήσαμε, το νέο έτος θα είναι για τον καθένα μας σωτήριο.