“H Περιφέρεια Ηπείρου δεν θέλει να λύσει τα πραγματικά προβλήματα του λαού, γι αυτό ευθαρσώς δηλώνει ότι «απέχει από κάθε ενέργεια» που αφορά στο σοβαρό θέμα της διαχείρισης των υδάτων στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Δεν χρειαζόταν η παράθεση δύο σελίδων ασύνδετης με το θέμα νομοθεσίας από το Πρόεδρο της Επιτροπής που συνηθίζει να χρησιμοποιεί και τον υπερθετικό βαθμό για τη νομιμότητα των αποφάσεων της περιφέρειας. Είναι πολιτική επιλογή να μην συζητηθεί η διαχείριση των υδάτων που έχει σαν αποτέλεσμα γύρω από το λεκανοπέδιο να εμφιαλώνουν νερό 2 βιομηχανίες, και την ίδια στιγμή, σε εποχή καύσωνα, στο λαό της πόλης να γίνονται συστάσεις για λελογισμένη κατανάλωση νερού ώστε να φτάσει για όλους. Σημειωτέον οι δύο μαζί εμφιαλώνουν με βάση τις άδειές τους ήδη περίπου 2εκ. κυβικά το χρόνο.

Ήταν εξίσου πολιτική επιλογή, όταν το 2017, η Περιφέρεια Ηπείρου –χωρίς απολύτως καμία νομική τεκμηρίωση- χορηγούσε γνωμοδοτήσεις προς τις εταιρείες εμφιάλωσης ότι δεν χρειάζονται άδεια εμπορίας ύδατος (που ούτως ή άλλως δεν χορηγούνται από την Περιφέρεια αλλά χορηγούνται από τους Δήμους) ώστε να διαγραφούν τα πρόστιμα 2,45εκ € που είχαν επιβληθεί τότε από τους Δήμους Ιωαννιτών και Πωγωνίου.

Όταν δηλαδή διακυβεύονται τα κέρδη των βιομηχάνων η Περιφερειακή Αρχή αξιοποιεί το μηχανισμό της Περιφέρειας, εμπλέκεται στις αρμοδιότητες των Δήμων, μέχρι και νομική στήριξη παρέχει. Όταν πρόκειται για το συμφέρον του λαού, καλεί σε «αποχή από κάθε ενέργεια» παρά το γεγονός ότι εμπλέκεται άμεσα.

Η «τεχνική τεκμηρίωση» που ζήτησε η Περιφερειακή Αρχή από την «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου» για όσα πολύ καλά γνωρίζουμε και γι αυτό καταγγείλαμε, είναι το ερώτημα που θα έπρεπε να απευθύνει προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, αν ήθελε να περισώσει έστω και ψήγματα αξιοπρέπειας. Ακόμα καλύτερα, σε αυτούς τους 2 μήνες που η Περιφέρεια Ηπείρου κράτησε την υπόθεση στο συρτάρι είχε όλο το χρόνο μέχρι και τεχνικό σύμβουλο να διορίσει όπως έκανε στην περίπτωση των led

Βεβαίως η τοποθέτηση του προέδρου ότι υπάρχει η ειδική αιτιολόγηση της Αποκεντρωμένης για το θέμα, αποδεικνύει ότι γνωρίζει και σκόπιμα αποκρύπτει όλα όσα καταγγείλαμε.

Τέλος για την «καλή οικολογική κατάσταση της Παμβώτιδας», που ακούσαμε, οφείλουμε να διατυπώσουμε την απορία αν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και μέλος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης ζει στην ίδια πόλη με τους υπόλοιπους 100.000 Γιαννιώτες που βλέπουν και μυρίζουν από το χιλιόμετρο την… ποιοτικά «αναβαθμισμένη» Λίμνη μας στην οποία έχουν φραγεί οι φυσικές πηγές ανανέωσης των υδάτων της και τα νερά της ανανεώνονται με γεωτρήσεις με ευθύνη της Περιφέρειας.

Μέσα από την τοποθέτησή μας αποδείξαμε ότι η ίδια η επικαιρότητα, οι εκκλήσεις ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ για λελογισμένη χρήση νερού στον καύσωνα, απαντούν στην αναγκαιότητα να σταματήσουν οι ανορύξεις ΝΕΩΝ γεωτρήσεων στο λεκανοπέδιο από τις βιομηχανίες εμφιάλωσης και να μπει φρένο στην υπεράντληση.

Ο λαός του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, από τη μια αντιμετωπίζει το νερό- εμπόρευμα που πληρώνει για χρυσάφι στην ΔΕΥΑΙ και ταυτόχρονα εξαιτίας ακριβώς της εμπορευματοποίησης του νερού και της χρήσης του ως τζάμπα πρώτης ύλης από τις εταιρείες εμφιάλωσης κινδυνεύει να μείνει και χωρίς νερό .

Κι ενώ υπάρχει ανάγκη για άντληση περισσότερου νερού για την ύδρευση του λεκανοπεδίου, τόσο η ΔΕΥΑΙ όσο κι ο ΣΥΔΛΙ δεν έχουν καν αδειοδοτήσεις για τις υπάρχουσες γεωτρήσεις τους.

Δεν αμφισβητούμε την ανάγκη για καθαρό νερό που παρέχουν οι εταιρείες εμφιάλωσης αλλά αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες παράγουν κοινωνικό έργο, αφού αυτό γίνεται πεδίο τεράστιας κερδοφορίας και δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες. Οι εταιρείες εμφιάλωσης αγοράζουν με εξωφρενικά χαμηλές –καθορισμένες βάση νόμου- τιμές το νερού και βγάζουν εκατομμύρια κέρδη πουλώντας αυτό που θα έπρεπε να είναι κοινωνικό αγαθό. ,

Το νερό δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει πάρει την υπ’ αρίθμ 6/36/11-04-2013 απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, με την οποια γνωμοδότησε θετικά για το περιεχόμενο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ)του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου και τα στοιχεία από τότε τροποποιήθηκαν. Οφείλει τουλάχιστον να απευθύνει ΑΝΑΦΟΡΑ στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θέμα.page2image2449683552 page2image2449683840page2image2449684128page2image2449684416page2image2449684832 page2image2449685120

Ομοίως οφείλει :

Να εξετάσει τρόπο να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες για την αδειοδότηση όλων των υπαρχουσών γεωτρήσεων (πριν λίγες μέρες η ΔΕΥΑΙ προχώρησε τις διαδικασίες για την αδειοδότηση μόνο σε ένα τμήμα των γεωτρήσεων της και γνωρίζουμε ότι ο ΣΥΔΛΙ επίσης ταλαιπωρείται εδώ και καιρό για να αδειοδοτήσει τις δικές του γεωτρήσεις)

Να εξεταστεί η σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση όλων των μελετών που χρειάζονται για την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων για την ύδρευση του λεκανοπεδίου
Να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε νέα ανόρυξη γεωτρήσεων από τις εταιρείες εμφιάλωσης

Να απαιτήσει να μπει σε λειτουργία το σύστημα online παρακολούθησης της άντλησης των εταιρείων εμφιάλωσης για να προστατευθεί ο υδάτινος πόρος από την υπεράντληση

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!