Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την οικολογική καταστροφή στο Λούρο, με σειρά ανακριβειών και αναληθειών αλλά και την βοήθεια του επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ κ. Δημητρίου, η Περιφερειακή Αρχή (Π.Α.) προσπάθησε να παρουσιάσει όχι μόνο ότι δεν είχε ευθύνη για την περιβαλλοντική καταστροφή στο Λούρο, άλλα ότι δεν υπήρχε καν περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό, αμφισβητώντας ακόμα και τις εικόνες με τα νεκρά ψάρια που έχουν κάνει το γύρο της Ελλάδας προκαλώντας θύελλά αντιδράσεων. 

Προσπάθησε να παραπλανήσει το σώμα επικαλούμενη έγγραφα του Υπ. Περιβάλλοντος για την απαλλαγή από την περιβαλλοντική αδειοδότηση που ίσχυσε για συγκεκριμένες εργασίες στις εκβολές του ποταμού ενώ τα έργα που κατέστρεψαν το ποτάμι έγιναν δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που εκβάλλει. 

Ο κ. Περιφερειάρχης στριμωγμένος από την γενική κατακραυγή που οδήγησε στην εξαγγελλία λήψης μέτρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος,  μπροστά στο άγχος του να παρουσιάσει ότι η Περιφέρεια φροντίζει επαρκώς για την αντιπλημμυρική προστασία, ανέφερε χαρακτηριστικά «ότι αν αναλάβει η «Αθήνα» την αντιπλημμυρική προστασία θα πνιγούμε όλοι». Λίγα λεπτά νωρίτερα όμως, παραδέχονταν ότι και πριν δύο χρόνια που τα έργα συντήρησης των ποταμών γίνονται από την Περιφέρεια, η περιοχή «πνίγηκε» και τα νερά του Λούρου είχαν βγει στην εθνική οδό! 

Κι ενώ τόσα χρόνια δεν έχει λύσει το πρόβλημα και η περιοχή συνεχίζει να πλημμυρίζει επικαλέστηκε την απελπισία των κατοίκων για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί κι άλλες απευθείας αναθέσεις για επιπλέον εμβαλωματικά έργα που θα συνεχίσουν να μην λύνουν κανένα πρόβλημα. 

Για την οριοθέτηση του Λούρου και τα ιχθυοτροφεία: Αν πράγματι η μελέτη για την οριοθέτηση του ποταμού αποδείξει ότι τα ιχθυοτροφεία κακώς βρίσκονται δίπλα από το ποτάμι, και η Π.Α. το ξέρει όλα αυτά τα χρόνια, οφείλει να απαντήσει γιατί τόσα χρόνια δεν πήρε μέτρα για να διευκολύνει την μετεγκατάστασή τους, γιατί -αντί να δώσει λύσεις – κρατά σε ομηρία όλη την περιοχή. 

Για την καταστροφή στο ιχθυοτροφείο : η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά, όταν ο κ. Περιφερειάρχης επί ώρες πασχίζει να πείσει ότι το νερό στο ποτάμι σταμάτησε εξαιτίας της ανομβρίας και όχι από τα έργα της Περιφέρειας, αλλά η Περιφέρεια οφείλει να αποζημιώσει το ιχθυοτροφείο για τη ζημιά που έπαθε εξαιτίας της διακοπής του ποταμού. 

Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου η Περιφερειακή Αρχή βρήκε πολύτιμο συνεργάτη τον υποψήφιο βουλευτή ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Ηπείρου. Μπορεί ο κ. Δημητρίου να μην είναι ούτε υδραυλικός-μηχανικός, ούτε υδρογεωλόγος σαν αυτούς που απαιτούσε ο Περιφερειάρχης να γνωμοδοτήσουν για την αιτία της καταστροφής στο Λούρο, αλλά αφού πήρε πίσω την υπογραφή που έβαλε στην κοινή εισήγηση μπροστά στον περιφερειάρχη (που τελικά  ίσως ήταν και ο μόνος λόγος που την έβαλε αρχικά) και να ψηφίσει ότι δεν υπάρχει καμία οικολογική καταστροφή, ο κ. Δημητρίου έγινε το επιστημονικοφανές προκάλυμμα της Π.Α. 

Και το οικολογικό έγκλημα στο Λούρο αλλά και η χωρίς ίχνος μεταμέλειας υπερασπιστική γραμμή της περιφερειακής αρχής έχουν μια βαθύτερη αιτία.: την πολιτική αρχή ότι η εκ των υστέρων όπως-όπως αντιπλημμυρική παρέμβαση και οι αποζημιώσεις, είναι προτιμότερες από την ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη προληπτική αντιπλημμυρική προστασία, αφού οι πρώτες είναι φτηνότερες από την δεύτερη επιλογή και επιπλέον η δεύτερη επιλογή δεν έχει επενδυτικό ενδιαφέρον αφού δεν έχει οικονομική ανταποδοτικότητα και κέρδος.  Αρχή με την οποία χαράζουν πολιτική διαχρονικά η ΕΕ και ΄όλες οι κυβερνήσεις του ελληνικού αστικού κράτους. Πολιτική αρχή που οδήγησε σε καταστροφές όπως στο Μάτι και την Μάνδρα, στην Εύβοια κ.α.

Κόντρα σε κάθε λογική, η πλειοψηφία καταψήφισε, την πρόταση να υποβάλλει προτάσεις για αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκάλεσε, την ίδια στιγμή που το υπουργείο έχει εξαγγείλει «Μελέτη μέτρησης της επίπτωσης του φαινομένου στην ιχθυοπανίδα και στα ενδιαιτήματά της και μέτρα αποκατάστασης»

Καταψήφισε τη δημιουργία διεύθυνσης Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας με το αιτιολογικό ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, την ίδια στιγμή που η Περιφέρεια Αττικής έχει φτιάξει ίδια διεύθυνση. 

Καταψήφισε ακόμα και την πρόταση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την χρηματοδότηση της έρευνας για εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της ασθένειας των πλατάνων ενώ όλοι μαζί διαπίστωναν  ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο! 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου» θα επιμείνει στην ανάδειξη του θέματος της οικολογικής καταστροφής του Λούρου σε όλα τα όργανα (Δήμους, Περιφέρεια, Βουλή) με πολιτικά και επιστημονικά εμπεριστατωμένο λόγο, ώστε μέσα από την συζήτηση και την επιχειρηματολογία, ο λαός να βγάλει συμπεράσματα για τον τρόπο που κυβέρνηση και Περιφέρεια  αδιαφορούν για το περιβάλλον άλλα και για οποιοδήποτε άλλο θέμα δεν παρουσιάζει επενδυτικό ενδιαφέρον. Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!